Skocz do zawartości
IGNORED

Płatność kartą kredytową.

bardopond

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym dokonać zakupu przez internet ze strony internetowej z USA. Jedyną akceptowaną formą płatości jest karta kredytowa. Zatem podaję numer karty ( numer jest kodowany w specjalnym systemie aby zany był on tylko dla mnie i dla banku ) datę ważności itd. Transakcja jest powiedzmy na 100$. Moje pytanie brzmi : Skąd mam mieć pewność że w USA ściągną mi z karty właśnie 100 $ a nie na przykład 2000 $. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenie tego ? Może ktoś już ma doświadczenie w tego typu płatnościach ?

Pozdrawiam.

Takiej pewności chyba generalnie mieć nie można, ale można ją sobie od przypadku do przypadku organizować.

Ja mam jedną kartę przeznaczoną tylko i wyłącznie do płatności internetowych. Bezpośrednio przed dokonaniem płatności zasilam ją kwotą niezbędną na płatność + mała rezerwa no i czuję się w miarę bezpieczny. Poza tym na karcie jest nie więcej niż marnych kilkadziesiąt zł.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

bardopond

Mozna to rozwiazac jeszcze inaczej. Przed dokonaniem platnosci dzwonisz do swojego banku. Prosisz zeby ciebie poloaczyli z kims od autoryzacji transakcji. Mowisz ze w ciagu paru minut bedziesz robil zakupy w internecie na okreslona kwote. Prosisz wiec zatem zeby ta pani do ciebie zadzwonila i potwierdzila kwote transakcji bo sie boisz ze moze byc ona inna czy tam sie boisz ze ktos ciebie oszuka itp. Problem z glowy:)

Moze jestem naiwny ale gdzie tylko moge (w internecie) place karta VISA. Mam ustawione platnosci stale np. za abonament WorldOfWarcraft i nigdy (odpukac heheh) mi sie nie zdarzylo, zeby mnie naciagneli.

Placac gotowka 'na miescie' raczej nie kupujesz od ludzi, co do ktorych masz watpliowsci, czy nie zwina Ci calego portfela gdy tylko go wyciagniesz? Czy kupujesz drogi sprzet z lozka polowego rozlozonego na chodniku? Zachowujac zdrowy rozsadek i ostroznosc pododnie jak na ulicy, mozna byc stosunkowo spokojnym o zakupy w sieci.

Moze komus sie przyda:

- nie kupowac w malych i nieznanych sklepach, przed zakupem zweryfikowac wiarygodnosc poprzez google search, sklep musi miec prawdziwy adres oraz telefon kontaktowy

- od osob prywatnych jesli juz placic karta to tylko poprzez paypala albo inne pokrewne uslugi

- sprawdzac certyfikaty bezpieczenstwa witryn, jesli sa dostepne

- dopytac sie, czy sklep akceptuje przekazanie danych dotyczacych transakcji faxem lub telefonicznie - podnosi to jego wiarygodnosc, mozna zadzwonic - dobra rozmowa to dobry sygnal, ze po drugiej stronie jest czlowiek a nie robot, oraz ze ten czlowiek prowadzi legalna dzialalnosc

- wybierac sklepy, ktore maja opcje wysylki tylko na adres widoczny na karcie

- w polskich warunkach warto tez sie upewnic ze firma NIE WYSLE Ci 'credit card slip' zwykla poczta (jest na nim numer karty i dane adresowe, innymi slowy wszystko, by ktos obcy mogl narobic sobie zakupow na Twoje konto w sklepach, ktore nie wymagaja do autoryzacji 3cyfrowego kodu bezpieczenstwa) - bardzo niemilo zobaczyc taki list rozerwany z pieczatka 'przesylka uszkodzona w czasie transportu'.

- upewniac sie, ze przy podawaniu 'delikatnych' danych polaczenie jest szyfrowane, mozna zweryfikowac bezpieczenstwo polaczenia szukajac informacji na temat uzytego protokolu kryptograficznego. Sklepy, ktore nie ujawniaja takich informacji sa malo wiarygodnie

- odnalezc na stronie sklepu informacje na temat 'privacy policy' - powinna ona zawierac szczegolowe informacje na temat tego, ze sklep NIE UDOSTEPNIA danych kilentow osobom trzecim i nie wykorzystuje ich w celach innych niz wlasne

- stworzyc SILNE haslo do wykorzystania w sklepie; NIGDY nie zapisywac hasel ani numeru karty z adresem itp 'dla wygody' w plikach tekstowych czy jakichkolwiek innych na wlasnym komputerze

- warto korzystac z karty 'internetowej' lub 'portmonetek internetowych', pamietajac jednak, ze niektore sklepy (zwlaszca zagraniczne) nie akceptuja tej formy platnosci, bo niektore systemy nie rozpoznaja takich uslug jako 'wypuklych' kart kredytowych

- sklepy posiadajace certyfikaty bezpieczenstwa wydawane przez rozmaite oraganizacje konsumenckie i producentow systemow kryptograficznych sa oczywiscie bardziej wiarygodne nize te, ktore takich nie maja

- unikac jak tylko mozna phishingu i pharmingu, czyli:

- NIGDY nie podawac numeru karty ani hasla na stronach, na ktorych znalezlismy sie po kliknieciu na link w e-mailu, nie wypelniac zadnych formularzy elektronicznych z takich stron (a w ogole- najlepiej NIGDY nie klikac w zadne linki w e-mailach komercyjnych inne niz takie, co do ktorych pochodzenia mamy pewnosc - potwierdzenie transakcji, rejestracji, etc)

- byc wyczulonym na WSZELKIE dziwne rzeczy dziejace sie przy ladowaniu strony sklepu

- przy okazji jakichkolwiek watpliwosci nie wahac sie skontaktowac z oblsuga kilenta (customer service)

- starac sie trzymac komputer czysty od trojanow i spywarow

- dobrze skonfigurowany firewall i >w miare< bezpieczna przegladarka to podstawa.

Pozdrawiam.

bardopond->

Nie orientuje sie, czy banki w Polsce oferuja juz ponizsze rozwiazanie. Wydaje mi sie, ze rozwiazaloby Twoje problemy.

W oparciu o swoja karte kredytowa bank pozwala na wygenerowanie "wirtualnej karty" z unikalnym numerem i okreslona kwota limitu, takze w sklepie podajesz numer wlasnie tej tymczasowej i jednorazowej karty a nie fizycznie istniejacej.

pozdr.

Witam ponownie,

Dziekuje za wszystkie wpisy i porady, szczegolnie za wyczerpujacy wpis i_nemes'a. Dokonalem juz wplaty. Strone internetowa " przefiltrowalem ". Posiada wszystkie certyfikaty, system kodowania SSL itp. Ponadto dowiadywalem sie w banku i powiedzieli mi ze nie slyszeli jeszcze o jakims tego typu wiekszym przekrecie. Transakcja jest od poczatku kontrolowana i gdy sa jakies niescislosci w kwotach zostaje ona wstrzymana i nawiazywany jest kontakt z posiadaczem karty. Jutro dla pewnosci sprawdze w centrum autoryzacji czy wszystko jest ok czy tez okaze sie ze jest to jeden z moich najdrozszych zakupow. Nie omieszkam poinformowac.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.