Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy głośnik na suba do 500zł???

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie a co byście doradzili do suba wielkości 25l, który ma grac w pokoju 16m2. Jego zadanie to wspieranie w 75% muzyki. Generalnie im mniejsza obudowa tym lepiej dlatego chyba typ obudowy jest wymuszony closed.

Sporo dobrego słyszałem o Visatonie TiW200XS, jest jeszce Peerless Resolution R10 vifa 22wr i masa innych.

Powiedzcie na czym sie powaznie skupić, mając 60--700zł na przetwornik i chcąc otrzymac brzmienie łagodne basowe, bardzo dobre jakościowo nie służące wyburznaiu ścian.

Visaton jest wolny, Vifa to głośnik niskotonowy, najlepszy z nich będzie R10.

Jest jeszcze stary poczciwy Hertz HS200 o którym pisałem na forum. Super głośnik, stosuje go min. AncientAudio.

Igood wiem że pisałeś na temat HS i czytałęm też o argumentach przeciw i za HS w porównaniu z ES. Z racji na to że dostępna jest teraz bardziej wersja ES skłaniał bym sie właśnie ku niemu. Jako że ES250 może pracowac w 20 to wydaje się być dobra opcją.

Masz może jakieś doświadczenie z konstrukcją opartą o R10 słuchałes go , może znasz jakieś linki...w sieci skąpo jest o tym.

pozdrawiam

A co powiecie na to? misiomor co o tym myślisz? Symulacje wypadają mi aż podejrzanie dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moc muzyczna: 1200W

Moc znamionowa: 300W

Pasmo przenoszenia: 23-400Hz

Efektywność: 91dB

Impedancja: 2 x 2 ohm

Parametry T/S:

Fs: 23,5Hz

Qts: 0,44

Qes: 0,47

Qms: 7,14

Vas: 97,8l

Xmax: 12,5mm

Revc: 1 ohm

Levc: 0,71 mH

Sd: 0,532m2

Bl: 7,71Tm

Ukryta Zawartość

Piotreq23:

Niska efektywnośc mocowa (0.26%), będzie wymagał mocnego wzmacniacza - i trudno będzie zastosować 2 tańsze wzmaki jako że cewki mają 2ohm każda (może wersja z cewkami 4ohm będzie lepsza?). W zamian zejdzie nisko w mniejszej obudowie. Mogą wystąpić problemy z liniowością portu BR - bo trudno będzie dać większy niż 10cm średnicy, a z racji niskiego zejścia port będzie pompował całkiem sporo powietrza.

misiomor,

Efektywność faktycznie nie jest najlepsza, ale to chyba średnia. Bardziej myślałem o połączeniu szeregowym cewek i uzyskaniu 4 ohm. Wzmacniacz widzę do niego na hexfetach o mocy 200-300W. Zauważyłem, że może zejść nisko, nawet bardzo, ale duży przepływ powietrza i długa rura nie będzie problemem, jeżeli zastosuje się prostokątny wydech o dużej powierzchni z płyty MDF. Jak myślisz 60 litrów będzie ok, dla tego JBL'a?

Misiomor a co myślisz o serii XXLS10 w obudowie zamknietej, jakie będą róznice w porównaniu ze zwykłym XLS10 z MB lub hertzemes250. Właściwie wszedzie będzie potrzebny wydajny wzmacniacz ale gdzie będzie mozna uzyskać stosunkowo najmniejsza obudowę połączoną z szybkim i miękkim basem ??

_igod_

sorry ale wypisujesz rzeczy sprzeczne z prawda :)

Mam osobiscie visatona model TIW200XS i jest to przetwornik godny polecenia

Szybki, nisko schodzacy wspaniale przetwarzający niskie czestotliwosci (i to juz w 30-35L)

Porownywalem go bezposrednio do sls12 - peerless oprocz wysokiego spl nic

soba nie reprezentowal

Piotreq23:

Przemodeluj i zdecyduj. Sporo tutaj zależy od Twojego gustu i pomieszczenia.

