Skocz do zawartości
IGNORED

Kto sprowadza sprzet

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

>> kaszanka7

Widzę że nikt Ci nie odpowiada więc podzielę się z Tobą własnymi doświadczeniami. Jestem w trakcie takiej transakcji dotyczącej nie Krella, ale MF. Kiedy dowiedziałem się że polski przedstawiciel nie jest w stanie mi pomóc zacząłem szukać alternatywnego rozwiązania. Okazuje się że nie jest tak źle. Poszukałem sobie na stronie producenta dystrybutorów w Europie i zacząłem z nimi wymieniać listy. Trochę to trwało. Największy problem był z formą płatności. Wyrobiłem sobie w mBanku e-kartę płatniczą (bezpośredni przelew nie był możliwy), ale okazło się że sklep internetowy dealera nie może się dogadać z moim bankiem. Przeżyłem mały kryzys, ale szukałem dalej. Okazło się że poczciwe PKO jest w stanie przelać pieniądze na ich konto. W tej chwili czekam na sprzęt i dam Ci znać jak to poszło.

Ponieważ mam bardzo szybkie łącze zacząłem dziś szukać Twojego Krella. Przy tym sprzęcie różnice w cenach są duże. Podaję Ci kilka namiarów (zaznacza że nic u nich nie kupowałem). Musiał byś przejść podobną ścieżkę zdrowia jak ja i trochę z nimi pokoresponodwać.

Europa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

USA

Ukryta Zawartość

No i Polski AudioKlan

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak z cenami. Różnica między Europą i USA jest bardzo duża (£2,698.00 i $2,500.00). Wiem że w wypadku krajów należących do UE nie płaci się podatku VAT i cła. W wypadku zakupu w USA możliwe że trzeba by było to dodać. Mam nadzieję że nie jestem jedyną osobą która próbuje dokonać takiego zakupu i te inne również coś Ci podpowiedzą. Przy Krellu jak sądzę można się tragować i być może cena pójdzie w dół. Na Twoim miejscu wysłałbym zapytanie do wszystkich w/w i podpytał ich o możliwość negocjacji ceny, sprawę wysyłki sprzętu do Polski itp. Rozejrzyj się też za Krellem z drugiej ręki. To jest drogi sprzęt i jest mało prawdopodobne żeby jego właściciel obchodził się z nim mało delikatnie. Cena była by pewno dużo niższa, a poza tym mógłbyś osobiście się do takiej osoby przejechać, obejrzeć i posłuchać go. Przynajmniej ja tak bym na Twoim miejscu zrobił.

yamen

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> kaszanka7

No problem. Szybki internet ułatwia życie.

Nie spiesz się. Jak byłem w zupełnie innej sytuacji. Ten MF schodził z rynku i musiałem się spieszyć. Krell który wymieniłeś jest chyba nadal produkowany. Dobrze poszukaj i spróbuj się potargować. Przy sprzęcie z górnej półki marże są kosmiczne. Śmiem twierdzić że 50 % jest normą.

Acha jeszcze coś. Z tymi przelewami na zagraniczne konta różnie bywa. Zdarzają się sytuacje kiedy kasa wraca na Twoje konto (nie zginie - nie ma obawy), a bank stwierdza że nie może dokonać przelewu. Taki przypadek miała koleżanka z pracy, ale chodziło o bank Czeski. Z zachodnimi powinien być mniejszy problem.

powodzenia

yamen

Sprowadzalismy ostatnio (przez Bank Slaski) z Niemiec leki dla corki i jakos sie udalo - co do Krella to nie ma obawy ze juz go nie bedzie bo jest to nowy wzmacniacz a w Polsce w ramach ,,promocji'' kosztuje tylko 12500 - co przy cenie bez wiekszego szukania 2500 dolarow jest powalajace - ale co tu gadac ostatnio kupowalem kolumny ktore w sklepie kosztuja prawie 9 tys. a ja dalem z ,,poclowaniem reki'' 5.9.

pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Jeszcze w sprawie przelewów: ja z kolei miałem problem z przelaniem pieniędzy do Londynu. Pieniądze wróciły - tyle, że nie bezpośrednio na moje konto, a trwały w zawieszeniu do czasu kiedy się po nie zgłoszę. Co gorsza bank (jeden z największych detalistów na naszym rynku) nie raczył mnie poinformować, że pieniądze nie dotarły i czekają na moje dyspozycje. Widać "Lądek Zdrój" to za daleko. Koszta operacji stosunkowo wysokie. Miesiąc później kolega wszedł z ulicy do innego banku i w piątkowe popołudnie przelał pieniądze na konto wypożyczalni samochodów na jakiejś wysepce greckiej - w sobotę dostał mail, że pieniądze dotarły. Koszt: 50 złotych - mniej niż połowa ceny w poprzednio wymienionym banku. (Nazwy banków do wiadomości na priv).

kaszanka7 ... a ile ty chcesz przeznaczyc na tego krell'a ...

skoro w AK jest za 12.500 to jest na tym forum kilku magików u których można kupić sprzęcik o około 15% taniej niż cena detaliczna u dystrybutora ... a to już jakieś 10.500 :)

Policz wszystkie koszty a może się okazać że tanio to już wcale nie jest tanio :(

Rynku amerykańskiego nie biorę pod uwagę - 110V

zdezintegrowany_3PO

No dobra - nie udało mi się z PEKAO SA, mimo podanego numeru SWIFT. Pani w banku też była zdziwiona, że to nie dotarło - co nie zmienia faktu, że pieniądze nie wróciły od razu na moje konto (wtedy wiedziałbym, że coś nie zagrało), ani nikt nie był uprzejmy poinformować mnie że moje fundusze "wiszą" gdzieś i czekają na moją dyspozycję. Sprawa wyjaśniła się dopiero po moim powrocie z wakacji i żądaniu wyjaśnień.

Bank w którym mój znajomy przelewał pieniądze na grecką wysepkę to ING - mam nadzieję, że to nie był odosobniony przypadek szybkiego serwisu.

Parę miesięcy temu kupowałem cały system w USA i w Niemczech przez Internet. Z przelewami do Niemiec nie było żadnego kłopotu - pieniędze dochodzą w ciągu 4 dni (Multibank). W USA najlepiej kupować na kartę kredytową. Co do 110 V to w przypadku kupna od firmy bardzo często robią konwersję za darmo (tak było z przypadku moich McIntoshy). Cło na sprzęt z USA wynosi 4.5% plus 22% VAT. Trzeba też doliczyć opłaty za odprawę celną - około 300 zł. Musi to zrobić agencja celna, bo instrukcja do wypełniania SAD liczy sobie ponad 200 stron i najmniejszy błąd powoduje, że trzeba gada wypisywać od nowa (właściwe kody, itp.). Porada dla sprowadzjących kable zza oceanu. Na cle trzeba mówić, że to kable komputerowe - wtedy opłaty wynoszą jakieś 25% normalnego cła.

Powodzenia!

Polecam lekturkę:

Ukryta Zawartość

Ja korzystam z MultiBanku - zero problemów

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.