Skocz do zawartości
IGNORED

nagrywanie audio cdr

marulcia

Rekomendowane odpowiedzi

hehe... światopogląd nakazujący słyszenie różnic w kopiach cyfrowych... ciekawe. Może da się też wypatrzeć różnice po skopiowaniu zdjęć (no jak ktoś bardzo będzie chciał to zobaczy). Proponuję zapoznać się z istotą zapisu cyfrowego - powinno wyleczyć z paranoi.

ja też w to za bardzo nie wieżę, ale skoro wszyscy o tym piszą to uznałem, że coś w tym musi być.

Różnicę jaką bym widział przy kopiowaniu zdjęć to mechanizmy korekcji błędów. Przy kopiowaniu danych liczba (czy objętość) danych nadmiarowych jest znacznie większa i skuteczniejsza. W komputerze dane prędzej nie skopiują się wcale niż skopiują się źle (czyli z błędem) np. błąd CRC. Płyta CD np. porysowana poprzeskakuje parę razy, może coś trzaśnie, korekcja skoryguje co może, co nie może - nie, ale się odtwarza dalej i nie zważa na błędy.

Czyli chyba dochodzimy do wniosku, że jeśli skopiujemy na dobrą/markową płytkę, przy niezbyt dużej prędkości i mamy odtwarzacz, który radzi sobie z CD-R, to powinna być kopia identyczna.

Tak przy okazji, może ktoś wie, czym różnią się płytki CD-R_Audio od zwykłych CD-R. Oczywiście po za ceną. Tylko proszę nie pisać, że tym, iż przeznaczone są do nagrywania audio. Czy jest sens ich używać, jeśli odtwarzacz radzi sobie bez problemu ze zwykłymi CD-R.

Każta taka plotka zawiewra ziarno prawdy, ale zwykle - nie więcej.

>ja też w to za bardzo nie wieżę,

Umocnisz swoją wiarę stosując się do zasad ortografii (w co nie wierzę).

CD-R_Audio przeznaczone są do nagrywarek stacjonarnych które nie akceptują uniwersalnych nośników CD-R i tylko po to zostały wprowadzone. Nie ma sensu ich używać - cena i dostepność są na ich niekorzyść, a nagrywarki stacjonarne wymarły ledwo sie pojawiły.

"...Tak przy okazji, może ktoś wie, czym różnią się płytki CD-R_Audio od zwykłych CD-R. Oczywiście po za ceną. Tylko proszę nie pisać, że tym, iż przeznaczone są do nagrywania audio. Czy jest sens ich używać, jeśli odtwarzacz radzi sobie bez problemu ze zwykłymi CD-R..."

---

CDR Audio roznia sie tym, ze sa drozsze. Drozsze sa natomiast dlatego, poniewaz w cenie tego nosnika wliczona jest kilkuprocentowa oplata na rzecz tworcow. Jest to rekompensata za kupno nosnika, ktory sluzy min do przegrywania. Oplata taka wliczona jest obligatoryjnie (patrz Ustawa o Prawie Autorskim i Prawach POkrewnych) w cene kazdego rejestratora audio video czy czystego nosnika audio video.

Poza tym plyty CDR Audio nie roznia sie absolutnie niczym. Z technologicznego punktu widzenia nie ma zadnej roznicy.

Jak jestes zainteresowany to polecam zapoznac sie z wpisami:

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

>farad

"Dam sobie rękę uciąć, że po tych dwudziestu kopiach zripowane pliki ani jednym bajtem nie będą się różnić od tych z pierwszej kopii."

Uważaj bo możesz stracić rękę!!! - no chyba, że masz znajomego chirurga, który Ci tą odcietą rączkę przymocuje:)

Zanim podejmujesz zobowiązanie zrób parę kolejnych kopi i porównaj binarnie.

Robiłem.

Jeśliby już się różniły to wyłącznie długością t.j. błędy znajdowania indeksów przez napęd (moment początku i końca utworu). U siebie jednak czegoś takiego nie stwierdziłem. Ważne też, żeby ustawić pauzy na 0 bo najczęściej ripuje się cały utwór włącznie z ciszą na końcu

farad, 26 Kwi 2006, 16:52

>Robiłem.

