Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity X-RAY V3 / X-150

yamen

Rekomendowane odpowiedzi

Hi,

Zestaw Musical Fidelity X-RAY V3 / X-150. Cztery, krótkie pytania na początek:

1. Interesują mnie opinie osób które tego słuchały.

2. Jak wygląda sprawa awaryjności tych urządzeń. MF niby ma renomę, ale różne rzeczy czytałem o nich na forum.

3. Jaka jest sensowna cena (za nówki), gdzie to można dostać lub gdzie warto się targować.

4. Jeśli TO ktoś z Was ma niech się przyzna bez bica ! ;) Spokojnie - nie przyjadę, wyślę tylko kilka moich standardowych pytań. Nic poza tym.

That's all for today

yamen

https://www.audiostereo.pl/topic/20574-musical-fidelity-x-ray-v3-x-150/

u mnie ten zestaw (kupiony na wyprzedaży Audio Klanu) gra z VA Mozart. W cenie 2500 zł za x-150 i 2000 za X-RAY-3 IMO sprzęt będzie bardzo atrakcyjnym zakupem. Jeżeli komuś odpowiada brzmienie firmowe Musical Fidelity, to będzie bardzo zadowolony.

Po 4 tygodniach od zakupu (intensywne odsłuchy wszystkich płyt) jestem nawet bardziej zadowolony. Jazz i ogólnie muzyka nagrana "akustycznie" brzmi bardzo przyjemnie i relaksująco. Nawet, jeżeli brzmienie jest trochę ocieplone i, powiedzmy mniej energetyczne niż w Rotelu czy Vincencie, to w pełni mi to odpowiada. Jedyna wada CD to dość głośna praca szuflady odtwarzacza.

Hi,

Badź błogosławiony między mężczyznami. hah ;) Z nieba mi spadłeś. Nie podałeś email-a w "o mnie", więc bardzo przepraszam wszystkich pozostałych za pytania na forum.

1. Dostałeś to po okazyjnej cenie. Jak dawno to kupiłeś, miesiąc temu ? Może się jeszcze załapię.

2. Co masz na myśli pisząc: "Jedyna wada CD to dość głośna praca szuflady odtwarzacza." Masz na myśli samo wysuwanie i wsuwanie, czy też ogłosy w czasie odtwarzania ? Pierwsze mógłbym przeżyć. Drugie raczej nie. Zależy mi bezwzględnie na cichej pracy napędu w czasie odtwarzania, bez "cykania" itp.

3. Jakie formaty płyt odtwarza X-RAY V3 ? Tylko orginały ?

4. Czy możliwe jest wyłączenie wyświetlacza podczas odwtarzania ?

5. Czy każde z urządzeń ma oddzielnego pilota, czy też jest on wspólny dla X-RAY V3 i X-150 ?

6. Czy istnieje możliwość wyłączenia każdego z tych urządzeń (przejścia w tryb standby) przy pomocy pilota ?

7. Jak zachwuje się potencjometr wzmacniacza ? Pytam o to bo spotkałem już przypadki drogich urządzeń gdzie potencjometry działały wadliwie (brak jednoczesnego, równomiernego wzrostu poziomu natężenia dźwięku w obu kolumnach, zwłaszcza przy niskim poziomie głośności, trzaski przy regulacji, duży opór w pewnym zakresu regualcji etc.). Serwis oczywiście ZAWSZE zapewniał że "tak ma być".

8. Jaka wygląda awaryjność tych urządzeń (mam na myśli żywotność lasera, samego napędu itp.) ?

9. Z tego co wiem X-RAY ma wyjście cyfrowe natomiast X-150 chyba nie posiada takiego wejścia. To marginalna sprawa, ale jak już mam okazję podpytać to pytam.

10. Oba klocki nie mają z tego co wiem wentylacji, bo radiatorami są ich obudowy. Są jakieś sugestie producenta na temat koniecznej, wolnej przestrzeni na nimi (chodzi mi zwłaszcza o wzmacniacz) ? Grzeje Ci się to w ogóle mocno ?

11. O to już wręcz nie mam odwagi Cię prosić. Masz może fotkę pilota/pilotów od tego zestawu ?

Jeszcze raz wybacz że Ci zajmuję czas. Takich szczegółów na stronie producenta nie znajdę.

