Skocz do zawartości
IGNORED

WM STAMP - potencjometr cyfrowy z WM8816

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze testy nowego wyswietlacza (podziekowania dla Smokyego) VFD firmy Futaba. Prezentuje sie bardzo dobrze ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-772-100007958 1170283066_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

veteran, 16 Sty 2006, 20:25

>Pierwsze testy nowego wyswietlacza (podziekowania dla Smokyego) VFD firmy Futaba. Prezentuje sie

>bardzo dobrze ;)

Veteran - ile kosztuje taki wyswietlacz ?

pozdrawiam

--

Pelos

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Właśnie kończe pisać soft pod PGA i mam pewien problem. Soft obsługuje wyświetlacz led - 4 cyfry na multipleksie i odbiera kody z pilota RC5. Wszystko działa OK jednak dość wolno - zmiana kroku wzmocnienia na przytrzymanym klawiszu pilota (0,5 dB) zajmuje ok 0,4 s. Czy chodzi tu o prędkość dekodowania RC5 w Bascomie? Z tego co wiem nadanie komendy zajmuje ok 1ms (36 kHz). Zmiana częstotliwości multipleksowania i taktowania procka nic nie zmiania. Veteran, miałes coś takiego?

Pzdr

Wyswietlacz jak ten maja w JM. Cena jak za VFD jest naprawde dobra ;)

Buzer, trudno mi odpowiedziec na to pytanie. Wszystko zalezy od samej konstrukcji programu. Wyglada na to, ze w tym czasie mikrokontroler jest czyms zajety lub sumuja sie opuznienia. Proponuje odbiornik podczerwieni przeniesc na jedno z przerwan.

Tak wyglada PCB sterownika. Plytka zmiesci sie idealnie pod wyswietlaczem VFD. Lacze IDC i kawalki 'wstazki'.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnie przymiarki czesci cyfrowej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Udalo sie - druki nareszcie u mnie. Do kompletu bedzie jeszcze przejsciowka z OPA1632 umozliwiajaca regulacje glosnosci w torze symetrycznym (czeka na oddanie do zakladu). Moze jutro uda mi sie zrobic wiecej zdjec i wstawic dokumentacje.

~Foksik

W tej chwili nie mam pojecia - odebralem je w piatek i narazie mialem tylko czas przez chwile sie na nie popatrzec ;) Zaraz odpowiem na maila. Czekam na elementy i postaram sie dzisiaj odpalic czesc cyfrowa.

• 2 tygodnie później...

Na poczatku chcialem tworzyc program sterujacy od podstaw, ale po kilku modyfikacjach wersji pod PGA2310 nie widze takiej potrzeby. Calosc dziala. A oto mozliwosci tej 'zabawki':

~ regulacja glosnosci w zakresie -111.5dB do +15.5dB

~ krok wybierany przyciskiem pilota 0.5dB / 2.5dB

~ wejscie enkodera: krok 1dB (prawdopodobnie zrezygnuje z niego na rzecz zwyklych potencjometrow)

~ nauka kodow z dowolnego pilota RC5

~ wyswietlacz 2x20 (pamieci jest dosyc wiec moze i 2x16)

~ selektor - 8 wyjsc dla przekaznikow monostabilnych, 7 bistabilnych

~ nadawanie nazwy kazdemu wejsciu ('Tuner', 'CD', 'Phoho', 'DVD', ...)

~ obsluga do 3 modulow WMSTAMP (razem 6 kanalow)

~ regulacja jasnosci wyswietlacza z pilota (dla LCD)

~ optoizolacja

Pomalu koncza mi sie pomysly na kolejne rozszezenia ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to dorzuć jeszcze możliwość sterowania silnikiem potencjometru i odczyt położenia tego potencjometru w celu sterowania WM-em. to wygodniejsze w obsłudze niż enkoder.

Dodatkowo sterowanie funkcją "standby" końcówki mocy, różne ustawienia czułości dla poszczególnych wejść, korekta wzmocnienia niezależnie dla każdego z sześciu kanałów...

W pierwszym "poście" napisałeś:

"Założenia:

Oprogramowanie sterujące napisane w Bascomie AVR (duża popularność, pamięciożerny ale w obecnych czasach to już nie problem) z udostępnionymi źródłami (open source). Dzięki temu zmiany są dużo łatwiejsze i sporo osób będzie w stanie przeprowadzić modyfikacje we własnym zakresie."

