Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o CD Kenwood 7060 ?

klemens

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Czyli jak gra i z czym jeżeli chodzi o klase mozna go porównać ? W necie znalazlem bardzo pochlebne recenzje modelu 7090

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

natomiast 7060 był opisywany rzadziej i mniej entuzjastycznie (tyle że recenzja z innego źródła):

Ukryta Zawartość

Na forum znalazłem opinie o 7060 raczej pozytywne choć mało mówiące.

Wiem że konstrukcja tych odtwarzaczy rózni się istotnie (7090 ma 8 przetworników BB a 7060 TDA1547 nazywany też DAC7). 7060 mozna kupic tanio (za ok. 250-350 zł) i są dostępne natomiast 7090 nie spotkałem. Teraz mam Rotela 930AX i nie wiem czy Kenwood ma szansę zagrać lepiej z Senkami 590. W Rotelu brakuje mi przede wszystkim przestrzeni i "powietrza" równowaga tonalna jest za bardzo przesunięta w stronę basu. Podoba mi się za to jego "wykop" detalicznośc jest też w sumie w porządku choć na pewno mozna lepiej. Duży plus to że jego dźwięk nie męczy. Myślałem o tuningu ale nie wiem czy warto inwestować w budżetowego Rotela czy lepiej nada sie do tego np. taki Kenwood (w końcu topowy model).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20807-co-s%C4%85dzicie-o-cd-kenwood-7060/

Miałem DP 5060 to bardzo pokrewny model. Też z tego co wiem na DAC7. Opisywałem to CD kiedyś. Wykonanie mechaniczne takie sobie, np. 5040 był o niebo lepiej wykonany. Ma bardzo ładną stylistykę ale np DP-5050 i 7050 biją go na głowę wyglądem i masą. Laser KSS-240A. Dźwięk z przewagą dołu, potężnego, mocnego i ciepłego basu. Stereo średnie, barwa nie ostra. Miły, ciepły ale nie powolny. Taki poprawny i neutralny. Ale wolałem DP-5050 bo był ładniejszy, cięższy i lepiej brzmiał. Miał więcej góry i przestrzeni. Polecam szczerze DP-7050 zamiast 7060.

WITAM.

Mam cd 7060 i jestem z niego zadowolony.Ma porządny wykop, dołu mu nie brakuje,przestrzeń też jest na dobrym poziomie. Nie jest to cd grające jasnym dżwiękiem,ale na moich kolumnach nie odczuwam ich braku.

Można określić jego brzmienie jako poważne i dostojne. Słuchanie np.nagrań Yello ,robi duże wrażenie.

Myśle, że za te pieniądze nic lepszego nie kupisz.

Makas dobre określenie - dostojne brzmienie. Poważny, potężny i ciepły dół jednak 5060 brakowało trochę przestrzeni i szczegółów w wysokim zakresie. Ale Yello na nim brzmiał doskonale ;)

Jezeli szukasz przestrzennosci i powietrza poszukaj 5050, nie jest on moim zdaniem lepszy calosciowo od 7050 ze wzgledu na okrutnie tekturowy bas. Jednak gora i przestrzennosc jest w nim naprawde zniewalajaca. Sluchalem go okolo 8 lat temu na sluchawkach i zrobil na mnie naprawde wtedy duze wrazenie. Wszelkie blaszane instrumenty perkusyjne brzmialy na nim po prostu wybornie. Niestety do calosci nijak nie przystawal tekturowy bas o jakim wspominalem, brakowalo mu szybkosci. Zamiast szybkiego przejscia na perkusji miales parade slonia.

Sluchany stojacy obok 7050 brzmial teoretycznie poprawniej, nie mial jednak tej zniewalajacej aury co 5050.

Natomiast 7060 to uczciwe brzmiace urzadzenie, ale pozbawione troche sterydow. Zagra dobrze w neutralnym, liniowym zestawie. Pasuje do niego wlasnie okreslenie powazny. Wszystko za co sie bierze cechuje powaga i dostojenstwo, nie bvedzie sie wyrywal jak nieopierzony szczeniak, nie bedzie rowniez jazgotal jak jamnik, nie zamacha ogonem dostarczajac chwilowo ponadstandardowych wzruszen. Brzmi raczej cieplo z delikatnie przelozonym akcentem w kierunku niskich tonow. Cos jak bernardyn - duzy, ulozony ulozony przyjaciel na dlugie wieczory, ktory Cie nie zaskoczy, ale ktory rowniez w zadnym przypadku nie zawiedzie.

Dlatego wlasnie mi sie podoba to urzadzenie i pewnie jeszcze dlugo zagosci w moim sypialnianym zestawie.

Kenwoody serii xx50 i xx60 byly poza tym swietnie wykonane. Dobra mechanika, porzadnie wykonana aluminiowa obudowa, porzadne podespoly wewnatrz. Moim zdaniem maja w sobie wielki potencjal jakby ktos zechcial sie zabawic w ich tuning. Ich stan mozna szybko ocenic po jakosci wyswietlacza, malo uzywany powinien bardzo wyraznie i ostro swiecic. Ten z 7060 darze szczegolna estyma, gdyz podobnie jak Pioneer w glownym zestawie pokazuje duzymi cyframi tylko co potrzeba, bez jakis kalendarzykow i innych swiecacych gadzetow, ktore tylko rozpraszaja wzrok nic nie wnoszac.

Co do wykonania to np DP-5040 bije na głowę DP-5060. U mnie te CD grały ze wzmacniaczem KA-5050R i dlatego uważam, że 5050 jest ciekawszy bo ma więcej przestrzeni i życia.

