Skocz do zawartości
IGNORED

Wybory 2005.. ale bez chamstwa ....

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

jar1,

przyznasz, ze o.R. odwalil kawal pieknej roboty. To wlasnie jemu PiS zawdziecza glosy powaznej czesci dotychczasowego elektoratu LPR. Drozda choc blazen, dobrze powiedzial w Telewizorni: wybory pokazaly, ze Polacy uwaznie sluchaja Radia. :)))

jar1, 27 Wrz 2005, 12:53

Poza tym nie czytasz tego co napisałem. Ludzie glosują na idiotów (bo "swój" lubi "swego") więc jak ktoś chce wygrać wybory to powinien zrobić z siebie idiotę - atakować wyborców krzykliwymi i populistycznymi sloganami.

Oj widzę Jar1 że głosowałeś na tych wygranych...

Masz teraz jakieś wątpliwości co do stanu swojego intelektu???

Nie powiem, że nie powinieneś :)))

przyznasz, ze o.R. odwalil kawal pieknej roboty. To wlasnie jemu PiS zawdziecza glosy powaznej

>czesci dotychczasowego elektoratu LPR. Drozda choc blazen, dobrze powiedzial w Telewizorni: wybory

>pokazaly, ze Polacy uwaznie sluchaja Radia. :)))

W dużej mierze to wyborcy cimoszki powiększyli grono zwolenników kaczorków. Zauważ, że to po aferze z nim zaczeli gonić PO.

Ludzie glosują na idiotów (bo "swój" lubi "swego")

Tak jest. W Twoim przypadku było na pewno podobnie.

>Oj widzę Jar1 że głosowałeś na tych wygranych...

To oznacza, że dobrze, bo wygrałem;-)

>Masz teraz jakieś wątpliwości co do stanu swojego intelektu???

Jeśli już uzgodnilismy, że wszyscy kandydujący są idiotami, to w zaistniałej sytuacji bardziej powinieneś się martwić o swój intelekt:-))

Nie slyszales lamentow Donalda ? Tak rzewnie w tv plakal, ze mu ojciec bruzdzi :))) Wszedzie sie porealizowal na parapecie i bylo dobrze (a w sondarzowniach nawet 2 x lepiej) a tam nie respektuja parapetu... :(

Qubric, widzę że mam przyjemność z socjaldemokratą. Jako liberał, nie pałam niehęcią do uważających inaczej, nawet do socjalistów. Wręcz przeciwnie mam wiele szacunku dla racjonalnych argumentów i tzw. przeciwników politycznych (lecz tylko tych którzy nie wykazują objawów choroby psychicznej). Szanuję też Forumowiczów, dlatego nie będę się angażował w nie mające końca polemiki, ustosunkuję się jedynie krótko. Jeżeli chodzi o fiskusa, to zadziwia mnie Twoja opinia gdyż biorąc pod uwagę zagmatwanie i nieczytelność przepisów, ale i jego wymiar finansowy w stosunku do powiedzmy przeciętnych dochodów w tym kraju, trudno nie zarzucić mu dolegliwości. Jego restrykcyjność to temat na osobną rozmowę, szkoda tego wątku. Nie wiem czym się zajmujesz, lecz wnioskując z pogardliwej w stosunku do przediębiorców wypowiedzi, interesów raczej nie prowadzisz. Gdybyś to robił, wiedziałbyś coś na ten temat. KRUS istotnie, o tym bękarcie PSL-u zapomniałem. Jednakże chociaż niepotrzebny, to jednak znacznie mniej kosztowny od gnijącego ZUS-u. 254 zł na osobę - to koszty KRUS w stosunku do liczby świadczeniobiorców. W ZUS-ie to ponad 550 zł. Wspominasz państwa Europy zachodniej, czyżbyśmy nie chcieli dorównać poziomem życia tym krajom? Opiekę socjalną mają na takim poziomie na jaki pozwala kondycja gopodarcza. To prawda że nie jest to ideał podręcznikowego liberała, ten raczej powinien spoglądać za ocean. Ja dodam tylko tyle, że środki których nie musiałbym obowiązkowo wrzucać w kaleki aparat socjalny, wolałbym wpłacać do małego i sprawnego funduszu, co w razie W dałoby mi szansę znależć się pod lepszą od publicznej opieką. Podobnie rzecz ma się z podatkami, nadmiar środków musi być wydany, puszczony w obieg co w konsekwencji tworzy samonakręcającą się sprężynę. Ktoś inwestuje i tworzy nowe miejsca pracy, by ktoś mógł zarabiać i kupować wyprodukowane wyroby.

