Skocz do zawartości
IGNORED

KSIĄŻKI DLA DIY-OWCÓW...........

olekbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przepraszam za "krzyk" w temacie- ale wydaje mi się, że wątek jaki zakładam jest tego wart.

Od kilku miesięcy dokłądnie czytam forum- wątek za wątkiem. Nie raz i nie dwa zapoznaję się z wpisami osób, których wiedza jest przeogromna. Ich doświadczenie zasługuje na uznanie- nie tylko moje. Jednak- no własnie- nic z niczego sie nie bierze. Ich wiedza musiała mieć swoje źródło. Oczywiście- doświadczenia i eksperymenty, ciągła zabawa w poprawianie, zmienianie, tworzenie, zbieranie różnych opinii i informacji, wymiana poglądów na róźnych forach.... jednak według mnie nic nigdy nie zastąpi dobrej książki. To ona często jest źródłem wiedzy, jakiej ciężko doszukać sie w innych miejsciach.

Dlatego założyłem ten wątek. Liczę na to, że Ci, o których mowa wyżej, podzielą się z Nami- mniej doświadczonymi nie tylko swoją wiedzą ale również przykładem źródeł, z których uzyskać ją mozna- tytułami i może krótkim opisem książek, jakie według nich miały największy wkład w ich wiedzę lub które dzięki prostemu i przystępnemu językowi mogą przydać sie innym.

Aby nie być gołosłownym ze swojej strony polecam następujące pozycje: (i liczę, ze wiele osób zrobi to samo)...

https://www.audiostereo.pl/topic/21469-ksi%C4%85%C5%BCki-dla-diy-owc%C3%B3w/

Bardzo przystępna książka zawierająca informacje o możliwych zestawach głośnikowych zahaczając o ich oblieczenia i budowę. Ksiązka jest świetnym wstępem do przygody DIY, dla początkujących:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6385-100002783 1170275517_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejny przykład:

ksiązka traktująca o elektronice i jej podstawach. Napisana bardzo przystępnym językiem, zawiera wiele przykładów i ćwiczeń utrwalających wiedzę. Również dla początkujących:

Ukryta Zawartość

post-6385-100002781 1170275520_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I ostatnia z moich propozycji. Ksiązka już mająca swoje lata, ale informacje nadal aktulane (choć nie wszystkie sa przydatne). Opisuje w prosty sposób elementy elektroniczne, ich zastosowanie i budowe włacznie z przykładami ich porostej aplikacji.... minus- słaba jakość zdjec...... bardzo słąba nawet:)

Ukryta Zawartość

post-6385-100002779 1170275524_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukałem tej książki w domu bo ja miałem ale znaleść nie moge (chyba pożyczyłem) więc jeśli Ci nie sprawi kłopotu to też poproszę jedną kopię;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Friedmann Hausdorf "Podręcznik budowy zestawów głośnikowych" (znana jako też Podręcznik Visatona). Kiedyś puściłem w sieć zeskanowaną wersję, ale się gdzieś zapodziała :(

Jak znajdę kogoś kto ja jeszcze ma, albo znajdę czas na zeskanowanie swojej, to udostępnie i podam link.

"Panowie no....:) Podzielcie się swoimi ulubionymi pozycjami:)... abym wiedział co warto przeczytac!:)"

Napiszę o kilku moich ulubionych książkach z zakresu elektroakustyki głównie.

Najlepsza książka n/t wzmacniaczy w szczególności lampowych z jaką się do tej pory zetknąłem to "Wzmacniacze elektroniczne" G. Cykina. Jest to podręcznik akademicki, ale napisany w bardzo strawny dla czytelnika sposób - trudne zagadnienia są zrozumiałe, bez jednoczesnego spłycania problematyki. Autor nie robi czytelnikowi wody z mózgu. Ponadto książka jest bardzo wyczerpująca - omawia bardzo wiele zagadnień związanych z wzmacniaczami.

