Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe, jakie wymiary PCB?

Dlaczego rezystory S-IRFP244 podwójne, można wlutować jeden nad drugim, a miejsca na

rozsuniecie IRFP244 przybędzie. Para różnicowa, może zrobić naprzeciwko siebie, łatwo połączyć cieplnie, PCB Petera do A30. Przy diodzie Z5 ( A30) proponuje dać kondensator równolegle. Rezystory 0R47 są u QBA 4 czy 5W , trochę długie , ale do się wcisnąć i u Petera 0R47 3W Panasonik.

Jak się patrzę na PCB Foksika do A3 to jednak PCB ciekawsza . Jest prawa i lewa, wejścia blisko tyłu wzmacniacza, IRF9610 razem. Może zrobić jedną PCB , łamaną jak do P1.7 , mamy PCB prawą i lewą. Zawsze jedna PCB to kompromis w F1, A30, A60 i AJ są PCB prawe i lewe. Mowa o układzie budowy wzmacniacza klasyczny jak na foto wyżej i w wymienionych modelach Passa.

jar1

Myśę, że grubość ścieżek jest wystarczająca. To mój czwarty czy piąty projekt płytki do Alepha i nie miałem z tym problemów. Jeśli chcesz mieć naprawdę grube ścieżki, to lepiej zrobić płytkę bez soldermaski i pocynować ścieżki. Tak jak to robi Audio Research.

A66

Płytka ma 6x20cm. Przy produkcji płytek w zakładzie chyba wychodzi drożej zrobić jedną dużą niż dwie małe, dlatego zrezygnowałem z bliźniaków. No chyba że jestem w błędzie?

Myślałem żeby montować rezystory jeden nad drugim, ale to niezbyt estetyczne, a górny rezystor narażony jest na większe drgania.

Z mojego doświadczenia wynika że firmy handlujące głośnikami, klientów chcących kupić tylko rezystory traktują jak powietrze. Ale jeśli znajdzie się solidne źródło dobrych rezystorów to jestem gotów przeprojektować płytkę.

Tranzystory pary różnicowej zamontowałem tak, żeby każdy mógł mieć swój radiator. Łaczenie termiczne fetów jest w praktyce nieco upierdliwe (izolacja), ale jak chcecie to mogę je ustawić dowolnie wzgledem siebie.

Foksik, tzn ja nie kupowałem ale miałem zamiar kupować i dzwoniłem w sprawie zwrotnic, kondensatorów itp itd, kontakt szybki, bardzo miły, i wytłumaczą i doradza i wogóle... ROgus u nich zamówił całe zwrotki do proacków i odbyło się to bez najmniejszych zgrzytów

Pozdr

tak sobie zerknąłem na schemat A5 i...

są właśnie tam te kondensatory 220uF ...

jeden jest w torze ujemnej połówki sygnału i ponieważ to jest w torze to chyba powinien zaleźć się tam dość dobry kondensator a nie FC ;)

natomiast reszta czyli 2 kolejne sztuki są wokół tranzystorka ZTX .. do czego te kondy służą? na diy audio znalazłem tuning A5 gdzie koles wlutował 470u ELnę simic chyba i że dźwięk zmienił się bardzo ...

Pozdr

Matt

Przy aktywnym źródle prądowym są dwa elektrolity. Jeden filtruje napięcie zasilające ZTX-a, a drugi jest w ścieżce sygnału. płynie przez niego sygnał modulujący prąd podawany przez źródło.

• 4 tygodnie później...

Foksik, 14 Gru 2005, 15:00

>Przy aktywnym źródle prądowym są dwa elektrolity. Jeden filtruje napięcie zasilające ZTX-a, a drugi

>jest w ścieżce sygnału. płynie przez niego sygnał modulujący prąd podawany przez źródło.

a ten pierwszy przy ujemnym sygnale w torze, można dać BG 10u?

Będzie możliwość zakupu 0R47 3W Philipsa tylko jeszcze nie wiem za ile :] Wiem że są. Cena będzie za 100-200 sztuk. Jak by się zadeklarowało kilka osób to nie będzie problemu z taką ilościa. Ale widzę że zainteresowanie nie za duże.

Poszkałem trochę w necie i nie moge nigdzie znaleść porządnych i tanich radiatorów. Jedyne co się nadaje to wymienniki z elfy ale metr 300x83 kosztuje uwaga .... 1600 zł :] I tak się zastanawiam czy nie lepiej zrobić płytki które będzie można zastosować zarówno w jednej jak i w dwóch obudowach ? Ja osobiście wolałbym dwa piecyki.

Ktos powiedział kiedyś, że płytki są raczej tanie.

Chyba nie bo indywidualne zamówienie płytki to koszt rzędu stu kilku-, kilkudziesięciu złotych włącznie z przygotowaniem klisz itd.

Pozostaje zrobienie płytki samemu w domu:(

Nie jest to jednak płytka np. z zamówień Veterana:(

Cholera, zrobienie w zakładzie płytki to wcale nie jest tania zabawa.

Pozdrawiam.

Foksik, będziesz robił płytki do A5? Znasz orientacyjny koszt kompletu?

Chętnie bym się dołączył, potrzebuję jeden albo dwa komplety. Z pół roku temu zacząłem je rozrysowywać ręcznie

ale utknęło na razie.

Matthew czy ty aby nie przesadzasz ? Co za dużo to nie zdrowo. Zresztą radiator nie działa w nieskończoność. Ma swoje ograniczenia i jak będzie za daleko od źródła ciepła nic nie pomoże. Zaczynam się zastanawiać nad wymuszonym chłodzenie bo inaczej to będzie bankrut :/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.