Placek:

Nie wiem o którego XXLS10 się rozchodzi (bo są do wyboru 3). Do małej obudowy zamkniętej najlepiej nadają się głośniki o bardzo niskiej efektywności, takie jak np. Scanpeak 23W4557 (n0=0.07%) albo już nieco mniej przegięty (i o bardzo niskich zniekształceniach) Dayton RSS265HF-4 lub RSS265HO-4 - niestety trudno dostępne w Polsce (trzeba sprowadzać z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

W małej obudowie zamkniętej ważne jest żeby rezonans głośnika w obudowie był nisko, jeżeli dobroć jest za niska (XLS10) to można podbić najniższy bas - szkody dużej nie ma bo gdyby chcieć podwyższyć dobroć to ucierpiałaby efektywność wyższego basu a niżej zostałaby podobna, a przy dobroci niższej po prostu wzmak nie musi się aż tak pocić powyżej rezonansu.

"szybki i miękki bas" - każdy słyszy to inaczej więc nie podejmę się wyrokować który z podanej listy będzie lepszy.

Ukryta Zawartość

misiomor,

Ciągle się wahałem nad wyborem głośnika i może trochę zagmatwałem swoimi postami sprawę ;-) Mam nadzieję, że do świąt usłyszę pierwsze dźwięki z suba, więc czasu nie zostało za wiele. Głośnik już raczej wybrany i będzie to JBL GTO 1202D.

Projektuję obudowę dla JBL'a i przy niskim strojeniu (23,5Hz) obudowa 67L, kanał br wychodzi mi ok 95cm! Jest sens go tak nisko stroić, czy też dać trochę wyżej?

Chcę zamiast standardowej rury zrobić kanał prostokątny jak na załączonym zdjęciu.

Jestem kompletnie zielony, jeżeli chodzi o rezonanse mogące wystąpić w tunelu i jak to obliczać. Minimalną powierzchnię kanału bassbox oblicza chyba na podstawie Xmax, a jak się oblicza rezonans i kiedy układ się może wzbudzić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotreq23:

Rezonans tunelu obliczamy z jego długości - w tunelu może ułożyć się rezonans ćwierćfalowy, półfalowy i wyższe - najniższy z nich - ćwierćfalowy będzie miał długośc fali równą 3.8m (95cm*4) a częstotliwość będzie równa prędkości dźwięku podzielonej przez długość fali a więc 90Hz. W starym Audio 8/98 jest pomiar kolumn JMLab Daline 3.1 ilustrujący to zjawisko. Przez port mogą również przechodzić fale stojące obudowy - dobrze jest jeżeli wlot portu znajduje się w węźle takiej fali a więc na pewno nie przy ściance gdzie zawsze mamy strzałkę fali stojącej.

W sprawie wyższego strojenia - jeżeli dostroisz sporo wyżej, to stracisz wytrzymałość mocową przy 20Hz, nie mówiąc już o impulsie. Niestety - w głośnikach zawsze musisz iść na kompromis - jeżeli zejście ma być niskie, to albo wielka obudowa albo niskoefektywny głośnik (i długie tunele lub membrany bierne oraz mocny i drogi wzmak).

PS. Port o przekroju prostokątnym (z bokami wyraźnie różniącymi się długością) będzie miał większe problemy z turbulencjami i szumem niż okrągły ze względu na gorszy (mniejszy) stosunek powierzchni przekroju portu do obwodu tegoż przekroju (obwód mnożony przez długość portu reprezentuje powierzchnię styku powietrza w porcie ze ściankami). Ja bym chyba jednak spróbował rur kanalizacyjnych łączonych na kolanka (jeżeli nie zdecydujesz się na membranę bierną).

Misiomor dzięki za wskazówki ->

Własciwie nie wiem który XXLS byłby najlepszy.Nie jestem aż tak dobry by wyłuskac róznice oczywiście brzmieniowe. Może doddam że wzmak będzie miał 300W przy 4ohm więc ok 200 przy 8ohm.

Rzeczywiście zalezy mi na 20-22l closed lub max 25l BR jednak przeżyję te kilka Hz dla szybszego i bardziej zwartego brzmienia. Liczy się jakość ale niestety nie za cenę SS bo to pogrązy mój budżet. Głosnik to jakieś 600zł +-50zł.

Będę Ci bardzo wdzięczny jeśli pomożesz mi zawęzić listę tak żeby była osiagalna przez Audiocomponents albo przez polskich dystrybutorów.

Z tego co widzę to w grę wchodzi XXLS10(który??) , XLS10+MB400G, JLaudio 10W1v2 , może hertz es250 lub nawet XS250, do tego nieznany mi Visaton TIW200, czy coś jezszcze zagra szybko precyzyjnie w małej obudowie??