Pozdrawiam i kończę bo już przynudzam.

Dla tych co chcą sobie posłuchac conieco o wolności gospodarczej.

Uczestnicy dyskusji: ks. prof. Robert Sirico (Instytut lorda Actona - www.acton.org), Krzysztof Zawitkowski, Jan Małek, Bartłomiej Kachniarz.

"Ksiądz prowadzący był lekko zdezorientowany, na początku próbował podpuszczać ks. Sirico, aby skrytykował prywatyzację i globalizację, ale potem już spasował, naprawdę ciekawa dyskusja. Liczne głosy oburzenia, że ksiądz promuje "liberalizm";)"

cz I.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cz II

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dlaczego ksiadz, RM czy Kosciol ma miec cokolwiek przeciwko prywatyzacji, jesli jest ona zasadna i uczciwie przeprowadzoan. Oni sprzeciwiaja sie "prywatyzacji" w dotychczasowym fenomenalnym wydaniu. Natomiast globalizacja to zjawisko zle z definicji. dlaczego ? bo to kolejna utopia, ktora *musi* skonczyc sie nieszczesciem.

>Natomiast globalizacja to zjawisko zle z definicji. dlaczego ? bo to kolejna utopia, ktora *musi* skonczyc sie nieszczesciem.

To nie tyle utopia tylko następny przejaw totalitaryzmu.

>jacer

dzięki za linki, nie myślałem że Ks Sirico zaproszą do RM.Mozna jeszcze dodać jeden z jego wielu artykułów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dudivan, 27 Wrz 2005, 14:01

>A to niby dlaczego ??? Komuna ci mozg wyprala (to ich wymysl) ?

A bo tak im nakazał Jezus. Chyba, że jemu też komuna mózg wyprała...

porucznikzubek, 27 Wrz 2005, 13:36

Liberałem??? Może libertynem?

Aparat skarbowy jest nieudolny i dotychczas nie był restrykcyjny właśnie dlatego że prawo jest zagmatwane. Zagmatwane prawo łatwo ominąć, a urzędników przez ostatnie 15 lat kupić można było za „cukierka” z tymi ich śmiesznymi pensjami.

Obciążenia fiskalne są na tyle niskie, że firmy z zachodu chcą się rejestrować w Polsce.

Przy okazji obala to twoją tezę o tym że na zachodzie opieka socjalna jest taka na jaką ich stać – bo raczej widać gołym okiem, że stać ich na taką jaka powinna być. Dlatego mają wysokie podatki - koszt tej opieki. Takie argumenty o tym dlaczego w państwach kapitalistycznych jest większy socjalizm niz w PRLu głosiłu ostatnie rządy przed 1989 rokiem (że u nich jest lepiej bo ich na to stać) - a następne przejęły tę sama retorykę.

Tekst o ZUSie i KRUSie wskazuje że nie masz pojęcia o tych instytucjach. Rolnicy do KRUSu płacą 5% (słownie pięć procent!) naliczonej składki. 95% składki płaci Państwo Skoro więc koszty obsługi państwowych pieniędzy sa niższe to wniosek że pieniędzmi Skarbu Państwa zarządza lepiej niż pieniędzmi ubezpieczonych wiec z twojego wywodu wynikac moze wniosek przeciwny - że lepiej gdy emerytury bedą w całości wypłacane przez państwo :)))

Niestety to dopłacające do KRUSu Państwo to właśnie TY! Co mnie nie boli, tylko że ja też płacę – co już mnie boli. Zwłaszcza że państwo które pod hasłami zwalczania inflacji przez neoliberałów okradło mnie z oszczędności (hiperinflacją przy stałym oprocentowaniu depozytów) nie poczuwa się również do urealnienia kapitału początkowego na koncie emerytalnym, a jednocześnie utrzymuje KRUS i przywileje branżowe - w tym komusze dla służb mundurowych.

Twoje składki i tak trafiają do prywatnego funduszu emerytalnego i jakoś sprawne one do tej pory nie są.