Inna książka, idealna dla początkujących konstruktorów wzmacniaczy lampowych, jednak nie tak wyczerpująca jak dzieło Cykina to "Wzmacniacze małej częstotliwości" R.M. Malinina (Autor też Rosjanin - oni to potrafią pisać o lampach!!!).

No i jeszcze mogę wymienić Witorta "Amatorskie wzmacniacze elektroakustyczne", choć pewnie tę pozycję pewnie wszyscy znają. Niektóre ważne wątki w tej książce omówił autor dość pobieżnie. To już nie ta klasa co Cykin.

Ja lubię też "Z elektroakustyką za pan brat. Ty też to potrafisz" Zębalskiego. Przystępna. Polecałbym w szczególności dla DIYowców. Autor opisuje, jak zrobić przedwzmacniacze, końcówki mocy, korektory, zestawy głośnikowe, zasilacze do wzmacniaczy, filtry itp... 100% tranzystor. Autor może za bardzo nie zagłębia się w podstawy - wymaga już pewnej wiedzy od czytelnika (wbrew temu co napisał we wstępie).

Dobrym uzupełnieniem tych rozważań n/t wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych jest książka "Elektroakustyka w pytaniach i odpowiedziach" B. Urbańskiego. Ta książka odsłania wszystkie tajemnice elektroakustyki.

Acha - i mam jeszcze jedną książka, o której warto wspomnieć. Po angielsku. "Radiotron Designer's Handbook" O układach lampowych 1500 stron wszystkiego co ważne. Imponujące. Słyszałem, że to biblia dla "anglosaskich" DIYowców.

Ta "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" (też to mam) jest dla bardzo początkujących. Koniecznie trzeba uzupełnić wiadomości w niej zawarte, jeśli chce się coś poważnego zrobić. Zresztą zawiera ona błędy, ale ją lubię za przystępność.

„Witorta mam w formacie "internetowym" jak by ktoś chciał.”

_igod_, ale sobie naważyłeś piwa : )

Witort:

Ukryta Zawartość

Hausdorf:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [ttuaj chyba jpgi]

Hausdorf:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [pdf z jpgów chyba]

Hausdorf:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [nie wiem czy tutaj są obrazki]

Miłego ściągania ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Oto pozycje, do których czasami zaglądam:

1. Jan Hennel Lampy Elektronowe - klasyka tematu, uczyłem się z tej książki w 1971 roku na PW u dr Galwasa,

tu się nie zmieniło nic, mimo upływu lat....lampy są cudowne

2. Leonard Niemcewicz Lampy elektronowe i półprzewodniki - idealna książka, aby szybko obejrzeć

pobieżne parametry lamp, drugiej części nie używam, mnóstwo

niedoróbek, ale i tak OK. W dobie szybkiego inetu jej wartość maleje.

3. Tadeusz Konopiński, Ryszard Pac Transformatory i dławiki elektronicznych urządzeń zasilających - no, to

dopiero jest temat bajka, można by napisać knigę o 2000 stron, a nie 262 w

A5, ale i tak dobrze, trochę przestarzała, są nowsze materiały magnetyczne.

4. Cała kupa innych, jest tego cały regał, około 100 pozycji, nie tylko z elektroniki, n.p. seria niegrubych

książek z dziedziny motoryzacji, albo żeglarstwa, albo poradniki dla

rzemieślników: spawanie, tapicerstwo itp.

W dzisiejszych czasach bardzo trudno takie zdobyć, dużo latwiej kupić

bzdety w rodzaju Harlekin, albo Ludlum.

5. Bardzo się cieszę z wydania książki o lampach Pana Zawady, bo jest to rodzynek, który udowadnia, że jeszcze nie całkiem i nie wszyscy zostaliśmy do końca ogłupieni przez telewizję, że młodzi ludzie potrafią myśleć...

Przeszukujcie piwnice, strychy itp. , tam na pewno są perły literatury technicznej !!!

pzdr pasio

Wstaje na kacu, a tu takie coś.

Łatwiej będzie tak:

Ukryta Zawartość

Ściągajcie sobie we własnym zakresie :-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.