Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki ultrasone

klemens

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio bardzo zaciekawiły mnie słuchawki Ultrasone, niestety firma ta na naszym rynku jest prawie nieznana i nie do posłuchania w żadnym sklepie. Jedynym sposobem zakupu jest sprzedaż wysyłkowa w firkie hi-head z Wrocławia. Ceny mają podobne do niemieckich co dobrze świadczy o polityce dystrybutora.

Niestety, osoba dzięki której zainteresowałem sie tymi słuchawkami - kolega Darkul nie kwapi się do wyrażenia jakiejś bardziej obszernej opinii na ich temat za wyjątkiem ogólnego stwierdzenia, że model 2500 to bardzo dobre słuchawki i biją na łeb HD600 (których nota bene Darkul nie lubi).

To co mnie (i myślę że nie tylko mnie) szczególnie interesuje, to różnice w brzmieniu pomiędzy flagowym modelem 2500 a tańszym modelem 2200. Cena modelu 2500 (1237 zł) jest jak dla mnie wysoka, zdecydowanie bardziej przyjazny portfelowi jest model 2200 (900 zł).

Niestety nie znalazłem nigdzie testu modelu 2200. Jeżeli jest ktoś kto słuchał obu tych modeli i mógłby porównać ich brzmienie lub porównać do brzmienia otwartych senków które dobrze znam (HD600 lub HD590) byłbym zobowiązany.

https://www.audiostereo.pl/topic/21553-s%C5%82uchawki-ultrasone/

dosyc szczegolowo o 2500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

porownanie do hd 590

Ukryta Zawartość

na headfi, jest doslownie parenascie watkow o 2500 a o 2300 wyszukiwarka znalazla tylko 3, o sennnheiserach 600 setki tematow. Moim zdaniem gdyby te sluchawki byly na poziomie topowych senek, grado, beyerow itd. to na najwiekszym swiatowym forum o sluchawkach wyskoczylo by chociaz te kikadzisiat opisow a tymczasem mamy 1 recenzje na poziomie i troche 2-3 zdaniowych raczej malo wartosciowych opinii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>liamk

dzięki za linki

to ciekawe... gość równo zjechał te 2500, w polskiej recenzji na highfidelity.pl je bardzo chwalili ale też pisali że są ostre:

"Górna średnica i góra potrafią zagrać mocno i twardo. Ultrasone potrzebują znacznie dłuższego czasu na "wygrzanie" niż przeciętnie. Po tym czasie znika lekki jazgotliwy nalot, chociaż zakres ten wciąż jest podawany w bezpośredni sposób. Najczęściej słychać będzie jednak nie słuchawki same z siebie, a klasę urządzeń towarzyszących oraz nagranie. I pod tym względem również zachowują się bardziej jak elektrostaty, ponieważ wszystko na nich jest czystsze i klarowniejsze, bez złagodzenia jak np. w Beyerdynamikach DT990 Pro."

Moze ten gość co pisał rezenzję na head-fi nie dał im wystarczająco dużo czasu na wygrzanie albo ma jasno grający system który nie dobrał się z tymi słuchawkami.

Polski rercenzent słuchał ich na lampowym wzmacniaczu edgara może to też wpłynęło na ich złagodzenie albo po prostu miał jakiś interes żeby je tak dobrze opisać ;)

W sumie boje się troche kupować je w ciemno szczególnie po tym co przeczytałem. W końcu skonczy się chyba na HD600 do których jednak nie jestem do końca przekonany. Niby grają trochę lepiej od HD590 ale no własnie tylko trochę i rewolucja to żadna nie jest.

pozdrawiam

>Moze ten gość co pisał rezenzję na head-fi nie dał im wystarczająco dużo czasu na wygrzanie

na koncu recki dopisal, co sie zmienilo po wygrzaniu. Po poziomie jego recenzji mozna sadzic, ze nie jest laikiem i ja bym mu zaufal, tym bardziej jak na highfidelity.pl tez napisali, ze sa jasne. W sumie ja tez bym nie zaryzykowal 1000 pln na te ultrasone. Sa sprawdzone, bardzo dobre konstrukcje w tej cene, hd 600 jest jenda z nich. Nawet jak sie Tobie nie spodobaja to chociaz latwo je sprzedasz.

• 4 lata później...

I pokazały się nowe. Model Edition 8. "Wydanie" luksusowe, skóra, metalowe elementy muszli nie zachodzące w reakcję z potem, części ruchome pałąków ze szczotkowanego aluminium. Muszle takie jakieś małe. Śczęśliwie w wielkie uszy natura mnie nie wyposażyła ale niektórzy narzekali, że to znacznie za mały rozmiar nauszników, zwłaszcza w porównaniu z AKG czy BD.
Dźwięk na razie "surówka", czyli wysokiej próby ale nie odbiegający od klasy BD T1 czy AKG K701. Za to bardzo mięsisty i nasycony, nieco brak powietrza w porównaniu do ww. Mimo tego zadziwia ilość szczegółów i informacji z tła. Jakiejś sczególnej przesrzenności nie zauważyłem. Słuchałem ich na Leben 300xs a obecnie wygrzewają się na Pre Bryston BP 25 DA. Zobaczymy czy się rozruszają, nie mam zbyt wiele czasu, bo pożyczone :( Ale drogie jak cholera, to może lepiej, że tylko pożyczone :)

Strasznie się interesowałem HFI780, ale nie mogę ich 3mieście odsłuchać. Bodajże 2500 były z pół roku temu w Presto na Grunwaldzkiej. Ponoć gdzieś w Bydgoszczy mają szerszy wybór. Jak ktoś ma jakieś info na temat gdzie można by je stestować, będę wdzięczny.
Edition 8, gdzieś wyczytałem, są dobre prosto ze źródła, ale dobry wzmak dodaje nowy poziom.

mindtools, 3 Kwi 2010, 14:07

Kontaktuj się z dystrybutorem, napewno wiedzą w jakich sklepach/miastach można posłuchać.
http://www.audiotechpro.pl/

Ja wypożyczyłem z Audiopunktu w W-wie. Ale kaucja - i nie ma, że boli :(

• 1 miesiąc później...

sam chetnie bym posluchal ED8 - ponoc jedne z najlepszych zamknietych - no i wygladaja super! tylko ta cena :(
przy okazji odpowiem na pytenie sprzet 5 lat - funkcja S Logic (czyli ten przestrzenny dzwiek) naprawde dziala! Na malych HFI-15G slychac dalsza przestrzen niz w K701!

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.