Skocz do zawartości
IGNORED

Max. masa krążka dociskającego płytę

Momok

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zlecić wytoczenie tekiego krążka ale nie wiem jakiej masy ma on być, mam Dulala 701 jest to gramofon typu DD, nie chciałbym uszkodzić rotora. W katalogu podają masę talerza 2,9 kg a całego rotora wraz z talerzem jako 4,4 kg. Nie wiem właśnie na ile można dociążyć cały układ. A i jak zachowają się sprężyny zawieszenia, wolałbym by spełniały swoja funkcję amortyzującą, mimo iż graj stoi na 50kg płycie granitu. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.

Teoretycznie trzeba by odchudzić talerz. Czyli np. 0,9 masa krążka i 2,0 masa talerza. Jeżeli dciążysz talerz dodatkową masą (najprawdopodobniej - bo nie wiem jak to wygląda w DD) pierwsze siądzie łożysko.

Chyba bezpieczniejszy byłby nakręcany lekki krążek , jak w niektórych ProJect'ach.

Ale tak tylko teoryzuję, więc może piszę bzdury.8-)

Pozdrawiam.

Widziałem taki krążek firmy Thorens, ciekawe jak oni rozwiązali problem szybszego zużywania się lożyska, po przecież

paskowe Thorensy też muszą jakieś łożysko posiadać, a nie widziałem wymiennych tależy do Thorensów.

masa docisku jest różna ,średnio 0,6-1kg( zależnie od producenta).Talerze raczej się nie zużywają ,łożyska też nie,raczej jedynie silnik przy rozruchu jest bardziej obciążony,zarówno paskowy jak i direct drive,z tym że temu drugiemu zniszczenie nie grozi.

Jednak, ponieważ cały ciężar takiego docisku jest blisko środka, nie obciąża to silnika aż tak, jak taki sam ciężar rozłożony na obwodzie talerza.

Janusz z Torunia

Eeee. Z kamienia to się chyba nie uda. Stal i mosiądz są cięższe od aluminium, więc przy mniejszych gabarytach uzyskasz większą masę. Aluminum i mosiądz będą napewno droższe. Tanio i ciężko - stal. Estetyka to kwestia gustu. Każdy z tych metali można luksusowo wykończyć.

Przekopiowałem swój wpis z wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę traktować z pewnym przymrużeniem oka :)

<

Materiał: gramofon Fonika GS420A (Adam), krążek dociskowy ProJect

Metoda:

1. Oceniano czas rozpędzenia talerza gramofonu od pozycji spoczynkowej do prędkości 33 1/3 obrotów na minutę wyznaczonej stroboskopem gramofonu. Porównywano warunki bez krążka i z założonym krążkiem dociskowym.

2. Oceniano czas wyhamowania talerza gramofonu od prędkości 33 1/3 obrotów na minutę wyznaczonej stroboskopem gramofonu do jego pełnego zatrzymania. Porównywano warunki bez krążka i z założonym krążkiem dociskowym.

Pomiary wykonywano stoperem zintegrowanym z telefonem Nokia 6310i. Wykonano 5 kolejnych pomiarów. Wyliczono czasy średnie Tmean, odchylenie standardowe (SD) i różnicę pomiędzy wynikami z użyciem testu T.

Wyniki:

Rozpędzenie talerza bez krążka Tmean=6,1s, SD 0,37

Rozpędzenie talerza z krążkiem Tmean=6,6s, SD 0,39

p=0,07

Wyhamowanie talerza bez krążka Tmean=17,1s, SD 0,43

Wyhamowanie talerza z krążkiem Tmean=16,1s, SD 0,34

P=0,0025

Wnioski:

1.Krążek dociskowy ProJect wydłuża czas rozpędzenia talerza gramofonu Fonica GS420A. Różnica jest na granicy istotności statystycznej (p=0,07). Można to interpretować jako brak istotnego obciążenia dla silnika gramofonu.

2.Krążek dociskowy ProJect skraca czas wyhamowania talerza gramofonu Fonica GS420A. Różnica jest istotna statystycznie (p=0,0025). Może to wynikać ze zwiększenia oporów toczenia łożyska talerza.

3.Wskazane są dalsze testy przy użyciu dokładniejszych instrumentów pomiarowych.

Ukryta Zawartość

>Wyhamowanie talerza bez krążka Tmean=17,1s, SD 0,43

>Wyhamowanie talerza z krążkiem Tmean=16,1s, SD 0,34

Czyli jednak łożysko siada szybciej, o ile szybciej - kto to wie.8-)

Jeżeli chodzi o materiał, to stal odpada. Powinien to być materiał, który się nie magnesuje.

Jeżeli stal zostanie namagnesowana, to zmienne (a takie będzie przy obracającym się krążku) pole magnetyczne znajdujące się blisko wkładki może w niej indukować sygnały pasożytnicze - zakłócenia. Wkładka jest elementem bardzo czułym na pola magnetyczne.

Zauważcie, że talerze gramofonów też nie są robione ze stali. Niektóre talerze są nawet bardzo grube, ale z akrylu, aluminium, MDF, ... A przecież ze stali można by uzyskać znacznie większy ciężar przy tych samych gabarytach (lub mniejsze gabaryty przy tym samym ciężarze).

Janusz z Torunia

Jeżeli chodzi o różnicę w obciążeniu łożyska po dołożeniu krążka dociskowego,

to nie bez znaczenia jest też ciężar samego talerza.

Jeżeli np. na 1-kilogramowy talerz dorzucimy 0,5-kilogramowy krążek, to jest to już jakaś różnica.

Ale dorzucenie 0,5-kg krążka na talerz np. 4-kg - to już nie jest jakaś większa zmiana.

Janusz z Torunia

• 3 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Nawet gramofon taki sam jak mój Dual 701, jak myslicie warto kupic...

Ukryta Zawartość

No wlasnie sie zastanawialem nad tym, po jakim czasie sie namagnesuje, bo jednak DD wytwarzaja pewnie jakies pole magnet. od rotora. Nie to nie ja ja wystepuje na allegro z takim samym nickiem jak tu. A sprzedawca mial ich chyba kilka sztuk. Narazie odpuszcze sobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.