Skocz do zawartości
IGNORED

Woda jako przewodnik, masa

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Na wyjściu na głośniki są Faza(+) i masa(-) elektronicy przyjeli te znaki po to aby zwykły człowiek łatwo rozróżniał , (+) i (-) występuje w prądzie stałym tak jak w bateriach itp, masa jest oznaczana jeszcze jako zero"0", w transformatorach symetrycznych mamy 3 wyjścia takie jak dodatnia półfala , 0 , i półfala ujemna wiadomo przecież ze na wyjściu trafa jest prąd zmienny!! to tyle a co do kitów AVT i Jabel to są banalne w montażu lecz przy konstrukcjach tranzystorowych i lampwych trzeba mieć wiedze na temat strojenia żeby nie spalić !!!

Czyli jak nie tranzystor i lampa pozostaje szajski układ scalony? Mysłałem ze po prostu składa sie wg. instrukcji (ewentualnie dokupuje brakujące czesci) i po kłopocie. ech.... A jaka jest jakosc wooferow tesli? 35 zł to nie jest duzo w porownaniu do 16 cm tonsila ktory kosztuje 70 - 80 zł

Hmmm a niby Lasico z czego się składa napiecie zmienne , jaki to przebieg , może piłokształtny hahaha jest to fala o częstotliwości bodajże jak dobrze pamiętam 50Hz no a za mostkiem jest oczywiście 100Hz ;) a fala zmienna składa się z półfali dodatniej czyli na twoje to bedzie "", półfali ujemnej czyli na twoje to"- "o i miejsce które nie posiada żadnego napięcia środek uzwojenia zwany "0". :p

A no i jeszcze jedno wyżej ktoś napisał że prąd wypływa z 2 przewodów do głośnika , i tu ma błąd gdyż prąd płynie od "+" do "-" czyli tylko z jednego zacisku i płynie w stronę masy ;p

>>> Djeight

Transformator symetryczny to taki, który ma dwa identyczne uzwojenia wtórne, połączone ze sobą w jednym punkcie, który potraktować można jako środkowe wyprowadzenie. Napięcie między tym środkowym wyprowadzeniem a dowolnym odczepem skrajnym to normalne napięcie o częstotliwości 50h Hz, bez żadnej dodatniej półfali ani ujemnej półfali. Czyli zwykły przebieg sinusoidalny. O dodatniej półfali i ujemnej półfali można mówić dopiero wtedy, gdy jesteśmy za mostkiem prostowniczym. Żadne uzwojenie transformatora nie wydaje z siebie "półfal", nawet w przypadku uzwojeń symetrycznych.

Darkul, Ty twierdzisz, że jest inaczej?

Djeight

hahahahha nooo od "+" do "-" do głośników, czyli prąd stały tak? hahhahaa oj humaniści a listwa PALa ma zabezpieczenia przeciwnapięciowe, heheh wam to można kazdą bzdure wcisnąć.

>A no i jeszcze jedno wyżej ktoś napisał że prąd wypływa z 2 przewodów do głośnika , i tu ma błąd

>gdyż prąd płynie od "+" do "-" czyli tylko z jednego zacisku i płynie w stronę masy ;p

I co się dziwic, że kable kierunkowe mają zwolenników...

BTW. jakby w kablu wodnym wymusić przepływ wody (po ogórkach narwiańskich, naturalnie) do lub od głosnika, czy nie wpłynelo by to pozytywnie na brzmienie? Zamiast banalnego powietrza wokół instrumentów słychac byłoby wode wokół tychze. No i wokale miałaby piekna, wilgotną barwę.

Nowa firma "Water Sound"

Adres http:[email protected]

Trzy modele kabelków:

RCA > Hot Water

RCA > Krakatau

XLR > Niagara Dreaming

Firmę prowadzi niejaki [chyba?] Czech W.Szuwarek,zreszta p[rezes najwiekrzego amerykańskiego stowarzyszenia nurków.

A ilością chili, kopru (włoskiego), ziela (angielskiego rzecz jasna!!) czosnku i innych ingrediencji byłoby możliwe dostrojenie niuansów brzmienia kabla do narodowości wokalistów i instrumentalistów... Przekonujecie mnie, że moja idea była (..... - ze skromności ;)).

No nie ludziska nie rozśmieszajcie mnie :D co napisałem w poście wyżej o wyjściu głośnikowym a no że przyjeło się oznaczenia + i - dla ludzi się nie znających aby dobrze głośnik podłączyli , do głośnika nie ma podłączone prądu stałego !!!!! ,pojawi sie on dopiero jak tranzystory mocy przepalą się na zwarcie :P. Narysujcie mi przebieg sinusoidalny co za różnica czy jest napięciem zmiennym na wyjściu do głośnika czy na transformatorze , ja nie słyszałem o 2 różnych napięciach zmiennych coś z was elektronicy nie praktycy są , do czego służy transformator powinien każdy z was wiedzieć , a czym jest 50Hz jest to częstość zmiany napięcia na 1 sekunde czyli napięcie zmienia swoje szczyty z dodatniego na ujemny 50 razy przez jedną sekunde widział ktoś kiedyś napięcie zmienne które nie miałoby dodatniego i ujemnego szczytu , co do symetrycznego trafa to owszem 2 uzwojenia sa nawinięte o tej samej ilości zwojów i wyciągniętym środku czyli jest to jakby 2 napiecia po 10V lub można wykożystać go jako niesymetryczny 1x20V !!!! Co do kwestionowania spójrzcie na swoje odpowiedzi!!!

Hahaha.. teraz doczytałem...

>Masa jest pojęciem wystepującym tylko przy DCground,uziemienie

Common=wspólny ,masa

Uziemienie mamy tylko w tedy gdy dany układ ,system czy segment [jak i obudowa] ma galwaniczne połaczenie z bolcem w gniezdzie[oczywiście uziemionym]...

Umasienie czy mase wspólną ,określamy linie zasilajacą o najnizszym potencjale w danym układzie.

Gdy podłaczymy common i gnd mamy wspólne zero..masę.

Oczywiście wtedy w róznych miejscach po za układem wspólnego punktu masy[np. na obudowie], mamy często mało rózniżące sie napięcia bładzące bliskie wartości 0 V.

jak wkładam probik (srubokret z lampką) to swieci tylko w jednej dziurce, czyli prad plynie tylko jedna strona a wraca drugą do masy? a amsa z czym jest połączona? prad przeciez muszi sie gdzies zneutraliowac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.