Skocz do zawartości
IGNORED

kondycjoner czy kabel sieciowy

korek

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czy ktos moze mi sensownie wyjasnic dlaczego kondycjoner wpływa na jakoś płynącego dżwięku?

a może wystarczy sam kabel sieciowy ?

co proponujecie jako rozwiazanie /o ile zostanę przekonany o sensie takiego zakupu !/ dla poczatkujacego. Tylko miejcie na uwadze ceny... proponowanych elementów.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/21414-kondycjoner-czy-kabel-sieciowy/

korek - Ile jeszcze takich samych wątków założysz ? :((

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:((

Ukryta Zawartość

Nie proś o argumenty i przekonywanie, bo zaraz wywołasz kolejną flamewar pomiędzy kablarzami i antykablarzami (tudzież kondycjonerowcami i antykondycjonerowcami). Rozejrzyj się, kto w Twojej okolicy ma jedno i drugie, pożycz do posłuchania, i wyrób sobie własną opinię; lepszej drogi nie ma.

Korek -

Zamiast tracić kasę na cudowne kondycjonery lepiej zrób sobie porządną instalację elektryczną. Poczytaj sobie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co za celna uwaga jurek87! z pewnoscia wykorzystujesz w tym cely kabel ze zczerego złota, w przeżroczystej oprawie w swoim prostokatnym pokoiku. ale jak wczesniej pisalem kazda uwaga jest cenna.

dzieki "muhin" za linki !!!

• 5 miesięcy później...

Czas odświeżyć temat.

Czy miał ktoś z Was do czynienia z urządzeniami firmy ONEAC?? Mam możliwość trafić okazyjnie model ONEAC BBC 750 [750W , zabezpieczenie 1,6kW 500A , 4 gniazda sieciowe typ.komputerowy] waga ponad 14kg.Pomimo imponujących parametrów posiada estetyczne wymiary.

Ukryta Zawartość

post-8589-100005731 1170286515_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam wypowiedź robtango, wpiąłem lampę Jolidy w Powerboxa v2.1 i tragedia - straciłem lampowe wybrzmienia, dynamika to koszmar i zniknęła cała "aura powietrzna" w scenie. Firmowy kabel od wzmaka wciśnięty do gniazdka w ścianie okazał się lepszy od urządzenia za ok 4kzł. Z kondem PAL-a doszło dużo basu - lecz po dłuższym odsłuch stwierdziłem, że wcale nie doszło basu tylko dźwięk ściemniał. Zmniejszyła się przestrzeń. Być może z tranzystorem będzie inaczej ale do lampy zdecydowanie nie polecam. Jeśli już to sieciówka (ale tylko i wyłącznie przetestowana w domu) lub/oraz filtr sieciowy np. Chang Ligtspeed (model w zależności od budżetu).

Odnośnie tematu: ani jedno ani drugie. Kondycjoner Helion jaki posiadałem obcinał dynamikę i rozmywał kontury basu. Wolę listwę Octopus Siltecha. Drogie kable sieciowe to kolejna ściema - niedawno gościłem producenta ultra- jak na polskie warunki, drogich,ładnych węży. Posłuchał mojego zestawu z niedrogimi kablami sieciowymi Audiograde,potem zamienialiśmy kable. Spytał jak długo dochodziłem do uzyskania jakości słuchanego dżwięku (w domysle-bez drogiego okablowania). Pożegnaliśmy się jak dżentelmeni.

Z kondycjonerami jest różnie, już to przerabiałem. Ale wszystkiego trzeba posłuchać. W listwę sieciową wierzyłem ale w kondycjonery (szczególnie do prądożernych wzmaków) różnie u mnie działały. Skończyło się na listwie do czasu gdy kupiłem do odsłuchu za kaucją kondycjoner. A ja mam podpięty kondycjoner PALa pod BATa pre BAT VK50 SE, końcówę BAT VK75 SE i pierwsze co się zmienia to przestrzeń. Po drugie basu nie jest więcej, nawet subiektywnie wydaje się że jest go mniej ale to pewnie dlatego że jest teraz lepiej podzielony, bo jest bardziej zróżnicowany. I trzecia zmiana (mówię o zmianach najszybciej odczuwalnych) to wysokie. Dodatkowo przy okazji zmieniałem głośniki ale góra zrobiła się z kondem delikatniejsa a zarazem dłużej wybrzmiewają rózne smaczki.

Wszystko więc może zależy od wzmaka, kabli i pewnie prądu. Konda mam podpiętego PAL Ultra. Wczesniej też miałem listwę, różnice też były, ale nie az tak odczuwalne.

A mnie dziś mój system powalił :):)

Zakupiłem sobie siecióweczkę Vincenta- tak dla humoru. Na co dzień uzywam (łem) sieciówki Argentum i Audioquesta. Ponieważ mam odtwarzacz Vincent S6mkII, to w pierwszej kolejności sieciówka trafiła do rodziny:) I już nie chce mi się jej wypinać. Spasowała się z odtwarzaczem jak brat bliźniak. Wsztstkim posiadaczom Vincenta radzę kupić sieciówki do kompletu. Cd. Vicek utracił wszystkie minusy jakie były mu przypisywane:):)

Szerzej efekt bardzo mocno słyszalny zamieszczę w dziale opinie.

I jak tu nie wierzyć w kable? :):)

Ani kondycjoner ani kabel sieciowy tylko listwa zasilajaca EliZa. Konstrukcja z polowy lat 90, metalowa obudowa w srodku highend czesci :), serio. Wczoraj odlaczylem moj "cudowny" kondycjoner Helion 1700 i przepialem klocki na ta stara listwe. Dzisiaj slucham i za chwile wystawie wspanialy audiofilski kondycjoner na allegro, mam nadzieje, ze znajdzie wlasciwego odbiorce. No nie, dzwiek po prostu jakby sie odblokowal. Jakby ktos pytal to mam tylko jedna EliZe :)

Zydelek, 1 Mar 2006, 23:05

>Szerzej efekt bardzo mocno słyszalny zamieszczę w dziale opinie.

To bierz oba magiczne druty i szybciochem jedź wygrać zakład, zanim ktoś inny zgarnie Ci wygraną!

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.