Załaczam foto moich "świętej pamięci" DP 5050 i DP 5060.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za opinie, wydaje się zatem że 7060 jest brzmienowo trochę podobny do mojego Rotela, który tez gra basem ale brakuje mu lekkości... To co w Rotelu bym zachował to właśnie jego wykop i fundament basowy przy lepszej "przejrzystości" i finezji w srednicy i wysokich tonach. Przeszkadza mi nieco jego podkreślenie zakresu dolnej średnicy i wysokiego basu co czasem brzmi całkiem przyjemnie ale nie jest całkiem naturalne. Mam porównanie do calkowicie odmiennie brzmiącego DVD HD745 Samsunga, który gra lekko, jest bardzo szybki i "zwinny" ma świetną przestrzeń i własnie to "powietrze" jest też bardziej przejrzysty i neutralny w średnicy. W porównaniu do Rotela brakuje mu tylko tego basu i wykopu, Rotel potrafi też przyjemniej odtworzyć "sucho" zrealizowane płyty dając im trochę ciepła przez co słucha sie z większą przyjemnością. Jakby się dało połaczyć bas i dynamikę Rotela z rozdzielczością i przejrzystością Samsunga to byłoby swietnie.

Niestety to tak jak popatrzeć na dwie kobiety: jedną z pieknymi nogami i restą "dołu", ale z całkiem płaską "górą" , a drugą z pięknym biustem i twarzą anioła ale za to z grubawym "dołem" i powiedzieć sobie jakby było fajnie je połaczyć w jedną...

W każdym razie dzięki za opinie o Kenwoodach.

A czy ktoś z was może tuningował 7060 i wie jakie to dało efekty ?

• 5 lat później...

Żeby nie powielać wątków a daleko nie odbiegać - czy ktoś się orientuje w różnicach jeśli chodzi o manual, pomiędzy DP7030 a 7040, mam serwisówkę do 7030 a nie mogę znależć do 7040 - dostałem informację od Vasiltech-a, że są "very similar" - będę wdzięczny za informacje.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

<P>

A  czy ktoś z was może tuningował 7060 i wie jakie to dało efekty ?

Ja oddalem mojego 7090 do lekkiego tuningu.

U mnie zostal wymieniony kwarc z 8.cos MHz na 16.9344 MHz.

W ogole w Kenwoodach byly stosowane najczesciej te nizsze czestotliwosciowo kwarce.

Przedtem mialem do tuningu laickie podejscie, czyli wiedzialem tyle ile mi napisano na forum.

Teraz po tuningu wiem co slysze. Napisze tak.

Zmiana kwarca zmienila jakosc dzwieku na znaczaco bardziej analogowy.

Prysla twardosc i suchosc.

Pojawily sie emocje. 

</P><P><BR></P><P>Konkluzja.</P><P>Nie bojcie sie tuningu.</P>

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Jakoś tak się składa, że mało jest o Kenwoodzie, a przecież, zwłaszcza z tych wyższych modeli to są udane klocki.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Jakoś tak się składa, że mało jest o Kenwoodzie, a przecież, zwłaszcza z tych wyższych modeli to są udane klocki.

Bo dominowal Technics.

Kenwoody nie byly popularne.

Jak kupowalem swego, to to byl taki unikat.

Bylem nastawiony na zupelnie inne firmy, a tu taki "cudak". Ale zagral i mnie urzekl.

Dzisiaj moge zalowac tylko tego, ze juz dawno temu nie byla dostepna dla mnie wiedza na temat tuningu.

Ale i kilka lat temu tuning nie byl tak rozpowszechniony i byl bardzo drogi.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Swego czasu, ludzie chwalili się jednak swoimi Kenwoodami - bodajże jaro4444, barni i nie pamiętam kto jeszcze, a w zasadzie od dłuższego czasu Kenwood owiany jest tajemnicą milczenia - dlaczego ?

Ja o swoim 7090 pisalem dawno. Potem zajety bylem sluchaniem zamiast ciaglym o nim gadaniem.

Potem ktos powiedzial mi ze on  nie gra i ze trzeba go podrasowac.

Zrobilem to, zagral pieknie i znow slucham zamiast gadac.

A w temacie tuningu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja o swoim 7090 pisalem dawno. Potem zajety bylem sluchaniem zamiast ciaglym o nim gadaniem.

Potem ktos powiedzial mi ze on  nie gra i ze trzeba go podrasowac.

Zrobilem to, zagral pieknie i znow slucham zamiast gadac.

A w temacie tuningu

Ukryta Zawartość

No tak, w zasadzie tylko o tym modelu mozna znależć informację o tuningu, poza tym - cisza ...

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Żeby nie powielać wątków a daleko nie odbiegać - czy ktoś się orientuje w różnicach jeśli chodzi o manual, pomiędzy DP7030 a 7040, mam serwisówkę do 7030 a nie mogę znależć do 7040 - dostałem informację od Vasiltech-a, że są "very similar" - będę wdzięczny za informacje.

Witam.

Trafił w moje ręce dość wiekowy DP7040. Wyświetlacz ledwo co świeci i pewno elektrolity są do wymiany.

Szukam jakiejś serwisówki do tego modelu lub podobnego.

Będę również wdzięczny za jakakolwiek informację.

pozdrawiam

Do DP7030 serwisówki są dostępne - szukajcie a znajdziecie, możesz sobie porównać fizycznie.

Do DP7030 serwisówki są dostępne - szukajcie a znajdziecie, możesz sobie porównać fizycznie.

Znalazłem w necie serwisówkę do 7030 i zrobiłem dokładne fotki płytek mojego 7040. Tak więc, coś już mam. Ale będę i tak wdzięczny za każdą sugestie i podpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.