Skocz do zawartości
IGNORED

2SK1530+2SJ201 lub IRFP240+IRFP9240???

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

irek2 ,

no i co z tego ? Gra nieźle a o to chodzi .

PS

Masz jakiś dobry projekt na napięcie +/-55V, płytkę , opis ? Z chęcią go zrobię jesli jeszcze cena będzie akceptowalna .

...there is no spoon...

N-mosfet Irka jak dla mnie grał ciekawie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TDA7294 z AVT + wtórnik na ECC81 też jest do słuchania

Bez fajerwerków ale kompetentnie (dobrze jest rozsądnie wygolić we)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

keisan ,jutro go zacznę robić . Do sklepu AVT jadę 5 minut autem ;p Mam większośc elementów w tym parowane IRFP244. Problemem bedzie tylko radiator . Się zobaczy czy ,, dobrze zaprojektowany " pokona tego ,,źle zaprojektowanego " .

...there is no spoon...

aby wzmacniacz trafil na odsluchy musi przejsc szereg testow np stabilnosci termicznej i stabilnosci pod obciazeniem indukcyjnym i pojemnosciowym potem testy obciazeniowe i przeciazeniowe, musi tez gwarantowac miniumum funkcjonalnosci czyli wlaczac i wylaczac sie bez slyszalnych slukow bo czasy diory wlaczajacej sie z hukiem juz dawno minely. no ale ja jestem profesjonalista i nie ciesze sie tylko tym ze udalo mi sie uruchomic jakis wzmacniacz. brzmienie jest akurat najmniej istotnym parametrem ktory jest nie mierzalny i czysto subiektywny a paradoksalnie czym gorsze parametry wzmacniacza tym lepsze brzmienie dlatego pass-y i lampy sa tak cenione, choc ewidentnie falszuja muzyke ale w niby ta dobra strone.

zaprojektowalem w zyciu wiele wzmacniaczy ale nie wszystkie pokazuje w trosce o zdrowie ich przyszlych wykonawcow amatorow, dobrze by bylo jakby koledzy najpierw poznali podstawy elektroniki a potem zaczeli szukac cudownego brzmienia bo teraz wyglada to tak jakby kucharz szukal nowego smaku grzebiac w smietniku.

W tym co piszesz jest sens, ale ...

Dla większości ludzi (zdecydowanej większości) brzmienie jest podstawowym parametrem urządzenia.

Mimo, iż jest to parametr jak napisałeś nie mierzalny, jest najważniejszy.

Dla wielu ludzi jest to tylko hobby i nie wielu z nich chce poznawać, mimo iż jest sprawa istotna, podstawy elektroniki.

Wiele osób dalej cieszy się stukającymi Diorami.

Każdy z nas jest inny, każdego cieszy coś innego.

Ja jestem laikiem ale od czego specjaliści . Kupiłem płytki twojego wzmacniacza z AVT .

Od razu pytanie - na jakie napięcia sa zastosowane kondensatory . Podawanie takich rzeczy w kitach to chyba podstawa ...

...there is no spoon...

wykonanie nawet najprostrzego ukladu elektronicznego wiaze sie choc troche z koniecznoscia znajomosci elektroniki a tu znajomosc prawa oma czy wartosci napiec sa podstawa. nie da sie dokladnie napisac wartosci napiec kondensatorow bo zakres napiec zasilania n- mosfeta wynosi +-24 do +-60v wiec kazdy kto wykonuje taki wzmacniacz musi zdawac sobie sprawe z jakimi napieciami ma do czynienia.

w elektronice przyjmuje sie pewne zalozenia uproszczenia o ktorych nie ma sensu ciagle pisac, chodzi o to ze jesli nie ma podanej mocy rezystorow to znaczy ze sa to standardowe 0,25W jesli zenerek to znaczy ze maja standardowe 0,4-0,5w (zaleznie od prod.) jesli nie ma napiec kondensatorow to znaczy ze sa dowolne. kondensatory elektrolityczne o wartosci no 4,7uF mozna obecnie kupic na napiecie min50v bo mniejszych sie juz nie produkuje, kondensatory mkt (rozstaw 5mm) w zakresie 100n-1uF sa standardowo na 63v, mniejsze wartosci sa na 100v lub wiecej a wieksze wartosci (2,2-4,7u) nie mniej niz 50v, ceramiki to standard 50v ale wytrzymuja kilka krotnie wiecej a warto zaryzykowac bo kupienie ceramikow na 100 czy wiecej v graniczy z cudem.

