Skocz do zawartości
IGNORED

przebudowa zwrotnicy - Dynamics DF280

bc_leszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem właśnie używane kolumny Dynamics DF280 - planuje ich drobną przebudowę aby uczynić je przyjemniejszymi w odsłuchu.

Ponieważ sam nie mam odpowiedniej wiedzy anii doświadczenia zwracam się tu na forum z prośba o pomoc w przebudowie zastosowanej w tych kolumnach zwrotnicy. Myślę że oszczędności poczynione przez producenta na konstrukcji zwrotnicy są w głównej mierze przyczyną podstawowego problemu tych kolum: nieco dudniącego, i wręcz dominujacego basu i braku "środka".

Aby nie śmiecić szczegółami na forum dokładny opis tych kolumn umieściłem pod adresem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Umieszczam tu jedynie rozrysowany schemat zwrotnicy wstawionej tam przez producenta.

post-9403-100002302 1170276238_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21611-przebudowa-zwrotnicy-dynamics-df280/

Niestety pomyliłem się i poprzednio wstawiłem zły plik - prawiłowy poniżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek- wykonaj dodatkowe usztywnienie skrzynki. Możesz wkleić kilka poziomów usztywnień trójkątami z mdf przez otwór niskotonowca, bo materiał, z którego są zrobione pudła to porażka, nadaje się na pierdziawki do komputera, a nie na podłogowce. Brakiem szeregowej cewki przy gł. niskot. na razie się nie przejmuj, to częsta praktyka na niskich poziomach cenowych, a czasem nawet na wyższych (Epos). Jak usztywnisz obudowę, przesłuchaj kolumny, apotem rozważaj kolejne kroki modyfikacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomysł. Wyłożyłem boki watoliną ale to wiele nie zmieniło więc też doszedłem do przekonania że materiał obudowy jest za słaby - bas wciąż buczy, głównie za sprawą rezonansu w jaki wpada obudowa.

Wstawię takie trójkąty - powinno pomóc. Jak rozumiem należałoby je wklejać parami na określonej wysokości aby usztywnić boczną ściankę. Poszukam jakiegoś grubego MDFu - pewnie im grubsza powierzchnia przyklejona do bocznej ścianki, tym lepiej.

Dłubanie przy tych kolumnach sprawia mi wiele frajdy, aż dziw jak wiele z dźwiękiem można zdziałać robiąc niewielkie modyfikacje takich kolumn.

Nie wiem, czy to zrozumiałeś, ale chodziło mi o wykonanie pełnych ,,wieńców wzmacniających", trójkąty na zakładkach są ze sobą sklejone, co wzmacnia konstrukcję zdecydowanie lepiej, niż wklejane po dwa na jednym poziomie. Dwa takie ,,wieńce" powinne wystarczyć, osłabią one dodatkowo falę stojącą na wysokości skrzyni. Spróbuj w środkowej części dać wypełnienie luźnym materiałem tłumiącym (np. wata), może to dać dobre efekty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.