Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD-60

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

staniu - na wejściu 100p to tylko kondensator do masy zapobiegający dostawaniu się wcz do wzmaka a sygnałowy to raczej jest inny o większej pojemności. Mi chodziło, żeby nie ruszać tych we wzmaku a zewrzeć te sygnałowe w cedeku ...

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

"iluzja" - chodzi o to, że gra cały system (łącznie ze ścianami w pokoju) i dobiera się różne elementy np. w cd , żeby to razem zagrało zgodnie z yobrażeniami danej osoby (jeśli takie ma :) ) i takie cd w innym systemie nie musi być ok.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

No to żle zrozumialem... nie zwierałem ale też nie slyszałem by to ktos robił. Zastanawia mnie też po drodze sygnału z wyjścia ten rezystor smd czy go nie ...won... Ale co to da nie wiem. Troche to po omacku dobrze by było zerknąc na oscy... choć pewnie słuch lepsiejszy. Mam tera serwisowke wiec się bacznie przyglądam :)

robi się tak ale warunek wzmak musi mieć kondensator sygnałowy na wejściu i z zasady ma, bo inaczej gdyby pojawiło się dc na wyjściu op ampów cd to byłoby źle ;). Rezystor sygnałowy zostaw ma on wartość w granicach kilkudziesięciu omów - zabezpiecza on prawidłową pracę op ampa.

Po jakimś czasie eksperymentów na układach podobnych do cd60 myślę, że:

1) po wielu latach eksploatacji powinno się wymienić kondensatory silnie nagrzewające w zasilaczu (dobór tych po stabiliztorze jest ważny bo wpływa na brzmnienie całości co jest m. zd. związane z jeggo impedancją wyjściową i słabo działającym sprzężeniem zwrotnym,

2) w części cyfrowej należałoby wymienić kondensatory na coś w rodzaju Muraty 10-20 uF X7R lub z konieczności na oscon`a,

3) należy zrobić porządne zasilanie pod tda1541 i układ wyjściowy, co ma zasadniczy wpływ na jakość reprodukcji np. w oparciu o układy TL431 blisko przetwornika,

3) należy wstawić porządne kondensatory do aktywnych driwerów przetwrnika np. WIMA FKP,

4) należy prrerobić masę, przynajmniej przetwornika - oryginalna jest z reguły idiotyczna, w związku z bardzo dziwnym rozkładem prądu przetwornika do blokowania napięcia -15 V a nawet +5v DAŁBYM BARDZO DOBRE KONDENSATORY NA POZIOMIE 10Uf BGN,

5) zegar,

6) nowy układ konwersji I/V - np. w oparciu o opracowanie Rudolfa z diyaudio.com,

7) dobór kondensatorów wyjściowych - widać każdy tu ma swoj typ :)

i to chyba tyle z moich eksperymentów i przemyśleń....

Rambo...>

No pięknie żeś to kolego wyłożył :) To teoria ..a teraz troszkę praktyki pokażesz nam :) ?

Wiadomo ze zasilanie to podstawa jest to kolejna sprawa do zrobienia już o tym myślę. Tylko się zastanawiam czy wykorzystać układ oddzielny całego zasilania czy może podpiąć się trafem do ułladu który już jest? Co do reszty to skąplikowana dla mnie sprawa.. liczę na pomoc fachowców..praktyczna w rzeczy samej :)

To raczej moje przemyślenia .... :) , każdy robi tyle na ile się czuje pewnie i lepiej niech tak pozostanie. Nie mam ambicji wskazwać jedynie słusznych rozwiązań bo zdaję sobe sprawę, że część osób może tylko popsuć swoje urządzenia robiąc głębokie modyfikacje. Poza tym trzeba się zastanowić jak daleko się chce iść. Dla mnie liczy się tylko doświadczenie i np. testuję już kilka układów konwersji I/V - następny będzie na ad844 :) i dlatego nie żal mi strasznie rozbebeszyć jakiegoś cedeka bo mam ich mówiąc delikatnie sporo. Cóż możemy zacząć od zasilania ... pokleiłem układy TL431 prawie bezpośternio na poszczególnych nogach przetwornika z osobnym transformatorem (uklad z linka ..... poszukam i podam później na PW), trafo to leci do osobnych regulatrorów zasilających część I/V i ewentualnego bufora (to jest cały czas w testowaniu), z zasilania to jeszcze zegar z własnym transformatorem (klon forumowy). A w przygtowaniu osobna płytka z 2*TDA1541A+ zasilanie.... :) i może do tego układ Pedji na ad844.

Hi-end to nigdy nie będzie ..ale pomyś ile w tym radochy. Nie ważne co sie robi wazne ze sprawia przyjemność. Nie będę się z nikim ścigał..ma być dobrze i tak się staje powoli. 6 milionów ludzi w US warzy w domu piwo...po co skoro od tego trunku uginają się półki bo sprawia to im przyjemność. O to w tym chodzi.

senicz jak to senicz poda Ci panasa DVD bo nic lepszego ponad tego badziewia nie słuchał :))

No i stało się...wywalilem do testów PIO + teflon. Nie gra to dlugo wiec jutro skrobne więcej. Ale od razu rzuca sie w uszy lepsza stereofonia... i bardziej konturowy zarys instrumentów. No jest precyzyjniej. Nie wiem czy nie mniej barwnie..ale to jutro. Jest troszkę szybciej i mikrodetaliczniej ale tak jak mowiłem chyba jest za sucho. Oczywiście zamiast zrobić jedną zmianę zrobiłem dwie choc ta druga nie tak znacząca..zamieniłem 10 000 mikro kendeli na 2X4700 ROE (złote) Może dzięki temu bas jest szybszy...zobaczymy jutro dziś zostawiam na wygrzanie. :)

sucho to może mniej śmieci HF tudzież zniekształceń ....

tez mam takie wrażenie.... mniej śmieci lepsze lepsze oddanie konturów. Za kilka dni zerkne na samo PIO Zastanawiam się czy moze w okolice DAca nie zapodac PIO :) Choć wiem ze niekoniecznie... Ale jutro się dowiemy co w trawie piszczy. Na OPA mam wartosci po 220 FC + BG N ale tylko na wyjściu

KOnkluzja po dwóchdniach słuchania jest taka...PIO + teflon troszkę wiecej wypełnienia w dzwieku jak by gęściej. Co zwiazane jest z charakterem całości brzmienia. Więcej sybilantów...na wokalach to slychać akcent na dzwięczne spółgłoski wybija sietroszke na pierwszy plan. Plus jes taki ze to jednak kond na wyjściu... nie psuje nic moze jednak troche ogranicza rozmach i przestrzeń. Z teflonem troszke gorzej poukładana scena ale to raczej w mikroskali.

Bez konda...o i tu jest pies pogrzebany...niesamowita przestrzeń..dzwięk zwiewny i wciągający. Stereofonia bajka. Troszkę brakuje w barwie takiego mięska...Bas świetny schodzi nisko..tu jest zdecydowanie lepiej niż z kondem . Lecz jest minus układ trochę na pograniczu ryzyka z uwagi na składową napiecia stałego ktora w moim przypadku nie wali w zmak bo ten sie dzielnie broni z uwagi na zabezpieczenia ale zdażyło mi się dwa razy na dwa dni że sygnał był odcięty...i chyba nie może tak zostać . A szkoda bo fajnie to gra :) No nic bedziemy szukac dalej moze mundorf silver oil...?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.