Skocz do zawartości
IGNORED

długi flac na utwory CDA - jak?

noxnox

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie mam ściągnięty plik flac i cue. FLac zawiera obraz załej płyty CD. Jak to nagrywam Nero z odpowiednim pluginem flaca na CDR'a , to odtwarzacz CD widzi mi jeden bardzo długi utwór.

mam pliki flac, cue i log

zaglądając do loga widać że było rippowanie EAC'iem

Jak to zgrać na CD aby były normalne utwory?

https://www.audiostereo.pl/topic/21012-d%C5%82ugi-flac-na-utwory-cda-jak/

Trzeba otworzyć w Nero plik *.cue. Nero sam podłączy plik flac i odpowiednio go zindeksuje. Jak coś nie tak to trzeba sprawdzić czy w trzeciej linii pliku *.cue (textowy) jest wskazany włąciwy plik *.flac (nazwa i rozrzerzenie)

pozdrawiam.

Dzięki GLs, działa. nie zauważyłem że Nero ma wylistowany cue. Nero wypaliłem 2gą część, a 1szą programem Easy CD-DA Extractor - ten po wrzuceniu dużego flaca sam go rozdzielił, ale coś mie się zdaje że użył do tego cue bez mojaj wiedzy....

jakość po nagraniu jak dla mnie OK.

Jeśli można to chciałbym podłączyć się to tego wątku, ponieważ mam podobny problem. Mam plik z roszerzeniem SHN i nie wiem jak to wypalić na plyte. Nero tego nie widzi, czy są jakies inne programy, w których moge to zgrac na cd?

cytuję: (nie pamiętam skąd to mam - linku nie podam)

*.shn

Shorten Audio Compression File

Strona domowa: www.softsound.com

--------------------------------------------------------------------------------

Czym otworzyć?

Odtwarza go Softsound Shorten for Windows

Windows Media Player + DirectShow .SHN Filter (wymaga do działania DirectX 9)

Winamp + Shn Amp (Osobny dla wersji 2/5 oraz 3)

Foobar2000 + foo_shn

Czym wypalić Audio CD?

Bezpośrednio: Nero + plugin

Nie bezpośrednio: Zdekodować do wav (patrz niżej) i dopiero po tym wypalać już normalnie w Nero.

Czym konwertować?

shn >>> wav i wav >>> shn:

Softsound Shorten for Windows (freeware)

Audio Compression Tool (mkwACT) (freeware)

już sobie przypomniałem:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czy jest różnica (po zgraniu na CDA) między flac a ape? Właśnie ściągam w ape'ie

Kenny.Wheeler.-.What.Now.-(2005).-(Ape+Scans).-By.Travis.rar

Dee.Dee.Bridgewater.This.Is.New.Verve.Records.EAC.APE.JBrown.2005.rar

Kenny.Wheeler.Quintet.-.The.Widow.In.The.Window.[eac.ape.cue.covers].rar

I nie chciałbym się zawieść po zgraniu tego na CD.

>> elfan

nie do końca, ape też jest lekko skompresowany ;)

ape może być lepiej spakowany od flaca (mniejszy plik wynikowy), ale w tym momencie zdekompresowanie (i kompresowanie tyż) zajmuje dużo więcej mocy procesora.

A poza tym APE i FLAC to bezstratne algorytmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (PL)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ENG)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ENG)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

np zrobić sobie pliki *.apl a potem wszystkie wsadzić do winampa w którym wcześniej zaznaczyliśmy diskwriter plugin jako output:). zgra wszystko jako wavy z poszczególnymi kawałkami :). To jest również dobra metoda żeby wyłuszczyć też jeden z wielu...

Albo zapakować *.cue do foobar'a. Sam potrafi sobie podzielić. I wtedy już tylko "convert to wave"czy coś tam.