Z góry dzięujęi za wszelkie info. :)

pozdrawiam Cię

yamen

1. sprzęt kupiłem po znacznie zaniżonej cenie ("sklepowa" cena Audioklanu: ok 9000 zł za zestaw); z tego co wiem tego sprzętu nie ma już na wyprzedaży;

2. szuflada głośno i zamaszyście się otwiera - nie jest to może coś, co utrudnia eksploatację CD, ale trochę obniża wrażenie obcowania z dopracowaną konstrukcją... w trakcie pracy napęd jest bezszelestny (Pianocraft, którego używałem wcześniej był nieznośnie głośny);

3. nie mam co prawda wiele CDR'ow u siebie, ale płyty wypalone na mojej nagrywarce TDK i przegrane przez znajomych odtwarzane są bezboleśnie;

4. wyświetlacz możesz wygasić, ale nie całkowicie; wygaszony nie przeszkadza w nocnym słuchaniu (przyjemne blade niebieskie światło);

5. każde urządzenie ma osobnego pilota, ale jest to ta sama konstrukcja; pilot banalny ale wygodny i raczej trwały (zdjęcie znajdziesz w recenzjach X-ray i x-150 na stronie musical fidelity);

1. sprzęt kupiłem po znacznie zaniżonej cenie ("sklepowa" cena Audioklanu: ok 9000 zł za zestaw); z tego co wiem tego sprzętu nie ma już na wyprzedaży;

2. szuflada głośno i zamaszyście się otwiera - nie jest to może coś, co utrudnia eksploatację CD, ale trochę obniża wrażenie obcowania z dopracowaną konstrukcją... w trakcie pracy napęd jest bezszelestny (Pianocraft, którego używałem wcześniej był nieznośnie głośny);

3. nie mam co prawda wiele CDR'ow u siebie, ale płyty wypalone na mojej nagrywarce TDK i przegrane przez znajomych odtwarzane są bezboleśnie;

4. wyświetlacz możesz wygasić, ale nie całkowicie; wygaszony nie przeszkadza w nocnym słuchaniu (przyjemne blade niebieskie światło);

5. każde urządzenie ma osobnego pilota, ale jest to ta sama konstrukcja; pilot banalny ale wygodny i raczej trwały (zdjęcie znajdziesz w recenzjach X-ray i x-150 na stronie musical fidelity);

[uff, szkoda, że nie ma edycji postów...]

6. pilot nie przełącza sprzętu w stand-by - trzeba robić to ręcznie;

7. potencjometr - miód: działa doskonale, wyraźnie wyczuwalny opór, ale nie za mocno:);

8. co do awaryjności się nie wypowiadam, ale gwarancja roczna jest, a potem zobaczymy... (nie spotkałem się z negatywnymi opiniami użytkowników, inna sprawa że na temat tego zestawu jest w ogóle nie wiele w necie...);

9. x-ray ma wyjscie cyfrowe, a x-150 chyba 4 wejscia analogowe (RCA); cyfrowego wyjścia raczej nie będę używał; zwróć natomiast uwagę na brak wyjścia słuchawkowego - mnie to nie przeszkadza, bo mam wzmacniacz słuchawkowy MF x-CAN 3, ale lepiej być przygotowanym przed próbą wetknięcia słuchawek... (nity na ściance czołowej z dalega przypominają wejścia "duży jack");

10. zestaw został przystosowany do pracy w warunkach braku miejsca na wentylację, u mnie stoi "na sobie" (wzmak na górze, a pod nim CD); po 10 godzinnym intensywnym słuchaniu obudowy (odlewy z aluminium) są lekko ciepłe - myślę, że nie będzie problemu w eksploatacji;

11. foto znajdziesz na stronie mf, daj znać gdyby jednak tam go nie było...

ogólnie mówiąc bardzo dobry sprzęt. nie kupiłbym go za 9 000 zł, ale za łącznie 4 500 nie miał IMO konkurencji. Szczególnie, że jego (podobno) główna wada - "nieaudiofilski" wygląd i waga mnie bardzo odpowiada.

>> sole

Hi,

Bardzo Ci dziękuję za informacje. To było coś dla mnie. Niestety obdzwoniłem całą Polskę i nigdzie już tego nie ma. W Audioklanie mogliby mi ściągnąć X-150. Natomiast X-Ray V3 jest ponoć już nie produkowany i niestety nieosiągalny.

Skontaktuję się z pewną osobą z forum która siedzi aktualnie w Dani. Być może to było by jakieś rozwiązanie. Zobaczymy.

pozdrawiam

yamen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.