>

>Jeśliby już się różniły to wyłącznie długością t.j. błędy znajdowania indeksów przez napęd (moment

>początku i końca utworu). U siebie jednak czegoś takiego nie stwierdziłem. Ważne też, żeby ustawić

>pauzy na 0 bo najczęściej ripuje się cały utwór włącznie z ciszą na końcu

Czy w ramach swoje eksperymentu przeprowadziłes pełną próbę czyli przykładowo według takiego schematu:

1. Orygiał - zrzutka na HD w napędzie A

2. Zapis z HD na CD1 w napędzie B

3. zrzutka na HD w napędzie C

4. i tak dalej przy założeniu, że inny napęd czyta i inny zapisuje.

Jeśli w takiej próbie otrzymałeś pełną zgodność to trzeba by napisać do AccurateRip bo się chłopcy niepotrzebnie męczą w tworzenie bazy sum kontrolnych prawidłowo wykonanych kopii.

Używalem tylko jednego napędu - nagrywarki lite-on.

Do zrzucania używam prościutkiego programu CDDAE99. Ma ogromną zaletą - odczytuje każdy utwór dwa razy i sprawdza zgodność bitową. Od razu widać czy zgrało się poprawnie. Prawdopodobieństwo wystąpienia identycznego błędu (czyli zamaskowania go) przy dwóch odczytach jest znikome.

EAC - nie dla mnie bo jak są rysy to męczy długo napęd ciągłym odczytem tego samego sektora, co przeważnie nie daje wymiernych korzyści bo i tak będzie interpolacja w tym miejscu, a czasu zabiera to masę. Niemniej jednak trzeba przyznać, że ma się pewność wykonania kopii najlepszej z możliwych.

Gość Piórkowski

(Konto usunięte)

>Do zrzucania używam prościutkiego programu CDDAE99. Ma ogromną zaletą - odczytuje każdy utwór dwa

>razy i sprawdza zgodność bitową. Od razu widać czy zgrało się poprawnie. Prawdopodobieństwo

>wystąpienia identycznego błędu (czyli zamaskowania go) przy dwóch odczytach jest znikome.

A czy ten program ma opcje do włączania/wyłączania cache nagrywarki itd.? Bo jeśli nie, to nic nie jest wart, bo powtórne sprawdzenie odbywa się z użyciem cache, czyli zawse wyjdzie poprawnie.

• 5 miesięcy później...

jeszcze jedno pytanie, jak wyeliminować "pykanie" podczas całego utworu, bo nagrałem 2 płytki. Jedna na zwykłym cd, i to pykanie jest denerwujące, na samym początku kazdego utworu jest jeden wielki pyk i bzyk. Na CD specjalnym od Audio efekt ten jest wiele mniej słyszalny,ale jednak obecny,chciałbym go wyeliminować. Jaki jest najlpeszy nie do końca skomplikowany program do wypalania, bo czytałem ze EAC nie do końca sie nadaje...pozdrawiam :)

noo "pykanie" przez cały utwór tak średnio 2 razy na sekunde, jest to cicho,ale jesli wchodzą ciche momenty, to strasznie to irytuje, i zakłóca "cisze" nagrania;) w sumie to jest takie ciche cykanie:P Osoby które sie zetknęły wiedzą zapewnie o co chodzi:)) jakieś propozycja??

• 11 miesięcy później...

Odświeżam temat, gdż pojawił się u mnie pewien problem. Otóż do tej pory kopiowałem płyty za pomocą Nero i było wszystko w porządku, jednak pewnego razu spróbowałem zrobic to za pomocą EAC-a i wyraźnie słyszałem poprawę brzmienia, zatem skopiowałem kilka następnych płyt. Niby wszystko jest ok - moj Denon czyta płytkę, ładnie gra od początku do końca, jednak gdy w trakcie odtwarzania płyty nacisnę klawisz stop a potem open zeby wyjąć płytę, na wyświetlaczu pojawia się na kilka sekund napis"Err", po czym w końcu napis niknie i szufladka się otwiera - nic takiego nie dzieje się, gdy przesłucham płytę do końca. Nie jest to może poważna sprawa, jednak trochę mnie to irytuje. Ma ktoś jakiś pomysł co do przyczyny tego zjawiska, może coś skopałem usuwając ręcznie dwusekundowe przerwy z arkusza dyrektyw? Od razu wyjaśniam: użyłem płyt Verbatim, ale nagrywałem na dwóch różnych nagrywarkach (Panasonic DVD-RW i Lite-On CD-RW).

<><

Ano właśnie usunąłem - czyli to może być przyczyną? Ciekawe, że np. na moim starszym CD - Onkyo DX-6850 - nie ma żadnych problemów z tymi płytami, tylko na tym Denonie.

