Skocz do zawartości
IGNORED

sprzęt do cichego słuchania

??wirek

Rekomendowane odpowiedzi

żwirek, 4 Paź 2005, 12:25

> na jakim sprzęcie najlepiej wam się słuchało "cicho" granej muzyki

Póki co najlepiej mi na moim obecnym (szczegóły w "o mnie") - nie najwyższych może lotów, ale wybranym uważnie m.in. pod tym właśnie kątem. :)

Drogi Żwirku,

opinie osób trzecich nic Ci nie powiedzą niestety, ponieważ cicho-głośno to subiektywna kwestia indywidualnej czułości słuchu a to co robi sprzęt i co w związku z tym ma związek z taką a nie inną jego charakterystyką i możliwościami to obiektywne decybele.

"Cicho" zatem musisz przełożyć na decybele i podobnie wszyscy, którzy Ci odpisują - konieczna jest taka kalibracja, żeby nasze doświadczenia stały się wzajemnie przekładalne.

Ja np. słucham nie głośniej niż 85 dB in peak (nieważone) - dla mnie i moich przyjaciół to jest głośno, dla innych (np. mojej lepszej połowy) jest to okropnie głośno, a dla innych - wielu forumowiczów, z którymi wymieniałem tu na forum HiFiM doświadczenia - jest to "cicho".

Także trzeba by znaleźć wpierw płaszczyznę komunikacji - co to w danym Twoim przypadku znaczy "cicho"? Ile decybeli potrzebujesz?

pozdr.

graaf

Do cichego słuchania najbardziej nadają sie lampy. Tranzystory raczej sie rozkrecają przy głosniejszym graniu. Może jakieś w klasie A ale nie wiem. natomiast lampy potrafia grać jedniocześnie dobrze i cicho. Głosno oczywiscie też. Co do kolumn to słyszałem i czytałem opinie że do cichego słuchania lepiej sie nadają te o jak najmniej rozbudowanych zwrotnicach ale sam tego nigdy nie sprawdzałem. bardzo możliwe ze dobrze sie też sprawdzi kombinacja słabego(w sensie mocy) wzmacniacza z nisko efektywnymi kolumnami

sprzęt jak sprzęt... moim zdaniem to kolumny powinny mieć niski dół żebyś mógł wieczorkiem sobie posłuchać i słyszeć basior... też miałem ten problem i wymieniłem kolumny... z jaką głośnoscią bym nie słuchał, basik zawsze fajnie chodzi. Albo tak jak ktoś zauważył - loudness, lub podłącz jakiś equalizer, żeby uwypuklić to czego nie słychać.

pzdr

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.