Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z aparatem cyfrowym HP 215

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dostalem takie cus od znajomego - niby przecietna ale cyfrowka. Flash ma tam cztery pozycje:

1. Automatyczny

2. Z redukcja czerwonych oczu

3. Pelny

4. Wylaczony

Problem tego ustrojstwa polega na tym ze z wlaczonym flashem nie da sie spuscic migawki. Martwi mnie tez duzy pobor pradu. Komplet alkalicznych baterii starcza na ok 20 zdjec a jak pogmeram w menu to nawet mniej. Moze ktos z Was spotkal sie z tym czyms? Moze znacie odpowiedz na pytanie - dlaczego tak sie dzieje z flashem? Mam nadzieje ze nie jest uszkodzony bo szkoda byloby. Na wyswietlaczu mruga wciaz kontrolka ladowania - ale mruga i nic poza tym. Flash nie naladuje sie. Nie wiem moze brudne styki? Zal byloby go chowac do szafki... Choc darowanemu koniowi...

Przeczytalem dokladnie instrukcje i jestem bezsilny... Czekam na Wasza pomoc. Z gory dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/21102-problem-z-aparatem-cyfrowym-hp-215/

Z doświadczenia powiem tak. Wsadź najpierw porządne akumulatorki zamiast baterii alkaicznych. Te aparaciki żrą prądu co niemiara. Przy wykonywaniu zdjęcia z włączonym flashem prawdopodobnie nie nastąpi "zwolnienie migawki" tak długo, aż nie naładuje się kondensatorek lampy. Z baterii alkaicznych (nie wiem jakiej świerzości) może to być problem. Jeśli masz funkcję ustawienia siły błysku (wątpię), to ustaw siłę błysku ma min. i spróbuj może się uda (wątpię).

Tak więc powróćmy do pierwszej rady - akumulatorki. Jakieś GP 2300mAh dostaniesz prawie wszędzie, no i musisz mieć ich ładowarkę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Obecnie można kupić wiele różnych pojemności Aku, ale część z nich jak łatwo będzie zauważyć nie ma żadnego związku z rzeczywistą pojemnością. Można kupić nawet 3100mAh. Cen nie podam, ale na Allegro pełno tego jest. Zwykły zasilacz nie wystarczy - najlepiej mikroprocesorowa ładowarka. Również jest tego pełno. Proponowałbym jakąś nie za szybką jeśli zależy Tobie na wielu cyklach ładowania, jeśli skrócenie żywotności Aku o 30% nie przeszkadza, to bierz szybką - jest to wygodniejsze.

Nie wiem jak jest w tym HP, ale zwykle ładowanie lampy rozpoczyna się nie w momencie przyciśnięcia spustu, ale wybrania opcji z włączoną lampą. Jeśli lampa nie jest naładowana, to zwykle program aparatu nie pozwoli w tym trybie na zwolnienie migawki. O ile pamiętam, to były aparaty, które na bateriach alkaicznych dawały się co najwyzej włączyć i to wszystko (niektóre nawet tego nie dawały rady zrobić:).

Nie wiem, czy to pomoże, ale przypuszczam, że raczej tak jeśli aparat nie jest uszkodzony.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

rekin ja pytam o zasilacz nie o ladowarke - ladowarke mam i to zupelnie dobra i sprawdzona to po 1 a po 2 powiedz jak rozpoznac ze akumulator o pojemnosci dajmy na to 2800mAh to nie jest lipa?

Z tym zasilaczem to nie zrozumiałem.

Czy nie jest lipa to trudna sprawa. Zwykle wychodzi w praniu. Kiedyś miałem takie 2600mAh, które trzymały mi krócej niż 2000mAh. Najlepiej kupić jakieś sprawdzonej firmy. Ja używam obecnie GP i Duracell, chociaż już rzadko, bo rzadko używam tej cyfrówki na Aku AA.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale jestem zly:(:(:(:( Kontrolka w pozycji automatycznej obslugi flasha miga czyli sie laduje a flash nie dziala i nie da sie spuscic migawki. Chociaz nie slychac kondensatorka wiec... Czyzby padl? Shit!!!

Darowanemu....

Niestety aparaty firmy HP z którymi miałem nieprzyjemność obcować, to paskudztwa. Zdjęcia ogólnie "zaszumione", automatyka ekspozycji działa w miarę poprawnie przy dobrym dziennym świetle, niestety w innych sytuacjach nie jest różowo (właściwie to różnie jest - czasem różowo, zwykle niebiesko, ale ogólnie do bani).

Niestety aparaty tej firmie nie udają się tak jak drukarki (nie wszystkie) czy serwery.

Na pociechę: zdjecie z błyskiem (przynajmniej nieco starsze) HP robią fatalne. Zasięg lampy to zwykle nie więcej niż 1,5 - 2 metry, w moim (735) jak się chce lepiej doświetlić, to za każdym razem (włączeniem) trzeba ręcznie zmieniać korektę na +1 - 1,5 (ale wtedy z zdjęcia bliska sa prześwietlone...). Za to zdjęcia w pełnym dziennym oświetleniu są piękne (ale to potrafił już mój Druch - synchro - aparat na profesjonalną błonę zwojową :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.