Czy to jeszcze aktualne?

W tej chwili caly kod jest w C - po prostu troche przerobilem poprzedni obslugujacy pga2310.

Nie wiem, czy dam rade przerzucic calosc do Bascoma w rozsadnym czasie. Zastanawiam sie, czy nie zaimplementowac w nim kilku podstawowych funkcji - taka wersja basic do dalszej obrobki (SPI, wyswietlacz, pilot).

"No to dorzuć jeszcze możliwość sterowania silnikiem potencjometru i odczyt położenia tego potencjometru w celu sterowania WM-em. to wygodniejsze w obsłudze niż enkoder."

Nie widze takiej potrzeby. Sterowanie obsluguje pilota, a potencjometr umozliwia szybkie ustawienie glosnosci na panelu. Pozatym potencjometr z silnikiem posiada stosunkowo duza bezwladnosc.

"Dodatkowo sterowanie funkcją "standby" końcówki mocy, różne ustawienia czułości dla poszczególnych wejść, korekta wzmocnienia niezależnie dla każdego z sześciu kanałów..."

O matko... ;)

Napisałeś,że kończą Ci się pomysły to podrzuciłem kilka. ;-)

Jak dla mnie może być C zamiast Bascoma. To nawet lepiej. Chodzi mi o to, żeby mieć dostęp do kodu i dopasować go do własnych potrzeb.

WM8816 nie kosztuje wiecej niz 35zł, ale musimy pomyslec o grupowym zamowieniu, poniewaz sprzedaja go w opakowaniach po 47szt. Cos czuje, ze niepredko uda sie zebrac taka ilosc chetnych, wiec narazie troche lezymy.

Wlasnie z C jest problem, poniewaz korzystam z wlasnych bibliotek, ktorych tworzenie zajelo mi troche czasu i ktorych wolabym nie udostepniac (efekt moje pracy). Nie ma pozytku z kodu, w ktorym bedzie deklaracja #include , a nie bedzie samej biblioteki. Pomyslimy nad Bascomem.

Testuje rozne opampy i musze powiedziec, ze jak narazie bardzo fajnie gra z OPA552 (dostajemy wzmacniacz sluchawkowy i regulacje glosnosci w jednym) i AD797. Ciekawie bedzie z OPA1632 - symetryczny przedwzmacniacz i regulacja w jednym ;)

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj mialem chwile, zeby dokladniej przetestowac konfiguracje OPA1632 + wmstamp w finalnej wersji. Na poczatku mialem obawy zwiazane z dlugoscia takiego polaczenia (wm pracuje w sprzezeniu dosyc szybkiego wzmacniacza), ale delikatne przyciecie pasma zalatwilo sprawe. Docelowo plytka z OPA1632 bedzie o 5mm pod wm8816.

Na zdjeciu widoczna jest starsza wersja plytki pod opa1632, ale przygotowalem juz cos dedykowanego z dodatkowym stopniem wzmocnienia. Stworzenie toru XLR lub niesymetrycznego opartego na 'znaczku' jest calkiem latwe.

Program sterujacy rowniez jest gotowy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zakres samej regulacji jest imponujacy ;) Na tym zdjeciu lepiej widac montaz spodniej plytki. OPA552 sa w tym momencie wylaczone z toru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w ukladzie poprzednim z PGA2310 i tutaj z WM8816 stosujesz optoizolatory. Z tego co zauwazylem sam scalak WM lub PGA wymagaja zasilania +5 oraz tego wyzszego chyba +-15. Czy w przypadku kiedy wiem ze bede mial zasilanie procka +5V z osobnego transformatora mozna pominac optoizolatory i poprzez lacze z prockiem puscic tez zasilanie do tych ukladow PGA i WM? Czy ma to wplyw na dzialanie samego ukladu?

Glownym powodem, dla ktorego stosuje optoizolacje, jest chec odseparowania masy czesci sterujacej od analogowej w docelowym urzadzeniu. Sam WM8816 wymaga tylko +5V, symetryczne napiecie potrzebne jest dla wzmacniaczy operacyjnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.