Skocz do zawartości
IGNORED

Club Usher-a

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie mialem okazji odsluchac 719 (mam 718) ale z tego co dowiedzialem sie przed zakupem od kolegi ktory je odluchiwal to tak jak mowiles 719 maja lepszy bas ale 718 z kolei lepsza przestrzen. Ja uzywam 718 i jestem bardzo zadowolony.

pozdrawiam

Damian

• 4 tygodnie później...

Jakis zastoj wsrod Usherowcow.

Jeszcze do klubu nie naleze, ale mam pytanie do klubowiczow. Po modernizacji sprzetu (patrz "O mnie") ze starszych elementow ostal mi sie jeno odtwarzacz CD. Technics 670D. Dosc dobry. Chwalony na forum. W zwiazku z tym pytanie, czy warto go wymieniac na cos lepszgo? W domysle Usher CD-1. Czy 3000zl dadza w sumie duza poprawe dzwieku w stosunku do posiadanego. Zalezy mi raczej na przestrzeni, czystosci i poukladaniu w dzwieku. Nie twierdze ze jak dotad z Technicsem bylo zle, pytam tylko czy gra jest warta swieczki. Czy roznica bedzie duza? Ktos ma jakies doswiadczenie.

Oczywiscie zawsze mozna posluchac samemu. W zwiazku z tym drugie pytanie - Czy ktos sie orientuje czy w Poznaniu mozna wypozyczyc Ushera do domu (Audiomedia? Maja w katalogu). Mimo wszystko wole posluchac na spokojnie kilka plyt w domu niz zachwycac sie dzwiekiem w idealnej sali odsluchowej.

O! Przy okazji, czy Usher ma jakies klopoty z CD-R, CD-RW i innymi takimi plytami niewiadomego pochodzenia?

Z gory dziekuje za wszelakie uwagi.

Mallet

Mallet!

Mogę Ci tylko napisać, że mój CD-1 nie ma żadnych problemów z czytaniem CD-R czy CD-RW. Innych płyt niewiadomego pochodzenia nie stosuje chyba, że granitowe pod kolumny. Twojego Technicsa nie znam więc trudno mi cokolwiek powiedzieć o różnicy w brzmieniu - podejrzewam, że jednak z Ushera będzie lepiej.

Ostatnio pozbyłem się B&W 602S3 (wewnętrzne fuj) a w ich miejsce wstawiłem Audio Academy Phoebe II i choć słucham ich niecałe dwa tygodnie zaczynam odkrywać powoli potencjał jaki drzemie w CD-1, dużo barw i świetna muzykalność- mówiąc krótko. Z Bowersami każdy podłączony sprzęt grał prawie tak samo, czyli bez sensu, sucho, twardo. Poprawa brzmienia jaką usłyszałem z Bowersami po zainstalowaniu CD-1 była niewielka w stasunku do starego cd Sony (modelu nie pamietam), więc zainwestowane pieniądze wydawały mi sie w pierwszej chwili wyrzucone w błoto, ale wymiana kolumn na zdecydowanie lepsze, bardziej transparente przyniosła uspokojenie - jednak opłacało sie wydać 3 kawałki na odtwarzacz.

Mallet, Ty na swoich kolumnach powinieneś usłyszeć różnice, więc bierz je pod pachy i leć do sklepu na odsłuchy, albo gdyby Ci wypożyczyli sprzęt do domu ...

Przez jakiś czas ten CD grał w moim poprzednim systemie z Danami 670AV i Rotelem RA-03

zastapił Cd Rotela RCD-02 ,brzmiało całkiem nieżle.

System zmieniłem /opis w o mnie / a CD-1 Ushera zostało.

Mallet u mnie jak sie przypatrzysz prawie taka sama konfiguracja. Jestem z Ushera zadowolony, na tyle że marzy mi sie IC z okolic 1kzl. uwarzam że bije cdeki nada i jakis czas temu mieli egzemplarz na stanie w audiomedia gdzie kupiłem. Myśle że z wyporzyczeniem nie będzie problemu. Ciekaw jestem jakie będą twoje wrażenia. Polecam.

No wlasnie widzialem Twoja konfiguracje Alex (kiedys pisales mi o kolumnach :) ).

A jak sie ma do Ushera nowy Rotel CD-06? Ostatnia recenzja cd do 5000 zl. gdzies tu na stronie go uwzglednia.

Cena nizsza, okolo 2000 zl. Ale z tego co pisza jest ,,bezduszny''. A to ponoc wlasnie ma Usher. No i na tym mi zalezy.

Jak dam rade to sprobuje w piatek pojechac do Audiomedia. Nawet jak nie beda miec to moze popytam wlasciciela.

No więc tak rotela wyporzycz w top hi-fi i posłuchaj na początek, potem do listy dorzuć nada 542, mają na szewskiej i w audiomedia chyba też. Na koniec trzepnij ushera i zdecyduj. Ciekaw jestem twoich wrażeń, a tak dodatkowo jeśli pamiętam jedziesz na glośnikowych xlo er-14 to zbieraj kaskę na er-11 czy pro-650, to to samo inny kolor jak kto woli, w dziale opinie mozesz poczytać o tym połączeniu, ja dopisze że nie przypuszczałem że bi-wiring przez wielu tak krytykowny może aż tak poprawić dzwięk normalnie az mi sie papa uśmiechła. Na pewno do któregoś z powyższych cd będziesz potrzebował godnego IC. Ale to przyszłość audiofilskiej drogi, ale ponownie napisze że gra wartaświeczki. Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...