jesli ktos nie ma pojecia o elektronice i rozpoznaje wzmacniacze tylko bo brzmieniu to niestety musi sie ograniczyc tylko do sluchania gotowego sprzetu a nie brac sie za samodzielne skladanie do ktorego potrzebna jest zylka elektronika a nie tylko chec znalezienia cudownego brzmienia za przyslowiowe grosze.

moj n-mosfet jest pierwszym wzmacniaczem w ktorym sa zawarte wszystkie niezbedne uklady dodatkowe takie jak ciche wlaczanie/wylaczanie, zabezpieczenie zwarciowe (na zdjeciu prototypu jest tez zab termiczne). to jest standard ktory musi miec kazdy wzmacniacz a zadziwiajace jest jak wielu cudownych konstruktorow audifilskich wzmacniaczy o tym zapomina myslac ze zrobienie plytki drukowanej do znalezionego w necie schematu to juz cala robota.

dlaczego w tym kicie wzmaka 200w niektore rezystory maja po 2w skoro wydziela sie z nich tylko 0,02w? a dlaczego jeden rezystor ma tylko 0,25w skoro przy pelnym wysterowaniu wydzieli sie z niego grubo powyzej 3w? jak konstruktor tego wzmacniacza nie zna prawa ohma to ja wam wszystkim amatorom wspolczuje bo to jest po prostu zalosne dlatego zeby skladac kity trzeba miec duzo wieksza wiedze od tych co je zaprojektowali, niestety.

irek2,

mało kto mnie na tym forum tak zirytował jak ty swoja ignorancją , brakoróbstwem i wymądrzaniem .

Robisz kity dla specjalistów ? Oni sobie sami zrobią - nie potrzebuja twoich podpowiedzi .

Zadałem ci proste pytanie o napięcia kondensatorów a ty odpisałeś ,że cytuję :,,jesli nie ma napiec kondensatorow to znaczy ze sa dowolne ."

Co ty piszesz chłopie ? Piłeś ? Nie znasz się na sprzedazy to się nie pchaj . Z taka prostacką postawą możesz paść krowy . Każdy kto decyduje się na sprzedaż czegokolwiek musi sobie zdawac sprawe z tego ,że towar ma byc przygotowany wzorowo , instrukcja nie pozostawiająca wapliwości , obsługa miła a opakowanie estetyczne .

Tymczasem twój kit jest zrobiony zupełnie do dupy :

- płyteczka mikroskopijna na najtańsze elementy , nic droższego o wyższej jakości nie wejdzie co juz dyskredytuje twóje dzieło

- wielki kawał drutu zworu biegnący przez całą płytkę

- brakuje wyjścia na masę do głośników - trzeba się podłaczać jakoś bokiem pod prądową

- brak wartości dla elementów do tego co innego w opisie a co innego na liście elementów

- w opisie watpliwe idee o braku konieczności stosowania cewki na wyjściu i temupodobne pierdoły pseudotwórców

Dlatego twój kit sie nie sprzedaje , po płytki dla mnie lecieli do magazynu produkcyjnego - w sklepie ich nie ma bo nikt ich nie kupuje !

Tak sie sadzisz i zgrywasz geniusza , puszysz że im tam w AVT naopowiadasz co to ty nie możesz i jk to jakość spada a oni cię mają w dupie . Bo ty koleżko nic dla nich nie znaczysz i współpraca z toba to porażka bo ty nie umiesz się zachować .

Podsumowując - zrobie ten kit nawet wstawiając elektrolity na 63V i dokonam jego obiektywnej oceny na tym forum . Mam w dupie twoją opinię na ten temat .

...there is no spoon...

nie ja produkuje i zarabiam na kitach avt.

akurat ten kit jest najlepiej sprzedajacym sie ukladem i dostal druga nagrode w konkursie projektow okladkowych.

zastanowcie sie koledzy o co wam chodzi bo temat jest nieco inny a jak prubujecie podwazac moja wiarygodnosc to niestety wam sie to nie uda bo jak malo kto mam kilkuletnie doswiadczenie jako konstruktor sprzetu naglosnieniowego w jednej z najwiekszych polskich firm a i ukladow audio na potrzeby forum skonstruowalem nie malo wiec zarzucanie mi nie znajomosci tematu jest raczej smieszne i tylko sie kompromitujecie.

a jak chcecie zrobic dobry wzmacniacz do odsluchu stereo to polecam poszukac uniampa, jedyny polski wzmacniacz a nie jakis ogryzek schematu znaleziony w necie.

