Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze Matthew ale marudzisz ;-)

Ale masz rację następnym razem zrobię więcej miejsca na elektrolity.

Gdybym chciał rozprowadzać instrukcję w wersji elektronicznej, nie marnował bym czasu i pieniędzy na drukowanie Wam tego na papierze.

Publikować tego nie będę choćby dla tego, że Nelson oryginału również nie udostępnia. O zgodę na tłumaczenie też nie pytałem. Gdybym raz puścił to w pdf-ie rozmnożyło by się jak wirus ;-)

(a tak z ciekawości po co Ci to w wersji elektronicznej?).

Załączam fotkę z pomysłem na zainstalowanie radiatora na Q3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zdjecie z aparatu....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Foksik, 12 Maj 2006, 21:24

>Kurcze Matthew ale marudzisz ;-)

>Ale masz rację następnym razem zrobię więcej miejsca na elektrolity.

>

>Gdybym chciał rozprowadzać instrukcję w wersji elektronicznej, nie marnował bym czasu i pieniędzy na

>drukowanie Wam tego na papierze.

>Publikować tego nie będę choćby dla tego, że Nelson oryginału również nie udostępnia. O zgodę na

>tłumaczenie też nie pytałem. Gdybym raz puścił to w pdf-ie rozmnożyło by się jak wirus ;-)

>(a tak z ciekawości po co Ci to w wersji elektronicznej?).

buu a kiedy będa te płytki z większymi kondami buuuu chce już ;))) mogę się zamienić, nie zrobili by Ci może tak na szybko jednego kompletu specjalnie dla mnie? ;)))) tak żeby Nichicony Muse KZ 470u/50v weszły ;)))

nie no spoko, zeskanowałem sobie.. lubię mieć to na kompie. .;)

ja również nie dostałem jeszcze zamówionych płytek (może to jest jakaś słodka zemsta) zaczynam się niepokoić mam nadzieję, że nie poszły na inny adres więc wyśle go na e-maila jeszcze raz .A może zapuka do mnie jutro listonosz. pozdrawiam wszystkie lutownice

>>foksik

to sa 2 omy na 2 waty--wychodzi na jedno a wszystkie pola zajete--ladniej wyglada...

o ztx pytalem Cie nawet dorzucilem pare zl ale bez odp. diod i 220uF tez nie dorzuciles(mimo ze zaplacilem) ale jak widac dalem sobie rade. poki co wlutuje bc 550c

pozdr

no i odpalilem jeden kanal ..narazie po jednym tranie w galezi.... ale co sie nameczylem...... wstyd sie przyznac... oczywiscie nie wlutowalem 244 w to miejsce co powinienem--- nie bylo regulacji pradu --R20... po przelutowaniu (w miedzyczasie wymienilem wszystkie pokolei tranzystory w ukladzie bo mialem 28 V na wyjsciu gl.--spalony testowy glosnik--szkoda bo to fajny efektowy pioneera) wszystko pieknie.. 8mV na wyjsciu mimo prowizorycznego zasilacza. jutro kolejne wiesci ale wczesniej na 8 rano na uczelnie (zaoczne) wiec czas spac...

pozdrawiem

Racja. Bardzo przepraszam miałem dołożyć diody i kondensatory, ale trochę się pogubiłem. Jak się zaspokaja żądania tylu ludzi i każdy chce co innego to łatwo o pomyłkę. Doślę ci te diody, kondensatory i ZTXy. Jeszcze raz sorry.

>>Foksik

nie ma problemu nie mam urazy...zwykle przeoczenie. dalem rady. jak bys mogl pomoc w zalatwieniu pcb pod AP 1.7 to bym byl bardzo wdzieczny.... wrocilem ze szkoly zaraz koncze lutowac--zobaczymy co to potrafi.... :)))

jeszcze pytanko na ktore jak ktos moze w miare szybko odpowiedziec---wstrzymanie prac machanicznych :))

nie pasuje mi konstrukcyjnie zamontowanie tranzystorow w srodku radiatora i.... czy lepiej montowac tranzystory w dolnej czy gornej czesci radiatora--kiedy mamy lepsze chlodzenie ????

Grip, już wysłałem.

Bartsx

Zamocowanie tranzystorów najlepsze jest na środku albo blisko niego bo im dalej od tranzystorów tym radiator chłodniejszy (mniej efektywny). Chodne powietrze opływa radiator od dołu ku górze jednocześnie się ogrzewając, czyli na dole powinien być chłodniejszy , a więc lepiej odbierający ciepło od tranzystorów. Jednak jeśli przewodnośc ciepla radiatora jest duża, a rozmiary pionowe nie wielkie to różnica nie powinna być zauważalna.

hmmm.. skoro tak to jeszcze jedno pytanie ktore zawazy na dalszej konstrukcji...

czy sa przeciwskazania przed montowaniem tranzystorow na kablach a nie bezposrednio do plytki ?? dlugosc kabli max 5 cm...

pozdrawiam

aleph gra juz kilka godzin--poki co jeden kanal na zalilacz z jednym mostkiem i kondami 15.000 na strone (jutro wiecej) . temperatura radiatora oscyluje w przedziale 49-51 stopni zas temp miedzy sasiednimi tranzystorami jest w granicach 63 stopni---chyba efekt grubej miki--nie podzielilem podkladek na ciensze i zalozylem grube. jutro drugi kanal i zasilacz finalny

Witam

Przeczytałem ostatnio test Alepha 3 w Stereophile i zastanawia mnie jedna rzecz - jak wynika z opisu na wejściu są użyte IRFD9110 zamiast IRF9610 (fragment tekstu) :

"The signal enters the amp on a Teflon-insulated gold-plated RCA jack, then passes through a Dale RN55D ¼W metal-film resistor. The signal is then amplified by an International Rectifier IRFD9110 in a 4-pin DIP package, one half of a differential pair. The signal moves through another Dale resistor, and then is amplified by a matched pair of TO-3-cased IRF244s operating in parallel. There are four paralleled Matsushita metal-oxide power resistors in series with the speaker binding posts, and that's it! Simple, no?"

Co o tym sądzicie ? Te tranzystory są dostępne w TME.

Pozdrawiam.

Pass na początku używał tych IRF-ów ale w późniejszych konstrukcjach zrezygnował na rzecz IRF 610. Podobno jest jakaś różnica w dżwięku ale to tylko kwestia gustu. Te tranzystory do mojej płytki nie pasują bo mają inną obudowę. Są też mniej wytrzymałe mocowo a w Aleph 5 grzeją się bardziej niż w A3. Radiatora do nich nie założysz.

No radiatora napewno nie, mają dość nietypową obudowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Długie połączenia tranzystorów końcowych z układem skutkują zwiększeniem indukcyjności połączeń a w konsekwencji niektórych układów nie da się ustabilizować i do tego ma to wpływ na parametry wzmacniacza

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.