Odświeżam wątek ponieważ zauważyłem w ofercie Usher`a nowe monitory: seria V. Firma buńczucznie chwali się, że grają na poziomie cenowym 3-i-więcej krotnie wyższym. Mają też ciekawy otwór BR. Sam mam s-520 które mam zamiar puścić niedługo "do ludzi" i prawdę mówiąc przemyśliwałem nad dynaudio a może jednak te? Czy ktoś miał okazję już posłuchać tych głośników? Mnie szczególnie zainteresowały V-601.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No i wreszcie znalazłem czas by się wybrać na polowanie na Ushery. Namierzyłem CD-1 (Audiomedia). Wstępnie wziąlem go dziś na weekend do poniedziałku. Posłuchałem mojego Technicsa, potem przełączyłem na Ushera. No jest niby lepiej na ucho. Jaśniej. Więcej basów, ale różnica na pierwszy rzut ucha taka sobie, nie powala. Pomyślalem - a niech sobie pogra. Jak się osłucham, to starym sposobem przełączę na gorszy sprzęt i wtedy może coś się wysłyszy. No i pograło, pograło. Niewiele ze dwa, trzy utwory. Nieźle. A potem powrót do Technicsa. I co? Szok normalnie. Toż to teraz zagrało jak jakaś "plastykowa" wieżyczka z Tesco. I ja tego słuchałem? I ja się tym zachwycałem? O rety. Góry brak, dół marny. Całość jak zza kotary.

Powróciłem do Ushera, i o radości! Dźwięk jasny czysty. Basy melodyjne, wysokie tony (talerze!) dzwięczne. A przedtem to ich wcale nie było! No więc już pewnie zostanie. Nie mam zbyt dużo czasu na bieganie, szukanie i porównywanie. Nie mam też takiego super ucha, by jak przywiozę za tydzień inny odtwarzacz pamiętać jak grał ten poprzedni. Sądząc z recenzji w tej kwocie (cena spadła! 2700zl) raczej nic lepszego nie znajdę. Tak myśle.

To który jest teraz numer członkowski Clubu Ushera? Który?

Miałem S520, kupione w ciemno ( niestety tak akurat wyszło, ale to pierwszy i ostatni taki zakup ). Zagrały znośnie, ale zupełnie przeciętnie. Na pewno nie dorównują takim kolumnom jak Phoebe ( 1900 zł ), mimo że Usher twierdzi, że jest bezkonkurencyjny w przedziale do 2 tyś zł, przyznać trzeba, że jest tylko przeciętny. Żadnych rewelacji. Zamieniłem je na AA Mimasy II ( kupiłem w bardzo promocyjnej cenie ) i jakość dużo lepsza. Lekko o kilka klas lepszej jakości dźwięk. Oczywiście przy tej samej elektronice. Ja już tej firmie podziękuję, są lepsze i ładniejsze :D

Mallet gratuluje, ja po roku urzytkowania jestem nadal zadowolony, zandnych klopotow z optyka lub mechanika nie zanotowalem. Nie wiem jakiego IC używasz, ale wiem że w tej konfiguracji kablologia ma sens, zmiany są zawsze wyraźne i w szczegułowości, ilości powietrza i u ułożeniu sceny, a nawet muzykalności. Pozdrawiam i długi pełnych satysfakcji odsłuchów życzę.

• 1 miesiąc później...

> Frank chodziło mi o to ,że kolega TN ma na co dzień Ushera 6381 /jak w opisie/ i stwierdził,że

małe kilkukrotnie tańsze 520 grają "słabiej" a jedyną ich zaleta jest to,że sa tańsze.

Upss użyłem w jednym zdaniu trzy razy -że-.

• 5 tygodni później...

Z góry przeprasza za zaśmiecanie wątku, ale to chyba najrozsądniejsze miejsce:

Poszukuję x-719 lub x-718 z drugiej ręki (w rozsądnej cenie :). Ewentualnie V-602.

Jeśli ktoś chciałby się w najbliższych tygodniach (miesiącach) pozbyć takich kolumn, proszę o kontakt na maila [dane osobowe usunięte na prośbę właściciela]

>iwok<

Miałem okazję posłuchać wczoraj tych monitorów w Emar Bydgoszcz. Muszę przyznać że kolumienki grają bardzo otwartym i przestrzennym dźwiękiem. Bardzo mi się spodobało spędziłem tam chyba ze dwie godziny. W porównaniu z s-520 niebo a ziemia. Kolumny grały z lampą, źródło CD jakiś denon (nie pamiętam jaki). Jeszcze jedno kontrola basu PIERWSZA LIGA, niższe rejestry bez problemu. Pozdrawiam.

