Skocz do zawartości
IGNORED

Woda jako przewodnik, masa

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem tam wyżej wpisy na temat potencjałów i twierdził ktoś że -VDC ma mniejszy potencjał od 0 VDC czyli masy czy tzw zera , teraz doświadczenie , niech ten Pan co tak twierdzi weżmie żarówkę i połączy między masę a -VDC co wykaże doświadczenie temu Panu , a no to że żarówka zaświeci , więc potencjał na zacisku -VDC jest wyższy od potencjału masy masa ma tzw potencjał zerowy wiec nie ma go wcale.

Ja to widzę że -VDC ma potencjał mniejszy niż masa, a żarówka świeci bo prad płynie w drugą stronę.

A w ogóle to jak mówimy o płynięciu prądu do trzeba ustalić czy mówimy o płynięciu prądu (umownie od plusa do minusa) czy o płynięciu elektronów w kablu (od minusa do plusa wszak).

A w ogóle to jak będziemy mówić o wodzie po ogórkach, to w niej z kierunkiem jest tak, że nośniki będą płynąć w obie strony - bo są ruchome aniony i kationy a nie tylko nudne lektrony.

A w ogóle to miałem nadzieję że wątek skręci na Trabanty a wy się trzymacie prądu jak rzep pisego ogona. Prąd jest nudny i jest niepotrzebnym etapem pośrednim w audiofilskim odtwarzaniu dźwięku. Nie kalać dziedzictwa Edisona, niech żyją fonografy i patefony!!!

ale w wodzie po ogórkach pieprz będzie wyostrzał brzmienie a jej dość mętna konsystencja zamuli dzwięk...

tylko jaki będzie wpływ czosnku? I jaka będzie różnica między woda z pełnymi ząbkami czosnku, a taka w której zastosowano czosnek granulowany?

Mozna jeszcze lepiej zaeksperymentowac!

Jak ktos twierdzi że [w dwubiegunowym układzie gdzie mamy -V i 0.VDc masę] -V ma nizszy potencjał to niech sobie podepnie mase sygnałową z innego zródełka.. fajnie będzie ... krótko ale fajnie.

Djeight-> Czy we wskazanym przez Ciebie obwodzie prąd będzie wypływał czy też wpływał do masy?Określ kierunek obiegu prądu w oczku.To powinno dać Ci do myślenia który z tych potencjałów jest wyższy.A teraz zamień wirtualne umasienie z + na - nie zmieniając polaryzacji źródła (nie obracając go ) czy kierunek obiegu prądu w oczku się zmienił ?

>masa ma tzw potencjał zerowy wiec nie ma go wcale.

W nieuziemionym układzie lokalnym tak ale zmierz różnicę potencjału między masą a ziemią np. w przedstawionym przez Ciebie układzie z żarówką raz gdy "+"jest na masie a raz gdy "-" zdziwisz się . Potencjał "zerowy" a tak naprawdę potencjał ziemi występuje tylko wtedy gdy obwód jest uziemiony , w każdym innym przypadku obwody z rozdzielonymi galwanicznie masami będą miały różne potencjały masy i w związku z tym będzie przepływał prąd wyrównawczy zależny od wydajności prądowej i rezystancjiimpedancji występującymi między tymi masami.

To mój ostatni wpis w tym wątku.

Ps. Z edukacją w technikach chyba rzeczywiście słabo.

Ja tam się cieszę. Woda to temat rzeka;)

Pocieszające jest, że potrafimy nie tylko najfajniejszy wątek sprowadzić do poziomu gleby, ale z banalnego tematu wznieść się na wyżyny.... cholera no nie też wracamy do gleby. Widocznie tak musi być. I tym optymistycznym? akcentem zakończę moją bytność w tym wątku.

Serdecznie pozdrawiam rozmówców.

A może juz najwyższy czas na małe perpetuum mobile?

marcinw899, 14 Wrz 2005, 19:13

>Czy istnijeą kable, ktore przewodnika uzywają wody? męczyła mnie ta teoria juz od dawna i musiałem

>spytac.

>aha co to jest masa? poruszac sie moga tylko elektrony (-) wiec + jest masą?

Złożyć to może byś złożył ale uruchomić to z twoją wiedza to wątpie , liczy się tam precyzja opanowanie , w pośpiechu to skończy się błyskiem dymkiem albo dziurą w suficie od kondensatora :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.