Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

michaszek, 27 Cze 2006, 20:36

>Jeśli się nie używa wejść / wyjsc xlr, tylko rca to można łatwo przerobic jednego alepha p 1.7 mono

>xlr na stereo rca - ja tak zrobiłem i gra bardzo ładnie i nie marnuje się pół układu.

Czy ktoś jeszcze próbował? Zastanawiam się, czy przy korzystaniu tylko z RCA jest sens montować całość, czy lepiej zrobić tak jak michaszek. CZy takie rozwiązanie bedzie negatywnie wpływać na jakość dźwięku?

Matthew, 22 Sie 2006, 13:49

>zrobić to od początku do konca jak trzeba !

Właśnie, czy trzeba skoro pracwać będzie tylko pół okładu w każdym kanale?

ps. Bardzo rzeczowa odpowiedź, dzięki.

>>A66

Dziekuję za drogocenne wskazówki.

Moja znajomość tematu jest minimalna, i dla tego moje pytania mogą irytować, ale przy odrobinie dobrej woli można udzielić prostej odpowiedzi lub zignorować je, trzeba tylko powstrzymać zarozumiałość lub przypomnieć sobie swoje pierwsze kroki w jakiejkolwiek dziedzinie. Jeżeli chciałeś zaistnieć jako znawca zagadnienia pogardzający wszystkimi, którzy wiedzą mniej od Ciebie, to chyba się udało. Pozdrawiam i życzę dobrego samopoczucia.

Mae, po co ta złośliwość, podałem adres proszę poczytać.

Matthew także napisał „zrobić to od początku do konca jak trzeba !” Czyli bardzo dobra rada.

Pozdrawiam i życzę udanego preamp-a.

Przede wszystkim wyszedłem z założenia, że ktoś (tak jak ja) nie ma symetrycznego źródła sygnału audio.

Robiąc przejściówkę RCA -> XLR wg. poniżeszego schematu musimy zewrzeć jedną do masy jedną z symetrycznych połówek sygnału. Tak więc pomiędzy np. + a gnd mamy sygnał, a pomiedzy - a gnd nie mamy bo został zwarty i jak widać ze schematu cała połowa układu jest zwarta do masy i nie pracuje. Więc można połowę schematu potraktować jako jeden kanał, a drugą jako drugi i zrobić alepha stereo RCA.

Czy to degraduje dzwięk ? Tak - jeśli mamy źródło symetryczne, a z niego nie korzystamy. Jeśli nie mamy to co za różnica ?

Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cały układ P1,7 pracuje. Jeżeli zwieramy do masy minus, stosujemy wejście RCA, w minusowej połowie symetrycznego układu pojawia się sygnał z wejścia RCA. Układ przedwzmacniacza pracuje jak „symetryzator” sygnału audio, na wyjściu XLR jest plus, minus i można sterować symetryczne wejście wzmacniacza.

Tak myślę, że cała idea tego P1,7 polega na pracy przedwzmacniacza na symetrycznym sygnale audio obojętne czy z wejścia XLR czy z RCA. Trzeba sprawdzić, ale może na tych PCB można zrobić pre Pass-a AL układ do pracy tylko z sygnałem na RCA. Proszę jeszcze popatrzeć na układ Pre X2. Pewnie nie napisałem zbyt jasno, ale jest 5 rano i też nie jestem elektronikiem.

Dobra, nie wdająć się w szczegóły, to w powyższego rysunku połączenia RCA -> XLR (które wziąłem ze strony Veterna) wynika, że:

1. na wejściu mamy zwarte IN- oraz GND, a sygnal wchodzi na IN+

2. na wyjściu mamy: zwarte OUT+ oraz GND, a sygnal wychodzi na OUT-

Tak wiec na wyjsciu XLR mamy wyjścia: 1 oraz 2 = GND, a sygnal wchodzi na 3.

Więc ja się pytam jaki sygnał ma "pracować" w zwartej do masy połówce układu ?

PS. w mojej wersji RCA jedyny potencjometr na płytce należy wylutować i połówki układu poprzez rezystor 1K połączyć z masą (z miejsc gdzie był wcześniej potencjometr).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.