Skocz do zawartości
IGNORED

To jak w koncu powinny brzmiec talerze ?

lead

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, szanuje Wasze gusta.....mimo wszystko nie zmienie zdania:)

A to, że podczas odsłuchów AE odznaczają się opisywanymi przez Was wadami to kwestia doboru elektroniki, one są bardzo wymagające.

Podczas realizacji dźwieku pracuję na legendarnych już monitorach Yamaha NS10 M Studio i.....góra bardzo przypomina tą z AE. Yamahy ( dwudrożne, leżące z białym midwooferem ) to ponoć szczyt naturalności.

Szlag mnie trafia jak ktos pisze, że AE maja zapiaszczoną, skompresowana góre!! Słuchałem ich w różnych zestawieniach ( miedzy innymi z bardzo cenionymi na forum Denonami PMA1560 i 1500R ) i ostatnia rzecz jaka mi przeszkadzała to wysokie tony! Ba, były wręcz niesamowicie czyste, klarowne, dynamiczne.

Choć nie twierdzę, że łacząc AE z badziewiem typu Nad 320bee lub CA góra może siać kichą.

Elfan jest super, przecież o to chodzi!!

Nad 372, zreszta jak i reszta Nadów słynie z kontrowersyjnej prezencji góry....a Rotel jest z natury ostry i agresywny.

Elfan, nie denerwujta się:)

i mało tego,z tym własnie Nadem i rotelem słuchałem Kefów Q dla porównania,i góra była duzo lepsza,nie dawała tak ostro po uszach,moze jest ona neutralniesza ale ja dziekuje za taka neutralnosc.W kazdym razie denerwuj sie houek;)

>3. Talerze - firma, stop, srednica , wielkość

A jak inaczej jak nie średnicą mierzy się wielkość talerzy ? Nie gram już parę lat. Czy coś się zmieniło ?

Po drugie,jak na neutralność wpływ może mieć cały pkt 2 i 3 ? Nie rozumiem. Chyba myślisz o brzmieniu jako takim.

>5. Mikrofony ( pamiętajmy, że mikrofon to głosnik działający odwrotnie i tak samo ma wielkie

>problemy z rejestracja wysokimch tonów

Czy omni-mikrofony Neumann mają problemy z wysokimi tonami ?

Nie spotkałem jeszcze głośnika,który by lepiej przedstawił brzmienie blach niżli Focal. Szybkość impulsu,narastanie,opadanie,barwa,plankton-harmoniczne a w te najlepsze blachy są bardzo bogate.

Autorowi wątku polecam dobrej jakości kieliszek kryształowy. Chwyć za nóżkę i uderz w kielich - masz znakomitą imitację brzmienia "ping". Połóż na brzegu pucharu złoty łańcuszek o drobnych oczkach.Teraz to prawie jak crash-ride lub crash. Kombinować można dalej uzyskując np. China.

Metalowe kopółki Seasa ładnie odtwarzają brzmienie blach i są stosunkowo niedrogie. Słuchałem kolumn na takiej kopółce (niestety nie znam dokładnego oznaczenia), była membranka 25mm i miała kratkę hexagrid.

Brzmienie blach było bardzo wiarygodne i zróżnicowane.

Strzelisz, ale jak blachy nie beda graly prawidlowo (juz nie musza byc supernaturalne) to cie zabije :D

Prawdopodobnie bedzie to duzy monitor na DX25 + M18WH

Czy ktos slyszal na takim zestawieniu blachy oraz bebny ?

Przypominam ze muzyka ktora preferuje do metal/rock

Juz widze McGyvera ktory az rwie sie do krytyki ale tego nie zrobi :D

I tu się mylisz. Miałem w domu wyroby Łukasza, wiem co potrafi. M18WH plus DX25 to dobre zestawienie. Pewnie, że zawsze można znaleźć lepsze głośniki, ale z reguły lepsze są droższe.

A ja mam obserwacje taką, ze system, ktory ma dobrze odtwarzać talerze musi mieć swobodę w odtwarzaniu basów. Nie moze to być np. system z monitorami. który basy ma na skutek "łapania basu" czyli wyszukanego specjalnie ustawienia kolumn (zwykle w rogach pomieszczenia). Taki system musi swobodnie dawać basy bez takich cudow, ale i bez nadmiaru. Co o tym sądzicie?

ja tylko w kwestii kefów....miałem ostatnio do czynienia po kilka dni z q1 i q7. ...grało to z nadem......q1 brzmiały naprawdę dobrze:)....no bas gdzieś sobie poszedł , ale i pokój nie jest mały...q7 wywierciły mi dziurę w głowie wysokimi tonami....

>McGyver

Ten Morel, którego słuchałem w Twojej aplikacji był jeszcze nie wygrzany, więc nie chcę się wypowiadać:) NADek wróci niedługo z USA, to posłuchamy. Out of box był nieco szorstki, choć dało sie odczuć, ze to niezły gwizdek. Bardzo szczegółowy.

Może niezbyt precyzyjnie sie wyraziłem. Chodziło mi o to, że gdy mowa o talerzach każdy kieruje uwagę na wysokie. Oczywiście to jest warunek konieczny, żeby z nimi było wszystko jak należy. Ale w wielu przypadkach z wysokimi jest niby OK a coś nie jest z talerzami dobrze. Z moich doświadczeń sluchowych, a kwestia ta interesuje mnie od dawna, wynika, że tym czymś czego brak może tłumaczyć że z talerzami nie jest OK moze być taki jak opisałem charakter emisji basów.

niestety kolumn do Leada nie będzie,ktoś go uprzedził ... ale będzie za to ... orginalna konstrukcja ma m18wh (przy czym rozbroję ten głośnik do końca,celem uzyskania najlepszej z możliwych aplikacji,oraz super dość uniwersalnego filtra) z vifą XT19 która mnie zaskoczyła świetnym brzmieniem (lepszym od xt25) ,będzie troche zabawy bo będą zwrotki szeregowe :D

przy okazji Panowie dodaję że mój projekt życiowy :P z audaxami i ravenem r1 jest w 99% przy końcu.Kolumny mają jedną zasadniczą wadę : są totalnie za ciężkie :) .Posłuchajcie na ravenie talerzy :P ;) . Niedługo walnę fotki całości.Skrzynie może do jakichś wyszukanych (w sensie wygląd i fornir) nie należą.Zamiast ciągnąć po egzotycznych fornirach dało się pięknego dęba bejcowanego,a zaoszczędzone pieniądze trafily na zwrotkę.Swoją drogą bdb zwrotnica 3 drożna to żywe bankructwo,juz 1 tys się przekroczyło (kondzie scr oraz audyn capy cynowe,wszędzie cewki powietrzne jedynie na bas z wiadomych wględów rdzeniowa,milsy) ...

Ktoś chętny na odsłuchy?

a żeby niebyło że nie na temat

wszelakie blachy,barwy z ogromną rozdzielczością i jakością oddają głośniki wysokotonowe twardomembranowe (np aluminiowe) ...tu wielka szkoda że nie są dostepne kopułki audaxa,np tw025a16 biła każdą vifę i większość scan speaków pod względem szczegółowości i oddawania barwy.Niestety był to głośnik cholernie trudny w aplikacji ...Na specjalną uwagę zasługują tu jeszcze kopułki focala,oraz wstęgi (art,raven,visaton).DObre brzmienie okupowane jest dobrymi głosnikami co wiąze sie z wydatkiem...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.