Skocz do zawartości
IGNORED

Na co zmienic Tannoy m2!

man1k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie co mozna kupic zamiast tannoyek do malego pokoju do (800zł)... m2 w tym pokoju sie nie sprawdzaja( nie da sie ich dobrze ustawic) mysle o Wharfedale 9.1 bo maja bas reflex z przodu i sadze ze beda latwe do ustawienia.. co o tym sadzicie?

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/21109-na-co-zmienic-tannoy-m2/

Jezeli juz zaistniala potrzeba zmiany to rzeczywiscie warto rozpatrzyc te Wharfedale 9.1. Kolumny pieknie wykonane, az sie oczy do nich smieja i graja niezle.

Zostalem juz uprzedzony, ale w tym przedziale cenowym zawsze bede polecal wlasnie Gale 3020. W sklepie nowe kosztuja okolo 695 zlotych ( na pewno da sie cos utargowac) a graja przynajmniej dwa razy lepiej niz kosztuja. W tej cenie uwazam ze trudno znalezc cos rownie dobrze grajacego, nowego i na gwarancji.

Kupic, nie kupic - posluchac naprawde warto.

Witam

Sam kilka lat temu miałem M2.....niezbyt dobrze wspominam ten okres - M2 to bardzo przeciętne monitory: dużo frywolnego, powolnego basu, mdła średnica i zaciemnione wysokie tony.

Zmieniłem je na AE AEGIS ONE i....nareszcie miałem w domu dźwiek o 3 klasy lepszy. Latka lecą i pomimo, że słyszałem kilka dużo droższych monitorów, nie mam ochoty rozstawać się z AE. Mała uwaga: AE wymagają mocnego, dobrej klasy wzmacniacza! Można je dostać za 700-800zł, choć bardzo rzadko się zdarzaja na rynku wtórnym.

Tylko ze one maja bas reflex z tylu i sa trudne do ustawienia z tego co wyczytalem z opini uzytkownikow... Ja niestety nie mam wielu mozliwosci do ustawienia... a bass reflex z przodu jest z tym lepszy ze kolumny moge stac blizej sciany?

Nie pisz o bass reflexach i ustawieniu! Po prostu idz do sklepu i wypożycz na kilka dni AE EVO ONE ( nastepca AEGIS ONE ), ustaw tak jak tylko warunki pozwalaja i posłuchaj. Jeśli stwierdzisz, ze grają źle lub gorzej od M2 to.....

U mnie AEGIS ONE graja na 10,5m2 w kwadratowym pokoju w bloku z płyty betonowej , stoja na stednach DIY odsunięte od ściany o min. 50cm i jest więcej niż dobrze.

Wg mnie wspomniane Gale i Warthfadale nie mają startu z AE, ale oceń sam.

Nie będzie łatwo je upolować, ale czasem sie trafiają. AE to przeciwieństwo M2 - nieco rozjaśnione, bardzo szczegółowe i przestrzenne, z niezłym, szybkim basem i czystą górą, grają bardzo żywo. Jak już wcześniej napisałem, potrzebuja dużo dobrej jakości prądu: jak podłączysz je do badziewnego Nada to będzie kiepsko, ale jak np do Denona pma1560 ( 140wat przy 8 ohmach ) to gały Ci wylecą z wrażenia:):):)

Za 800 McGyver moze Ci zbudować niezłe monitory - słyszałem jego konstrukcję i jestem pełen podziwu.

Tannoye nie sprawdzaja sie dla tego ze pokoj jest dosc maly i ciezko o gleboki bass w tykm pokoju(10m) ciekawy jestem gdzie w wawie AE mozna wypozyczyc ... chodz ciagle obawiam sie tego ze AE maja bas reflex z tyłu i zrobi sie to samo co z Tannoy m2.

Pozdrawiam

mam podobny dylemat may pokój szukam wzmacniacz marantz pm7000 i chcę do niego ae evo one jeśli nie upoluję tego marantza to zastanawiam się nad rotelem 01 czy pasowałby do ae? cd to marantz cd6000

A co powiecie na takie cos :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem M2 i jest super, ustawiłem je w rogach malutkiego pokoju w odleglości ok 20cm od sciany i bas jest ogromny i cieply, co do ciemnej średnicy i góry to kwestia wymiany okablowania i zwrotnicy-powinno pomóc.

Będę to robil za jakiś czas u McGyvera albo jak kasy nie starczy to samemu i opisze efekty :)

Do napędzenia M2 używam potwora Pioneer A-705R.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-2990-100003588 1170274325_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Noru

Bez obrazy, ale ja nie słuchając nic poza M2 też uważałem, że są swietne......

Zapewniam Cię, że Tannoy'e są mocno przereklamowane i w podobnej cenie mozna znaleźć dużo lepszy monitor.

A moze dolozyc i cos takiego wziac na celownik:

Ukryta Zawartość

Zreszta a'propos sluchal ktos tego ADAM'a?

Bo mi pozostaly bardzo mile wrazenia po obcowaniu z modelem Compact.

T.

Ukryta Zawartość

Jeżeli M2 mają podobny charakter brzmienia do M1 to musi być niezła tragedia.

Sam kiedyś miałem M1 :kupiłem w ciemno,bez odsłuchu,na podstawie rewelacyjnych opinii w testach.

Okazało się to potwornym błędem.Dżwięk totalnie zamulony,bez życia,bez dynamiki,jakby grały nakryte kocem-

jednym słowem: dramat.

Szybko wymieniłem je na ALR Jordan Entry 2M.Kosztowały podobnie a grały o kilka klas lepiej.

Dlatego też sądzę,że w cenie Tannoy'i można kupić lepsze głośniki.

>Zreszta a'propos sluchal ktos tego ADAM'a?

doskonala precyzja, szczegolowosc wrecz cholograficzna, rowne, bardzo dynamiczne, neutralne - jak dla mnie idealne ale jak masz je zamiar kupic i ustawic w rogu 20cm od sciany to szkoda kasy ;)

Ja nie powiedziałem ze nie sluchalem niczego innego , sluchałem bardzo duzo minitorków w podobnej cenie i musze powiedziec ze np. AE EVO ONE może i sa muzykalne podobnie jak GALE 3020 ale ani jedne ani drugie nie maja basu - graja plasko jak deski i nawet ROTEL 02 nie jest w stanie nic z nich wyciagnąc, nadaja sie do muzyki bez basu - klasyki, lekkiego Jazzu itp.

M2 maja swietny bas a reszte da sie poprawic delikatna modernizacja bo glosniki i pudla mają naprawde dobre.

Pozatym niewiele monitorów w cenie ok 600zł jest w stanie dorównac M2 dynamiką , mocą i glośnością. A dla tych ktorzy lubia glośno posluchac muzyki jest to ważne. Oczywiście nie uwazam ze M2 sa najlepsze na świecie ale w cenie do 600zł sa bardzo dobrymi monitorkami i po wymianie elementów w zwrotnicy oraz okablowania graja naprawde o wiele lepiej od wymienionych przez was monitorków.

Noru jesli według CIebie AE Evo graja płasoko to te M2 musza grac z niezła głebią....:D bez przesady,to inna klasa głosników.Słuchałem AE i scena była głęboka i precyzyjna.Moze przez to ze na rotelu 02 słuchałes,bo on jest wyjatkowo kiepski,gra tak płasko jak wyglada:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.