Skocz do zawartości
IGNORED

Kable - jaki do średnicy?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw:

CD: 17KI Marantz

wzmak: Amplifikator

głosniki: Radicon Etera Allumina

interconnect: Audioquest Copperhead

kable głośnikowe: SonicLink AST200 + gruby srebrny (połaczenie bi-wire).

Od wczoraj słucham tych kolumienek (Zolty - dzięki!) i o ile bas ładnie chodzi to średnica czasem "piaszczy", jak i skrzypce/perkusje lekko wycofane "zamglone" ;-))). To poniekąd cecha głosników (bo i w recenzji na highfidelity.pl zwrócono uwagę) ale może kabelkami póki co bym coś podkręcił w górnych rejestrach?

Jak sądzicie?

Co byście doradzili?

https://www.audiostereo.pl/topic/21329-kable-jaki-do-%C5%9Brednicy/

Polecam kable mało docenionej u nas firmy MOGAMI. "Przerobiłem" już kilka modeli i są świetne. Grają przyjaźnie, ale nie ocieplają dźwięku, nie mulą.

Czekam właśnie na "Absolute Pure" - najlepszy interkonekt tej firmy dostępny w Polsce.

adamgdansk - tu popytaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>interconnect: Audioquest Copperhead

>kable głośnikowe: SonicLink AST200 + gruby srebrny (połaczenie bi-wire).

Usuń "cieniutkie" Audioquesty. To nie towarzystwo dla Marantza a tym bardziej Amplifikatora.

Sonic Linka nie znam,ale idąc torem wymiany i/k spróbuj single wire.

Jako użytkownik polecam próbę rzeczywiście i/k Sonusa ale co najmniej 4 żyłowego. Do porównań weż Namelessa.Oba masz pod ręką. Potem ewentulanie wymiana Sonica lub dodanie czegoś na górę.

Tak,tak ! Trzeba się pomęczyć !

>Namelessclub: nie twierdzę że nie pomogą.

>Zildijan: Co byś powiedział na spotkanie (wpraszam się na odsłuchy) w przyszłym tygodniu - do niedzieli jestem obarczony balastem w postaci dwóch szkodników.

>adamgdańsk: takie na niwie prywatnej. Z większych to byłem na jednym u Harviego - słuchaliśmy Amplifikatora, Audio Academy Phoebe, Baltlaba, Etera Fibra i Harviowych [;)] Audio Pro - zobacz wątek:

Ukryta Zawartość

Było jeszcze jedno spotkanie u Harviego z producentem kolumn, ale na nim nie byłem.

Kłopotem na tej pustyni audiofiluckiej jest lokal - brakuje takiego klubu jak Delta Studio czy SAPR, kiedy organizowaliśmy pierwsze spotkanie mieliśmy spore klopoty ze znalezieniem lokalu - gdyby nie prywatne lokum Harviego pewnie nie doszloby ono do skutku. Jak już kiedyś pisałem - w okolicach Trójmiasta najłatwiej o producenta: Amplifikator, Baltlab, GLD, Namelessclub, Qba, Sonus Oliva, Sundial Impetus i jeszcze jedna firma od kabli

trudniej o dobry sklep: Albatros, Top Hi-Fi Sopot i SiR,

a najtrudniej o zorganizowanie spotkania. Próbował Namelessclub zorganizować coś większego ale nie wyszlo z tego co wiem.

Ukryta Zawartość

Będąc w pracy rzuciły mi się w oczy jakieś wpisy na ten temat między Tobą a Pitdogiem. o ile pamiętam wspominaliście coś o październiku, a mnie niestety nie będzie - znowu jadę wygrzewać kości do Afryki ;((( - nie będzie mnie między 5. października a 4 (albo nawet 11.) listopada. Bedę łączył się z Wami duchowo.... ;)

adamgdansk - nie bardzo mogę Ciebie zrozumieć jakie w końcu chcesz kabelki ?

W tytule - Kable - jaki do "średnicy"? : dalej piszesz :

póki co bym coś podkręcił w górnych rejestrach?

Napisz dokładnie co chcesz poprawić w systemie , bo nie mogę zakumać :)

generalnie układ bi-wire żeby daje bas ładnie ciągnał tak jak jest dość głeboko i wciąż szczegółowo, ale żeby średnica i góra się oczyściłu (i żeby perkusja i trąbka czasem kłuły w uszy - tak jak w realu ;-)

na spotkanie sie piszę - myślę, że organizacja wiczoru hi-fi to chyba nie jest problem jeśli tylko producenci byliby zainteresowani.... a sala - się nie znajdzie? żaden z producentów nie ma odpowiedniej sali? a odrębny wynajem jakiejś sali na 1 dzień w jakimś tanim moteliku w 3city w któryś z jesiennych weekendowych dni to chyba nie aż tak duże koszty? a gdyby jeszcze trochę ślepych testów - może jakiś sponsoring by się pojawił? ;-)))))

>adamgdansk: Pokój w moteliku to trochę za mała powierzchnia, a 'sala balowa" metrażowo za duża (cenowo też). Producenci - byłem u dwóch (A. i B.) - działają w prywatnych mieszkaniach. Trójmiejskie salony fi-fi (albo hi-hi) nie były zainteresowane - trudno się dziwić, po kilku(nastu) godzinach ludzie chcą iść do domu, zobaczyć rodzinę i posłuchać ulubionej lampy (ukłon w stronę Sopockiego Top Hi-Fi). Do tego dochodzi kwestia styku - producent, sprzedawca - niektórzy chcą tego uniknąć (z obu stron). W Gdyni kiedyś działał Salon Hi-Fi (kiedyś ciekawe klocki mieli, teraz chyba działa mniej); nawet sympatyczne rozmiarowo pomieszczenie - ale kiedy zabieraliśmy się za organizację pierwszego spotkania okazalo się, że pomieszczenie służy jako "graciarnia'.

Próbowałeś podłączyć Alluminy single-wire tym srebrnym kabelkiem? Może fabryczne zworki brzmią lepiej niż to co masz teraz na górze? BTW - mogę zacząć wydawać kaucję? ;)

Hehe - real to masz kilka przystanków dalej ( sklep ), a w domu to załapiesz tylko namiastkę dźwięku.

Ale ... warto spróbować w Twoim przypadku Cable Talk Concert 2.1 bi-wire. Z moich odsłuchów w górze i średnicy był właśnie szczegółowy bez utraty wspomnianego przez Ciebie kłucia. Z tym ,że było to podane w sposób -jakby to ująć - naturalny , nie powodujący składania uszu. Sybilanty dawały poczucie ,że są nie odłączną częścią muzyki, a nie bezwładną odpychającą masą.

Bas - hm akurat system ,na którym słuchałem podawał go tylko od środka pasma i tutaj nie napiszę nic . Dodam tylko ,że Marcusa Millera WOGÓLE nie było słychać. Tego nie doświadczyłem nawet na budżetówce.

System to klocki Arcama i kolumny Castle .

Czyli warto wrzucic go na górę i posłuchać . Choć i w bi-wire może na Twoim systemie się sprawdzić.

dzięks everybody za podpowiedzi

co do "3city hi-fi reunion"... hmmm... jest trochę firm w tym kraju zainteresowanych promocją, kilka sklepów w 3city, trochę czasopism w kraju, które być może chciałyby jakiś mini-reportażyk zrobić....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.