Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity A-40 i DVD-A Panasonica tuning!

Apacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów forumowiczów

Mój aktualny zestaw to:

Kolumny Infinity Alpha 40, kolce, podkładki

Kable Ohlbach 1021

Wzmak CA Azur 640 (jeszcze na gwarancji)

Interkonekt Ohlbach NF1

Panasonic DVD-Audio DVD-RA82 (99% jako odtwarzacz CD) - obudowa niestety slim - 6,5 cm wysokości płytki zachodzą na siebie.

Wiem jakie są opinie nt. sprzętu jw. (może oprócz wzmaka, który jest "tylko" kontrowersyjny - reszta be). Niestety mieszkam gdzie mieszkam (nie ma gdzie kupić nie mówiąc o odsłuchach porównawczych).

W związku z tym, że zestaw pozostawia wiele do życzenia w najbliższym czasie chciałbym poddać go tuningowi. Przejżałem wiele wątków na tym forum i wiem, że należy zacząć od ustawienia, zastosowania kolców do kolumn, podstawek granitowych itp. i sukcesywnie mam zamiar z tym eksperymentować ale odnoszę wrażenie, że jednak najbardziej odczuwalne efekty poprawy brzmienia uzyskuje się poprzez ingerencję w budowę wewnętrzną głównie kolumn i odtwaraczy.

Zdaję sobie sprawę, że mój sprzęt jest na tym forum dość egzotyczny, ale wiem też, że co najmniej kilka osób miało do czynienia jeśli nie konkretnie z tymi modelami, to z bardzo podobnymi i że mogą pomóc.

Z góry dziękuję

>McGyver

Sorry, to mój pierwszy założony wątek. Nie zauważyłem, że jest taka statystyka. W każdym razie dzięki za wpis.

Przy okazji - w międzyczasie w wyszukiwarce po "infinity" znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

byłbym wdzięczny gdybyś coś napisał na temat wprowadzonych modyfikacji i ich efektów.

W moich obydwu kolumnach zwrotnice sę jednakowe elementy takie jak po lewej stronie zdjęcia.

Co do drugiej częsici to może inaczej zapytam - czy ktoś próbował aplikować do DVD np. precyzyjny zegar albo wymieniać elementy toru audio? Czy w ogóle warto się z tym sprzętem bawić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiałem wymienić średniotonówki, bo padły (częste zjawisko w Infinity serii Alpha, drut cewki odkleja się od karkasu i brzęczy). Wymieniłem też tweetery, bo oryginalne grają z jednostajną, matową i szumiącą raczej niż dźwięczącą manierą. Do tego wykonałem całkiem nowe zwrotnice od podstaw, wykorzystując niektóre cewki pozostałe z rozbiórki oryginalnych. Zmieniłem częstotliwości podziału i ogólną koncepcję zwrotnic. Skrzynie zostały mocno zmodyfikowane (od środka, na zewnątrz nie ma śladu). Zagrało sporo lepiej, ale... poświęciłem tyle czasu, że wystarczyło by go na zaprojektowanie i zbudowanie znacznie lepiej grających kolumn od zera. Gdybym był właścicielem tych kolumn, to wolałbym je sprzedać i zbudować sobie coś na lepszych przetwornikach.

Aż szkoda że zacna niegdyś firma w takim stopniu obniżyła loty.

>McGyver

Sprzedaż raczej nie wchodzi w grę – myślę, że niewiele bym dostał. No i żona nie lubi tak nagłych zmian;-]

Myślałem raczej o wymianie kondów na lepsze (te same wartości) oraz okablowania na basowych – chyba dałbym radę we własnym zakresie. Próbowałeś może na początku takiej modyfikacji?

Wysokotonówki sam bym nie ryzykował żeby nie uszkodzić, ale swoją drogą ciekawi mnie, jaką wstawiłeś i czy średniotonowy wrócił taki sam czy też coś nowego?

Gdybyś miał jeszcze jakieś zdjęcia z tej serii chętnie też bym zobaczył.

Na opinię o firmie, b. dobre recenzje w Audio (inne z serii Alpha) oraz obniżoną cenę (2kzl 4 lata temu) dałem się nabrać tam gdzie powinni tego zabronić. Poza tym przesiadałem się z pełnoletnich Altusów 110.

• 2 tygodnie później...

Ostatnio nabyłem serwisówkę do mojego DVD-A, - DAC oparty na PCM1609 Burr Browna (wielokanałowy do DVD-Audio z up-samplingiem 24bity/192kHz), sygnał podawany jest z kwarca 36,8MHz - zdaje się nietypowy - koresponduję na ten temat z Tentlabs, Op Amp -szt. 1 (obydwa kanały stereo analog) - NJM4565M (na schemacie) lub NJM4580 (na liście elementów) - tak czy owak do wymiany.

Taki sam zestaw elektroniki (DAC - audio, Opamp, oraz inne elementy) ma Yamaha S830 - z opisu też to samo. Może taki odtwarzacz ktoś tuningował.

Chciałbym zlecić komuś tuning ale najpierw trochę podyskutaować co w ogóle warto robić?

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.