Foobar ma jeszcze jedną zaletę: można zapakować do niego cue który wskazuje plik flac. I też sobie podzieli. Pomocne jest to bo nie znam sposobu na utworzenie linków do utworów w dużym flac:(. Może ktoś potrafi?

Ukryta Zawartość

tam jest taka aplikacja "makeapl"

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Mam problem, dlatego odświeżam dość zapomniany wątek. Pobrałem swojego pierwszego flac-a :) Zawartość katalogu jak poniżej. Zarówno Nero z nakładką obsługująca flac-a jak i Foobar2000 nie potrafią mi wypalić płytki, z żadnego pliku CUE. Wskazuje na błąd w linii 3 tego pliku. Jak ją modyfikować? Czym różnią się pliki CUE?

Takk... - .flac Checksums.md5 - plik MDS

Takk... - .flac Noncompliant - plik CUE

Takk... - .flac Playlist - plik M3U

Takk... - .wav Checksums.md5 - plik MDS

Takk... - .wav Image - plik CUE

Takk... - .wav Noncompliant - plik CUE

Takk... - .wav Playlist - plik M3U

oraz 11 plików audio typu FLAC

Gość Piórkowski

(Konto usunięte)

Witam

Są chyba co najmniej dwa standardy plików .cue, na przykład:

PERFORMER "Megadeth"

TITLE "The System Has Failed"

FILE "CDImage.flac" WAVE

TRACK 01 AUDIO

TITLE "Blackmail The Universe"

PERFORMER "Megadeth"

FLAGS PRE

INDEX 01 00:00:00

TRACK 02 AUDIO

TITLE "Die Dead Enough"

PERFORMER "Megadeth"

INDEX 01 04:33:10

[...]

Z takimi spotykam się najczęściej, aczkolwiek od czasu do czasu natrafiam na takie, które mają INDEX 00 i INDEX 02 dla każdego utworu. Czysto techniczna sprawa, z punktu widzenia słuchacza nie ma znaczenia. Przynajmniej ja nie wykryłem. :)

Nero radzi sobie (chyba) ze wszystkimi typami.

Błąd w 3 linii oznacza ni mniej ni więcej tylko błędny odnośnik do pliku. W tym przykładzie 3 linia:

FILE "CDImage.flac" WAVE

Bo .cue może się odnosić albo do wypakowanego z flaca wave lub bezpośrednio do flaca.

Po prostu otwórz sobie w Notatniku plik .cue, zmień sobie w tej 3 linii rozszerzenie z .flac na .wav (lub odwrotnie, nie wiem co tam masz). Niektórzy dołączają oba pliki .cue, niektórzy tylko jeden, stąd ten problem.

Ja nie lubię wypalać płyt audio bezpośrednio z flaków, wypakowuję je ręcznie do wav. Wtedy mam pewność, że program nagrywający nie zastosuje mi na flakach żadnych normalizatorów itp narzędzi.

Pozdrawiam (i witam, pierwszy wpis na forum :) )

alt_77

Wypakuj wszystkie pliki flac do wav a potem wypal korzystając w tym przypadku tylko i wyłącznie z EAC. Skorzystaj przy wypalaniu z pliku ".wav Noncompliant - plik CUE". Żaden program poza EAC plików cue w wersji noncompliant nie zinterpretuje prawidłowo.

Dziwne. Może odinstaluj i zainstaluj ponownie ten program. Może masz starą wersję, najnowsza to chyba 1.12a ale nie jestem pewien. To bezproblemowy soft, nigdy nikt się na niego nie skarżył.

Zauważyłem że czasami Nero wykłada się przy próbie załadowania *.cue i zgłasza błąd w lini która zawiera nazwę pliku z danymi (flac, ape,wav). Dotyczy to plików z długą nazwą (np. nazwa zespołu - nazwa płyty.ape). Pomaga zazwyczaj zmiana nazwy np na cdimage.ape i odpowiednio zmiana na taką samą nazwy pliku w *.cue

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.