O "puszczaniu pieniądza w obieg" pisał Kalecki i Keynes. To już drugi argument świadczący że nie jesteś liberałem (tylko Ci się wydaje), a w dodatku nie rozumiesz na czym owo puszczanie w obieg polega (a dokładnie ono następuje niezależnie od tego czy wydatki idą z twojej kieszeni do sklepu czy z twojej kieszeni do kasy wspólnej i stamtąd na rynek. Ten drugi wariant jest lepszy dla wzrostu popytu i rozwoju gospodarczego.

Twoja chęć zatrzymania pieniądza w kieszeni nie wynika więc z jakoby wielkiej troski o gospodarkę i powodzenie społeczeństwa tylko z chęci łatwego zysku małą pracą (a to już trzeci argument że nie jesteś liberałem, bo oni raczej uważali, że do majątku dochodzi się ciężką pracą).

O tym jak jest za oceanem tez raczej nie masz pojęcia (zdziwiłbyś się wysokością podatków).

PS. Ciekawostka Polskiej opozycyjnej emigracji z lat 80tych polega na tym ze niemal wszyscy bojownicy rzekomo o kapitalizm i liberalizm wybierali za miejsce docelowe kraje mocno socjalne takie jak Kanada czy Monaco.

Qubric, "Nie - bo przy większej frekwencji więcej mądrych by na nich głosowało. " zaczynasz dobrze kombinować:). Teraz tylko wystarczy przyjąc do wiadomości, że frekwencja jest zależna od wiarygodności kandydatów w oczach wyborców i że w szeregach lewicowych ekonomistów zasiada tyle samo debili co w szeregach prawicy. Na dodatek są równie często dopuszczani do koryta, bo kolesiostwo w Polsce obok marudzenia to jeden z większych sportow narodowych.

Panowie, dzialalność Jezusa ma tyle wspólnego z polityką co z instytucjami kościelnymi. Politykom i kościołowi nie zależy na tym żeby ludzie samodzielnie myśleli, no i prawie pelen sukces:) Niedługo prawie wszyscy będa powtarzać jak zombiaki :"głosowanie jest obywatelskim obowiązkiem, głosowanie jest....":), taki kolejny dogmat. To samo klepią z ambony i z mównicy. Zakochali się wszyscy w tych wyborach czy jak? Nieważny już człowiek(kandydat), tylko fakt uczestnictwa?

Kiedy 4 lata temu Miller zostal premierem myślałem, że może faktycznie teraz coś dobrego zrobi, jeżeli rządziłby w tym duchu w którym prowadził kampanię napewno zostałby i na tą kadencję. A większej porażki w historii III RP żaden premier nie odnotował, no może poza Pawlakiem:). Pamiętam jak śmiał się z Buzka, że przy takim poparciu spolecznym jakie ma(pod koniec swojej kadencji)to by się wstydzil pełnić urząd. Sam, dupa z uszami miał mniejsze i jakoś nie myślał, żeby ustępować. Nie sądzę, żeby kogokolwiek udało Ci się Qubricu przekonać do swojej wizji szlachetnych lewicowych rycerzy. Walą tego samego kalibru babole co prawica, a że sercem Ci bliżej do Borowskiego niz do Tuska to i dobrze:), mi w sumie też.

lancaster, 27 Wrz 2005, 15:01

Skoro dlebili ekonomicznych jest tyle samo po obu stronach to dlaczego w ostatnich 15 latach gospodarka rosła własnie za czasów rządów lewicowych a osłabiała się w czasach rządów prawicy?

lancaster,

zadalem juz komus to pytanie, nie pamietam, moze tobie ale odpowiedzi sie nie doczekalem. Podobala ci sie "wladza" jaka wylonila sie samoistnie a nie w drodze wyborow kiedy woda zalala Nowy Orlean ?

lancaster, 27 Wrz 2005, 15:03

>"Rolnicy do KRUSu płacą 5%" No i prawidlowo,<

A Ty im dopłacasz pozostałe 95% :)))

No poczekaj! Jak tylko zdobędę władzę to zrobię jakis podatek specjalnie dla Ciebie - takie okrągłe 100% - nogi w dyby i do kamieniołomu. Będziesz mógł wtedy wspierać KRUS :)))

lancaster, 27 Wrz 2005, 15:10

Jak na razie od dwóch lat rośnie (nie słuchasz komunikatów NBP?) Mam nadzieję że nie osłabnie. Może bedzie klincz PiSu z PO i będą się teraz bawić własną kuśką, a nie majstrować przy gospodarce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.