Skocz do zawartości
IGNORED

Kluczowe pytanie lampowe

miroalien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów!

Mam pytanie odnośnie dwóch rodzajów lamp, ktore są lepsze : /pomijając

parametry, żywotność, czy moc do wyciągnięcia/ pod względem

ciepłego, nieostrego brzmienia - pentody czy triody???

Pozdrawiam!

Mirek

:)

https://www.audiostereo.pl/topic/2096-kluczowe-pytanie-lampowe/
  • Redaktorzy

Na pytanie wedlug mnie nie ma odpowiedzi. Natomiast, wracajac do starego pytanie o wzmacniacz lampowy itp. Luxmany - jest taka fajna rzecz na rynku, integra Audio Research, ma zdalne sterowanie i banki szklane na wierzchu, a jakze, a kosztuje o ile wiem ponizej 20 kzl, myslales moze o tym?

Audio Reserarch za drogi dla mnie. Tak do 15000,- pln to maksimum.

Szukam czegoś i nie mogę się zdecydować. Kusi mnie też Synthesis Shine

z pilocikiem i bańkami na wierzchu. Co o nim powiecie, a tak wogóle

o wzmacniaczach firmy Synthesis? Ten Shine jest ładny, tylko coś mało

waży - 10kg. Co tam są za trafa? Chyba jakieś maleńkie pyrtki?

Nie wiem czy te 40W/6ohm pociągnie moje podłogowce o mocy 200W/8?

Pozdr.

Tylko 92dB; pięć przetworników; masa 120kg; wys.170cm; moc 200W.

Jaką lampą to ruszyć? Oczywiście nie lubię sluchać głośno i szukam

ciepła i aury w brzmieniu bez ostrości. Lua odpada i inne gady typu

Octave też. Mam 15000 pln i nie wiem jaką lampę wybrać?

Wiem jedno - musi być pilot.

Pozdr.

• Redaktorzy

No niestety, masz lekki klopot. Lekki, bo wiazacy sie tylko z finansem, nie zas z niemoznoscia fizyczna. Czyli sprzet ktory to napedzi istnieje, ale kosztuje. Zeby ruszyc tyle membrany, to faktycznie na pierwszy rzut oka potrzeba Audio Research, albo jakiegos innego Amerykanca typu koncowka CJ lub Sonic Frontiers. Ale rzeczywistosc finansowa nie daje. W takim razie sa dwa wyjscie - jedno tradycyjne, czyli second hand. Jakas koncowka AR za 2-4 tysioce euro powinna byc osiagalna. Drugie - sprobowac monoblokow Cayin na pentodzie. Widzialem cos takiego w Audiofilu na Boya, na 6550, mialo chyba 60 wat. A moze istnieja tez mocniejsze wersje, np. ze zdwojona liczba lamp mocy. Sprawdz.

Gość miroalien se

(Konto usunięte)

Na mnie jeszcze możesz liczyć, stary byku :-))))))

A brałeś pod uwagę monobloki Delty (80W na kanał)?, podepniesz to pod jakiegoś preampa z pilotem (jak Ci się już niechce tak bardzo tej tłustej dupy podnieść, stary leniu). Słuchałem tych lampek kiedyś, warte są tego żeby je przesłuchać.

Powodzenia :-)))))))

Spotkanie po latach:)

Jakby ktos mial krotka pamiec albo go nie bylo to wymiana zdan miedzy tymi Panami przeszla juz do historii. Wesolo bylo.

No ale nie ma to jak spotkac sie po jakims czasie. Czas leczy...

A odnosnie problemu. Jest jeden sklep w Wawie, ktory ma duzo i do tego drozszych lamp:)

Gość Miroalien >Hiena Podróbka

(Konto usunięte)

Witam Bestio!

A co to za sklepik? Podaj adresik. Wezmę sobie urlop i wybiorę się na

odsłuchy. Może coś kupię. A jeśli nie to podzielę się wrażeniami z kolegami.

Może ten sklep ma stronę w internecie?

Pozdrawiam!

Mirek

:)

Monobloki są adekwatne w przypadku dużych podłogowców, ale są

cholernie drogie. Szukam jakiejś integry z pilotem w klasie AB o mocy

tak 45-80W. Myślę, że dałaby radę. W chwili obecnej mam dobrego

tranzystorowca o mocy 45W/8Ohm i daje sobie nieźle radę. Odpowiednik

mocowo lampkowy chyba da radę?

Vtl– it85 ma pilota,czarny,plastikowy z napisem vtl–pure tube,można nim tylko zrobic ciszej/glosniej ,

Jeśli chodzilo o integre Audio Research CA–50 to nie ma ona lamp na wierzchu,2x 50 wat,po 2 lampy 6550/na kanal,ma pilota,z wiekszosci recenzji można wyczytac ze gra dzwiekiem lekko ocieplonym ale detalicznie

Rozwazam zakup wzmacniacza w tej samej grupie cenowej co Ty miro,chce zrobic troche porownan lampa–tranzystor,bo nie jestem do konca zdecydowany na lampe,

chciałbym posluchac m.in. JJ 828,ciekawy jest wykorzystujacy tez 4 kt88/kanal dwa razy drozszy uklad Cayina tri 88,pieknie wykonany wzmacniacz w porownaniu do slowackiego, tez ze zdalnym sterowaniem,38 kg,2x 100 wat/kanal w ultralinear,w trybie trioda 50 wat,bardzo ciekawy jest tez za 9500pln A–88T, 2 KT 88/na kanal i osiagi to polowa osiagow tri,z nowszej serii Cayina,pieknie zrobiony z oryginalnym metalowym pilotem,myslalem ze chociaz produkowany w chinach sprzet ma u nas dobre ceny,ale srodze się pomylilem po porownaniu cen Cayina w polsce np.265 ai 6900pln,a w stanach 1300$ w detalu ( np.Stereoholic – Portland Oregon based audio shop),także nie ma lekko:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.