Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica dla Vifa serii TC... pomocy

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po wielu zymulacjach napisanym przez siebie algorytmem do symulowania zwrotnic, osiągnąłem taki oto efekt jaki widać na wykresie.

Otóz podziały mają się następująco:

Głośniki nisko-średniotonowe przetwarzają liniowo pasmo od 0 do 1895Hz po czym zaczyna się spadek.

Głośnik Wysokotonowy natomiast zaczyna grać bez spadku od 4040Hz...

Nałożenie się obu pasm następuje przy 2780Hz i tłumieniu -8,16dB

Daj mi to w efekcie równą charakterystyke całego pasma bez górek i dolin. Jednak chciałbym zasięgnąć Waszej rady na temat zwrotnicy do głośników , takich jak na schemacie. Wasza wiedza jest napewno większa od mojej, a wychodze z założenia że uczyć trzeba sięod mądrzejszych od siebie. Także jeszcze raz prosze o ewentualne korekty, inne pomysł, będe odpowiadał na każde pytanie. Pozdrawiam WoVo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3694-100004055 1170273643_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20772-zwrotnica-dla-vifa-serii-tc-pomocy/

odpada ... przy cewce 1,2mH kondensator musiałby mieć 4,7uF... przecięcie wypada na -1dB co da mi górke w charakterystyce całego pasma, pomijając to że trafoność doboru elementów mam na poziomie 22%, gdzie przy założeniu takim jak na schemacie trafność ta wynosi 101%

można inaczej ... w torze dla 2xTC14 dać cewke 1,2mH i kondensator 6,8uF ale ... Trafność doboru elementów wynosi 31% a częstotliwośc nałożenia spadkó pasm obu głośników następuje przy 3140Hz i spadku efektywności -5,32dB. Rysunek poniżej przedstawia 2 opcje podziałów. Punkt 1) przedstawia moment nałożenia się pasm przenoszenia głośników przy zwrotnicy ze schematu u góry, a punkt 2) przedstawia moment nałożenia się pasm przenoszenia głośników przy wartościach elementów:

dla 2xVifa TC14 cewka: 1,2mH kondensator: 6,8uF

Elementy w torze głośnika wysokotonowego pozostają bez zmian.

A teraz co o tym myślicie ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też bawie sie Vifa TC tylko bas u mnie to 18tka 4ohm a wysoki ten sam 26mm 6ohm.

Troche juz ekserymentowalem ze zwrotka obecnie mam tak :

tor wysokotonowy 4,7 MKP jenzten cewka powietrzna 0,68 drut0,8mm dławik 2,2 i 10 co przy 6ohmach daje tłumienie 4dB i odwrocona polaryzacja

tor niskotonowy cewka 0,7 drut 1.12 opor 0,3hma i kond 6,6 (dwa po 3,3 MKP)

To jest obecny stan bawilem sie torem wysokotonowym zwlaszcza tlumieniem ale i cewka .

Nadal moim zdaniem jest za bardzo natarczywy w srednim zakresie tak jakby podbicie w okolicach łaczenie sie charakterystyk głośnikow.

Planuje zwiekszyc cewke na bas i ewentualnie zmniejszyc konda na wysoki na 3,9 .

Jeżeli głośniki są w układzie symetrycznym, to moim zdaniem pierwsza zwrotnica jest OK, i jedyne co może wymagać korekt to tłumik rezystancyjny. Możliwe też że warto będzie odwrócić polaryzację dla tweetera. Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.