Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DVD963SA PHILA odtwarza w 720p?

mirzaw

Rekomendowane odpowiedzi

Mam go, ostatnio próbowałem zgrać z netu filmy w formacie 720p ale mi się nie udało zgrać ich na DVD.

Czy ktoś już prubował. Z danych technicznych wynika że nie. Na stronie francuskiej widać jakieś tam upgrade do 720p tyle że ja po fr. nie potrafię. Może ma ktoś jakieś doświadczenia.

Ostatnio oglądałem Rybki z ferajny, czy widzieliście te kolory? Popróbujcie , naprawdę warto, Używam SONY VPL VW10ht i ostatnio ze względów remontowych zmieniłem ekran ( tzn, już nie mam ściany białej i czekam na ekran z płótna) ściane mam mocno zieloną, ale jakość obrazu, intensywność kolorów w tej animacji zwala z nóg....

Postaram się o jakieś zdjęcia....

https://www.audiostereo.pl/topic/21687-czy-dvd963sa-phila-odtwarza-w-720p/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rzuć linkiem do tej francuskiej strony, DVD raczej nie odtworzy filmu z HD (poszukaj pod hasłem HDTV) ale może da się zrobic upscaling materiału DVD do 720p

Ukryta Zawartość

Link:

Ukryta Zawartość

Jeśli jesteś poliglotą francuskim to daj znać czego się doczytałeś.

Ukryta Zawartość

"Rybki z Ferajny" na tym Filipku rzeczywiście mają wyczesany obraz! :)

Ale proponuję obejrzeć "Gdzie jest Nemo" - tam obraz po prostu zabija :) I to na moim starym beznadziejnym TV a cóż dopiero na projektorze...

Co do filmów nagranych natywnie w 720p to Filipek ich nie obsłuży - możliwy jest natomiast upscaling "normalnych DVD" do tego formatu na wyjściu komponentowym po przełączeniu w tryb progressive z trybu interlaced takim maleńkim hebelkiem z tyłu. :) Czy to coś daje - nie mam zielonego pojęcia, gdyż z braku odpowiedniego hardware'u wyprowadzam obraz po, pożal się Boże, scarcie. I też nie narzekam.

Cały czas przymierzam się do projektora, więc bardzo jestem ciekaw opinii Szanownego Założyciela Wątku na temat sensowności upscalingu - czy mogłbyś podzielić się wrażeniami, czy daje przełączenie na 720p i na ten 1000 "z groszami" INTERLACED daje cokolwiek w zakresie poprawy jakości obrazu? Czy w ogóle warto tego używać?

Z góry serdeczne dzieki za odpowiedź i pozdrawiam z Filipowa! :)))

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Poliglotą francuskim nie jestem, potrafię tylko "że ma pel Paweł" :)

To co podałem wyżej to link do tłumacza internetowego - potrafi przełożyć to na angielskawy (całkiem nieźle)

Wystarczy wkleic

Ukryta Zawartość

jest tam link do nieoficjalnego firmwaru, który pozwala na upscaling . Tylko, że mi coś nie wychodzi ściąganie tego pliku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Rar zgłasza błąd :(

Poza tym modyfikacja sprzętowa która pozwala na:

Let us specify habord what this module brings:

- Macrovision Off

- Dynamics of reinforced image (boost of the exit for LCD/DLP/TT)

- Correction of the level of blacks

- progressive Exit activated in YUV or RGB (with switch YUV/RGB)

These modifications are beneficial for any apparatus, TriTubes/LCD/DLP.

The firmwares offer functionalities identical to the module (except switch YUV/RGB) and can avoid you making the module below described

Ale po podłubaniu lutownicą można nadal używać najnowszego oficjalnego firmware.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Dawno nie zaglądałem, więc trzeba trochę napisać.

Co do Twojego pytania il Dottore - pewnie już masz projektor, więc wiesz, co daje duża rozdzielczość?

Tak dla porządku odpowiem.

Czy coś da upskaling - niewiele - jak sam zauważyłeś. To w końcu w moim pytaniu nie chodziło o upscaling tylko o rzeczywistą rozdzielczość sygnału 720p. Jako że mój projektor taki sygnał przyjmie i wyświetli bez konwersji (downscaling), dlatego czemu miał bym z tego dobrodziejstwa nie korzystać. Co prawda źródeł sygnału w postaci obrazu na płytach DVD w formacie 720p nie ma, ale może za jakiś czas będą? Mam kilka z netu filmików w takiej rozdzielczości, więc można by to przegrać na dvd i pooglądać - komputera nie podłączę do projektowa, bo mam go w innym pomieszczeniu a nie chce mi się nosić gratów i bałaganu robić.

....(dodam swoje wrażenia).

Czesto bawię się "downscalingiem" do PAL i ogladam na 32'CRT.

Jakosć zawsze wyższa od DVD (jak oryginał b.dobry).

Jednak kiedyś wpadło mi w ręce demo jakiegoś azjatyckiego filmu (scena na moście, drzewa , domek , zieleń ..historyczny - moze to z NHK?).

Panowie - szok dla oczu (te statki kosmiczne z dem HDTV - jak niedoróbki)

Pierwszy raz mialem wrazenie (i jedyny) ,ze mój CRT 32' zamienil się w wysokiej klasy monitor wielkoformatowy

(film rwał niemilosiernie - ale jakbym piękne .JPG ogladał)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.