Szybki i miękki , może będzie lepiej jak powiem - nie chce by brzmiał kartonowo, sucho bez ciepła. Lubie brzmienie vify XT18 , podoba mi sie też hertz w wydaniu samochodowym 16cm jako głosnik do drzwi.

Pozdrawiam

Gładkość powierzchni rury ma jakieś znaczenie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kanały prostokątne widziałem jednak m.in. w B&W

Musiałbym zastosować rurę PCV o średnicy min 110mm, ale wtedy skąd wezmę ładny wydech o takich wymiarach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Placek tu się nie ma co zastanawiać tylko kupić sobie to:

Ukryta Zawartość

:-)

Ukryta Zawartość

Placek:

Nie wiem co to znaczy szybkość według Ciebie. To co mogłem to już wyjaśniłem (tutaj jak i w mailach) - teraz to już tylko kwestia modelowania obudowy głośnika żeby zejście było odpowiednie (i dobrania ew. boosta) oraz żeby zadbać o wytrzymałość mocową, a "szybkość" - to zależy od wielu rzeczy. Niektórzy w ogóle odbierają pojawienie się najniższych składowych jako utratę szybkości. Inni z kolei lubią określony profil zniekształceń. Przykro mi ale nie jestem w stanie wybrać za Ciebie głośnika.

Piotreq23:

Jeżeli masz problemy ze zdobyciem ładnego wydechu to zawsze możesz zrobić wylot BR skierowany w podłogę, byleby tylko prześwit pod dolną ścianką był nie mniejszy niż 1/3 średnicy portu.

Pamiętaj że chcesz zrobić bardzo długi tunel pompujący na dodatek dużo powietrza. Szumy turbulencyjne i kompresja wynikająca z nieliniowości portu może być sporym problemem. W takiej sytuacji ja nie marnowałbym żadnej okazji do poprawy tego stanu rzeczy.

misiomor,

A jak wygląda sprawa z odległością wlotu portu bass reflex od wewnętrznej ściany obudowy? Generalnie chcę wiedzieć jak blisko mogę umieścić wlot rury względem wewnętrznej ścianki, aby nic złego się nie działo z przepływem powietrza, strojeniem itp.

Szukałem odpowiedniej rury PCV, ale standard to 75mm i 110mm. Jeszcze nie wiem czy te wymiary określają wewnętrzną średnicę, czy też zewnętrzną. Z obliczeń mój port powinien mieć średnicę min 12 a najlepiej 15cm. Ciekawe jakby w praktyce sprawdziły się trzy porty o średnicy 75mm? Przy strojeniu na 25Hz (3 x 75mm), długość portu wychodzi mi 850mm.

Piotreq23:

To gdzie umieścisz wlot nie ma większego znaczenia jako że to ma być sub pracujący raczej nisko, więc fale stojące w obudowie nie będą wielkim problemem. Oczywiście z punktu widzenia przepływu powietrza ograniczenia są podobne jak przy prześwicie dla portu "downfiring". Zostawiłbym po prostu odległość co najmniej 1/3 średnicy portu między jego wlotem a ścianką prostopadłą do rury. Jeżeli jednak zastosujesz półkę, to odległość od rogu musi być większa niż krótszy bok przekroju takiego kanału.

3 porty będą miały znacznie gorszy stosunek powierzchni styku powietrza ze ścianką (obwód * długość) do powierzchni przekroju portu, a długość będzie bardzo podobna do długości pojedynczego portu 130mm.

3 porty 75mm - powierzchnia 132.5cm2, łączny obwód 23.6cm*3= 70.7cm

1 port 130mm - powierzchnia 132.7cm2, obwód 40.8cm

Dlatego wydaje mi się że można jednak spróbować rury 110mm - będzie krótsza co dodatkowo zredukuje problemy z falami stojącymi oraz powierzchnię styku - to ostatnie może do pewnego stopnia zrekompensować większą prędkość powietrza w porcie. Do rur 10cm można ponadto kupić profilowane wloty - Intertechnika ma coś takiego jak JetSet100 - co prawda drogie, ale można kupić tylko wlot i wylot, a pasują do tego rury co prawda nie kanalizacyjne ale te od rynien, tak czy siak lepiej zmierzyć dostępne w marketach rury przed zakupem wlotów (intertechnika publikuje dokładne wymiary wszystkich części).

Takie coś nie zagra może hi-endowo ale trochę basu dostarczyć powinno.

all ebout sinuslive SL30 - niestety po niemiecku, ale...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.