Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia XA200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tak na marginesie, na zdjęciu oryginalnego A5 widać że ścieżka sygnału oraz zasilania jest skrócona do minimum, niebieskie kondy odrazu na płytce, wszystko jak najmniejsze i najkrócej... płytki z tranzystorami niemalże zworami spięte.. więc polemiki że tam metry kabli są nie przemawiają do mnie i po ostatnich moich przykrych doświadczeniach wiem że wzmak jest czuły na okablowanie... sygnałówka max 10cm...

pomalutku rosnie HiTower...Aleph5 MK2 jak w morde strzelił ;)))

mam plan chyba taki że będzie pionowy, trafo na dole, nad nim kondy.. płytki pionowo zgięte na płasko i wyprowadzenia na tylnią ścianę...

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie same radiatory jak u mnie, nawet otwory w tych samych miejscach. Swoją drogą ciekawe, z jakich urządzeń radiatory te pochodzą. Ja zamontuje IRFP244 do kątownika 50 na 30 na 5 mm , a kątownik do radiatorów wykorzystując gwintowane otwory w radiatorze. Kątownik montuje poziomo na szerokości 216 mm . Tylko czy zrobić A5 lub AX ? Ale to po MŚ i wakacjach :-).

U Pass-a też w A5, A30 itp. W X150, 250 są tranzystory montowane do elementów pośrednich. Mam kątownik w Amini i jest super. Łatwo przygotować pod montaż IRFP, szlifowanie i otwory. U kolegi, ma A3 i A5 IRFP240 są montowane do płaskowników w A5 z miedzi. Fakt te tyrystory to nawet mam. Te radiatory mają wadę, są brudne długo je czyściłem Ludwikiem i B. Ekstrakcyjną , a jaki zapach :- )

A propo płytek do Alepha 5 by Peter - czy ktoś ma może ich dokumętację (taką co gdzie i jak wlutować:). Mam już wszystko tylko jakoś powoli się do tego zabieram;). Mam też podobny dylemat którą PCB wybrać:( z wielu względów PCB foksika bardzo mi się podoba ale nichicony muse mi za nic nie wejdą:(((

>>Mathhew

Ja bym spróbował acetonem myślę że pomoże, swoją drogą to moje były czyściutkie:P

..a i właśnie zapytam się was koledzy gdzie można taki radiator jak u matthew, przeciąć na 2 części (żeby wyglądało to jakoś:P). Potrzebuję konkretnych namiarów, i może jakieś tanie źródło płaskowników aluminiowych i 5mm blach:)

Pi_etro

Dzięki za propozycję ale nie zabardzo mam jak do Łodzi podjechać:( może jednak ktoś zna jakiś zakład w Warszawie. Narazie znalazłem tylko jeden ale niestety dość drogi:( Ciekawią mnie również oznaczenia PA11 i PA6 ...który z nich będzie lepszy do takich zastosowań - wiem tylko tyle że jest to oznaczenie twardości aluminium:)

tak, gorna polk amusi byc sparowana miedzy soba i dolna tez

Ukryta Zawartość

DeTom

o mnie | ignoruj | PW

stat: 835 / 522 / 0

11 Lut 2006, 00:43

uwe300 najważniejsze 1 i 2. Do tego 4 i 5 oraz 6 i 7 a nie zaszkodzi jak cała czwórka.

Ukryta Zawartość

Matthew,

W Aleph5 dobierane powinny być

Q1-Q2

Q3 nie musi być parowany ale dobrze jeśli jest taki sam w obydwu kanałach

Q6-Q7-Q8

Q18-Q19-Q20

IRFP240 tak naprawdę nie są parowane tylko "trójkowane". Dobierane po trzy sztuki. Trzy jednakowe na "-" i trzy jednakowe na "+". Wystarczy jak będziesz je po kolei wyciągał z opakowania i w takiej samej kolejności wlutowywał.

• 3 miesiące później...

Panowie konstruktorzy potrzebuję bardzo dokładnych wymiarów orginalnej obudowy do Aleph 5 lub podobnych ponieważ chciałbym jak najwierniej odwzorować obudowę. Obudowa będzie wykonanaz frezowanego aluminium utwardzanego ale aby rozpocząć projekt przydałyby się właśnie wymiary abym mógł przejść do konkretnego projektu i przkazać rysunki do wykonawcy. Przydadzą się każde informacje.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.