<><

Powiem Ci tak - ja się absolutnie nie znam, pamiętam tylko, że Nero mi marudził, gdy ustawiłem 0 sek dla wszystkich utworów, mówiąc, że stadard przewiduje min. 2 sek dla pierwszego. Więc przyszło mi to na myśl, możesz to sprawdzić na jakimś CD-RW z jednym utworem. Ot, myśl, ale nie recepta :-)

Mam nagrywarkę Yamaha CRW F1 i mam pytanie jakie znaczenie dla jakości muzyki w ustawieniach EAC-a ma parametr ofset. Czy jest to stała wartość czy zmienia sie ona w zalezności od konkretnej płyty? A drugie pytanie jest takie że o ile do zrzucania muzyki najlepszy jest EAC( takiego używam),to przy pomocy jakiego programu radzicie wypalać muzykę( Nero , Eac) zważywszy ze sam autor programu EAC proponuje Do wypalania NERO.

marox:

>jakie znaczenie dla jakości muzyki w ustawieniach EAC-a

>ma parametr ofset.

Określa długość ciszy przed pierwszym utworem na płycie, nie ma żadnego wpływu na jakość kopii.

> Czy jest to stała wartość czy zmienia sie ona w zalezności od konkretnej

>płyty?

Wartość offsetu nie zależy od płyty, tylko od napędów użytych do ripowania i wypalania. Napęd / nagrywarka może dodać bądź uciąć trochę ciszy na początku płyty, ustawienie w EAC właściwego offset pozwala otrzymywać kopie idealne także pod tym względem. W praktyce nie ma się czym przejmować, ewentualne różnice nie są zauważalne. Zabawa dla purystów ;)

> przy pomocy jakiego programu radzicie wypalać muzykę

Na przykład Feurio.

• 3 tygodnie później...

Ni chodzi tu o rozpoznawanie pliku *.cue, gdyz w wielu miejscach w necie (np. na tym Forum albo na stronie www.cdrinfo.pl) EAC nie jest raczej polecany do wypalania płyt, a tylko do zgrywania na twardy dysk. Do wypalania zalecane jest Feurio albo Burrrn. I naprawde nie wiem, czy uległem jakiejś sugestii - zgrałem na dysk płytę EAC-iem, a potem wypaliłem dwie kopie - jedna EAC, zas druga - Burrrn-em (Feurio niestety nie chce wspołpracowac z moją nagrywarką) - obie kopie na płytach tego samego typu (Verbatim Extra Protection). Okazało się, że płyta nagrana Burrrnem gra lepiej od kopii wypalonej EAC-iem - nawet rzekłbym - lepiej od oryginału (!) Czy to się da jakoś racjonalnie wytłumaczyc, a może bardzo łatwo ulegam sugestii???

<><

Pewnie łatwo, mi się przyjemniej słucha odkąd sprzęt nie stoi na ziemi, tylko na przeznaczonej po temu półce ;-) Ale raczej nie twierdziłbym, że to wpływa na brzmienie :D

Neron spokojnie wypala dane na postawie plików cue.

Bednaar.

Tak.Można to wytłumaczyć.To dość powszechne zjawisko,że przegrana płyta brzmi lepiej niż oryginał.Świadczy to również dobrze o Twoim słuchu,sprzęcie i nieortoksyjnym podejściu do tych spraw.Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Ponieważ większość radzi wypalać przy pomocy programu np. Feurio postanowiłem zainstalowac ten program plus spolszczenie do niego(dotychczas wypalałem w Nero i EAC). I tutaj pojawił się problem . Klikam na zakładkę otwiera mi się okno w którym wybieram interesujacy mnie album do nagrania ,wciskam mu otwórz ,a tu nic.Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić. moze ktoś coś doradzi w prosty przyziemny sposób jak uruchomic to ustrojstwo??

• 3 miesiące później...

Panowie mam problem o którym wspomniał wcześniej Nec. Co jest przyczyną powstawania : pyknieć

na nagranej płytce. pojawiają się one średnio co 1,5min. Dodatkowo zauważyłem efekt polegający na

nierównym tempie utworu , cos w rodzaju naciśnięcia w odtwarzaczu CD przycisku przewijania na podsłychu. Jest to efekt bardzo krótkotrwały ok 0,5s- 1s i bardzo sporadycznie wystepuje na całej płycie jest jednak bardzo irytujacy . Pykniecie i przeskok wystepuje dokładnie cały czas w tym samym momencie i na różnch odtwarzaczach CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.