-> melotron

Dziękuję za opinię. Mnie niestety nie było dane ich posłuchać (typowa rozmowa: sprowadzimy jeśli Pan kupi...) , a że na mojej drodze znalazły się Dynaudio 52SE - opuściłem klub Ushera i wstąpiłem do nowego. Trochę żal, ale z drugiej strony dynki naprawdę wymiatają.

• 5 miesięcy później...

Witam,

Mam pytanie i psośbę o pomoc do forumowiczów z Klubu Usher'a. Polując na kolumny do zestawu Primare serii 21 trochę przez przypadek posłuchałem Usher'ów model 6371. Zagrały niesamowicie, deklasując całą konkurencję ( w tym Dali Ikon 6, Suite 2.8, Paradigm Reference Monitor Studio 60, Triangle Altea ESW ). Sęk w tym, że przekraczają znacząco mój budżet i pomimo szczerych chęci nie mogę sobie na nie pozwolić. Stać mnie na podstawowy model z tej serii czyli 6311, ( nie słuchałem go jeszcze ), jednak sympatyczny sprzedawca obawia się, czy ich dzwięk nie zginie w pomieszczeniu, w któym mają docelowo się znaleźć - pokój, jadalnia 32 m.kw otwarty na kuchnię ( 12 m.kw. ) i korytarz 12 m.kw a to wszystko oprócz kuchni z wysokim sufitem czyli "dziurą" do samego dachu. Jednym słowem, przestrzeń może nieduża, ale kubatura spora. Wiadomo, że nie chodzi o robienie dyskoteki, ale obawiam się, że przy ich małej efektywności ( 87 dB ) i dużej rezystancji mogą po prostu zniknąć w takim pomieszczeniu i nie stworzą żadnej 3 wymiarowej sceny z której są tak znane. Co sądzą ich posiadacze? Czy macie jakieś doświadczenia ?

Dziekuję i pozdrawiam

Rafał

• 2 tygodnie później...

Witaj basil, przed zakupem CP6371 testowałem u siebie model CP6311 - mam u siebie podobne pomieszczenie- otwarta na pokój kuchnia oraz korytarz. problem polega nie na tym , że CP6311 znikną i nienagłosnią pomieszczenia, problem w tych kolumnach polega na basie, który w niektórych pomieszczeniach i z nieodpowiednio dobrana elektroniką potrafi uprzykrzyć całą przyjemność sluchania - jednym słowem wszechpotężny i dudniący bas. W modelu CP6371 juz tego nie ma, grają super - jeśli zdecydujesz się na zakup lepiej wypozycz i odsłuchaj w domu u siebie, żeby potem nie żałować...

Dzięki serdeczne za informację. Wiele się w międzyczasie w moich poszukiwanich zmieniło. Zaufałem obsłudze w salonie, gdzie słuchałem Usherów i z tego powodu 6311 zniknęły z mojej shortlisty. Niestety na 6371 nie było mnie ( z wielkim żalem ) stać. Dlatego słuchałem dalej. Kolejnym krokiem były niemieckie HGP Mandola ( dałem się namówić na odsłuch używanych głośników, choć początkowo w ogóle tego w planie nie było ) i .... oniemiałem. Ze względu na nieporównywalne warunki odsłuchowe nie mogę porównać tych 2 kolumn bezpośrednio, ale w warunkach jakie miałem, HGP zagrały bardziej otwarcie, czysto, detalicznie i ... w ogóle świetnie. Może nie była to ta sama skala dzwięku, ale z drugiej strony HGP są objętościowo pewnie ze 3 razy mniejsze :) I pewnie na nich by się skończyło, gdybym nie dał się przekonać do posłuchania ( również używanych ) Danish Physics Point Zero 2. I to było to. Ta sama "słodycz" instrumentów dętych, niesamowita scena ( choć Ushery chyba tutaj sprawiły by się lepiej ), rewelacyjnie kontrolowany bas...A to wszystko z klasę gorszą elektroniką niż HGP, ale tą samą co z Usherami. No i efekt jest taki, że gdy tylko dojdzie elektronika odbiorę moje "potwory"...

Jeszcze raz dzięki za porady.

Rafał

Fajnie, że znalazłeś w końcu swój dźwięk, trzeba słuchać, nie ma co się opierać na opiniach innych - bo każdy ma jakieś swoje preferencje. Acha ja się trochę pomyliłem, bo mam u siebie CP6381, a nie 6371 :-) i to w połączeniu z lampą jest właśnie mój dźwięk :-)

• 4 miesiące później...

No i stało się ,"częściowo" podnoszą nam Ushera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś już słuchał Usher CD-7? Wygląda bardzo ładnie. Cena koło 2400zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Witam a co mi tam zglaszam akces z s 520 w tym Clubie jescze nie bylem i na wsepie pozwole sie nie zgodzic z,, przecietnoscia,,ww.

Porownanie przez Skibusa do Phoebe AA jest smieszne bo to podlogowki jesli juz to do Dionow ale tych juz nie ma wiec nie ma do czego (zreszta nie uwazam aby byly znaczaco lepsze a kosztowaly wiecej, stolarka natomiast nie powalaly do Ushera daleko)

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.