Skocz do zawartości
IGNORED

Wybrałem Argos Beta

Jarek Pawlicki

Rekomendowane odpowiedzi

lenam, 19 Sty 2007, 13:30

>To niebieskie z białym w środku na górnej ściance to jakiś ultratweeter czy cuś? :-))

Taa, faktycznie tak wygląda - na razie atrapa, znaczy jakieś świeczniki, które żona wszędzie rozstawia ;)

>luk2305

Napisz jakie jest brzmienie twojego systemu i jak wypada z innymi systemami, ktore slyszales. Szczerze mowiac za jakis czas bede zmienial swoj sprzet i wlasnie myslalem o Caspianie i m. in. o Betach :-) Jaka jest roznica w brzmieniu Bet podstawkowych i podlogowych ?

>>Jaka jest roznica w brzmieniu Bet podstawkowych i podlogowych ?

Nie ma praktycznie żadnej - te kolumny mają przegrodę ograniczajacą objętość obudowy, w efekcie jest to jaby monitor ze zintegrowanym standem. Ma to swoje plusy i minusy - jedno łatwiej jest nosić, drugie nie potrzebuje standów, zależy kto co woli...

Alek74, 19 Sty 2007, 14:37

>>luk2305

>Napisz jakie jest brzmienie twojego systemu i jak wypada z innymi systemami, ktore slyszales.

>Szczerze mowiac za jakis czas będę zmienial swoj sprzet i wlasnie myslalem o Caspianie i m. in. o

>Betach :-)

W moim systemie Caspian, przynajmniem w połączeniu z Naimem gra "do tyłu", ciepłym, dużym dźwiękiem o wielkiej masie szczegółów. To naprawdę fajny wzmacniacz, a po dodaniu naimowskiej, w końcu także brytyjskiej, szkoły dźwięku, efektem jest detaliczny dźwięk o ciepłej barwie. Niektórzy twierdzą, że specyficzny, ale mi pasuje.

Co do innych systemów, które słyszałem lub posiadałem to obecny dźwięk określiłbym jako bardzo kulturalny i naturalny, o dużej masie. Dzieki Betom bardzo poprawiła się stereofonia, przestrzeń i lokalizacja poszczególnych grajków. Nie ma tu już miejsca na efekciarstwo charakterystyczne dla sporej grupy budżetowych systemów.

> Jaka jest roznica w brzmieniu Bet podstawkowych i podlogowych ?

Nie mam pojęcia ;). Ja po prostu nie chciałem monitorów, bo mnie wkurzają ze względu na konieczność posiadania standów, które moim zdaniem są niewygodne, szczególnie podczas szukania optymalnego ustawienia ;). Miałem wcześniej trochę monitórów i to jednak nigdy nie było to - kolumny podłogowe, tak z grubsza oczywiście, dają dźwięk o masie i barwie jaką lubię.

ARGOS, jak to oni, robią kolumny pod klienta, więc opracowali na życzenie specjalną wersję Bet podłogowych, modyfikując model Alfa. O szczegóły lepiej pytaj Barka Zaborowskiego, ja się na tym nie znam - ważne jak grają ;). W związku z tym, że miałem już wcześniej kolumny od ARGOS-a i pokochałem dźwięk z obudów zamkniętych, to wiedziałem, że coś co jest odlane z cholernie sztywnego i ciężkiego kompozytu + aplikacja m. in. z Seas-ów poprawi brzmienie mojego systemu :). I tyle, albo aż :)

Pozdr

AmAdeuz, 19 Sty 2007, 15:16

>to sa objetosciowo te same bety (podstawkowe), dol robi tu za solidna podstawe monitora, a tak przy

>okazji.. jaka waga? ;-)

Dobre pytanie - ok. 70 kg jedna - 2 osoby do wniesienia po schodach potrzebne i to na raty (II piętr) ;). Eksperymenty z ustawieniem (nie są zbyt wymagajace w tym względzie, ale obudowa zamknięta generlanie raczej tak ma) są o tyle łatwe, że mają filc pod cokołem, więc po panelach daję radę spokojnie sam przestawiać. Ale byle dzieciak tego nie ruszy - też dodatkowy plus :)

>luk2305

no wlasnie, bo tez juz troche meczylem Bartka w zwiazku z tymi betami, tez sie ciut obawialem jak to jest z ich wlasciowsciami "jezdnymi" w czasie roszad akustycznych w pokoju, za tydzien moze uda mi sie ich posluchac to bede pewnie na 100% pewien czy tez takie wyladuja u mnie.

Alek74, 19 Sty 2007, 16:00

>>luk2305

>czy robiles porownania z innymi kolumnami np: AP Spark, Tempo, Vienna Acoustics ... ?

Nie robiłem bo leniwy jestem ;). Nie przerzucam ton sprzętu dla samej zasady - jak mi się coś spodoba to biorę i dalej nie szukam. Gdy mnie stać oczywiście. Jak zagra to zostaje u mnie na dłużej. Kiedyś miałem kilka monitórów B&W z serri 600, ale co to za porówanie ;).

Alek74, 19 Sty 2007, 16:19

>>ARGOS

>wszedlem na wasza strone, ale nie wszystkie linki tam dzialaja. Mozecie cos z tym zrobic ? możemy i zrobimy, jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym miesiącu, na razie brak czasu...

Argos no i zdjątka powinny być na stronce bardziej profesjonalne bo te to raczej straszą :( a kolumienki są sympatyczne i to im się należy

pozdrawiam

życzę zadowolonych klientów

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bartol, 19 Sty 2007, 16:45

>>luk2305

>jes

>Tak się zastanawiam... Będziesz stwiał je na kolcach? (Bo jakby nie było - jest to 70kg "żywej"

>wagi)

Nie ma sensu - mają cokoły, a przy tej wadze i sztywności obudowy... Znaczy można, ale ja nie mam zamiaru, bo współczynnik akceptacji żony (ku mojemu zdziwieniu obecnie niezwykle wysoki!) spadłby do granicy błędu statystycznego z uwagi na dziury u mnie w podłodze i w suficie sąsiada ;)

• 10 miesięcy później...

Tytułem uzupełnienia wątku - tak wyglądają Bety Argosa po małej modyfikacji ergonomicznej (problemy z kotem ;)) - czyli z maskownicami. Na pierwszy rzut ucha z maskownicami jest troszkę gorzej, ale bez przesady. Maskownice służą mi właściwie do zabezpieczenia głosników, gdy mnie w domu nie ma. Po prawie rocznym słuchaniu tych kolumn - nadal poezja ;). Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7178-100007342 1197226983_thumb.jpg

post-7178-100007343 1197226983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.