a tu macie problemy i rozwiazania z holtonem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj wreszcie uruchomiłem kit AVT2762 . Zastosowałem dokładnie to samo zasilanie które pracowało z kitem skrytykowanym przez irek2 - aby łatwiej było porównać . To sa zupełnie inne wzmacniacze . Pierwszy jest ciepły i masywny z wycofana górą a ten odwrotnie - ma bardzo skromny bas , troche eksponowaną i jazgotliwa średnicę i wyraźny nadmiar góry . W sumie samej końcówki mocy nie da się słuchać . Wokale są agresywne , góra kłuje uszy , barwy spłaszczone ... dramat . W mojej skromnej opinii kit 5187 , który jest rzekomo technologicznym nieporozumieniem , gra wyraźnie lepiej . Przypomina lampy el84 . Natomiast ten irkowy to tranzystor w najgorszym wydaniu . No ale to końcówka więc zasiliłem ją preampem lampowym ( Mini z Audiotonu ) . I tu zmiana bardzo wyraźna . Przybyło basu i ku mojemu zaskoczeniu jest naprawdę najwyższych lotów chociaż nadal chciałbym nieco więcej . Srednica nabrała kolorów ale jest bardzo chłodna i ciągle nieco agresywna . Przestrzeń bardzo fajna i dźwiek oderwany od głośników . Lokalizacja troche mniej precyzyjna niz oczekuje ale OK . Bardzo duzo detali na średnicy , szczególnie wyższej . Góra troszke się ucywilizowała ale nadal dominuje . Sybilanty syczą i świszczą .

W sumie , drogi Irku , coś zrobiłeś ale czy to aby napewno do słuchania muzyki czy tylko do pomiarów ?

...there is no spoon...

trudno bylo spodziewac sie po tobie innej opinii wiec nie musiales wcale robic tego wzmacniacza zeby to napisac. n-mosfet jakbys nie zauwazyl nie jest policzony na zasilanie +-55v przy ktorym moze pracowac ale konieczne sa pewne modyfikacje. no i drugi raz to napisze bo widze ze masz klopoty z rozumowaniem, n-mosfet to jak sam tytul mowi jest tania alternatywa dla kostki tda7294 a jego wyjatkowosc polega na rekordowo niskim napieciu nasycenia i wbudowanych zabezpieczeniach zwarciowych oraz cichym wlaczaniu/wylaczaniu. znajdz mi inny wzmacniacz posiadajacy taka funkcjonalnosc przy tym koszcie podzespolow? to jest wzmacniacz dla elektronikow aby uczyli sie sztuki konstruowania, opisalem tez dosc dokladnie problem stabilizacji pradu spoczynkowego co jest najwieksza bolaczka amatorow. no i na koniec wzmacniacz powstal w profesjonalnej wersji (z limiterami mocy) 150, 300 i 450w i jest uzytkowany z powodzeniem przez ponad setke uzytkownikow choc tylko jako wzmacniacz do subwofera. i jakos nikt nie narzeka na kiepski bas a ludzie ustawiaja sie w kolejce zeby go dostac. n-mosfet dostal nagrode miedzy innymi za ''ciekawe'' brzmienie.

trudno z toba prowadzic jakakolwiek dyskusje bo nie masz pojecia o elektronice ja jak narazie nie napisalem nic o brzmnieniu zadnego wzmacniacza tylko potwierdzilem opinie innych o zlej konstrukcji wzmacniacza z EP wiec udawanie ze to akurat ciebie nie dotyczy jest idiotyczne.

''holtony'' sa tak popularnymi wzmacniaczami na forum i tak czesto klonowanymi ze podniecanie sie nowym ''skopanym,'' klonem jest po prostu zalosne.

nie chce mi sie juz pisac o wadach narzedzia pomiarowego jakim sa uszy szczegolnie przy tak stronniczym czlowieku. tor audio to lancuszek i jest na tyle dobry na ile jego najslabsze ogniwo wiec jesli n-mosfet nie ma basu i jest wogole do du.. to zadne dodanie dodatkowego ogniwa nic tego nie poprawi, jak widac jednak u ciebie lampa poprawila wszystko. ciekawe co mi polecisz na slaby bas z moich 10cm glosnikow? dwie lampy? n-mosfet ma beznadziejne parametry pomiarowe czego nigdy nie krylem a kit z EP jest ukradzionym schematem w dodatku zle zaaplikowanym i na pewno nie ma nic wspolnego z hi-endem do ktorego go porownuja. to potrafi stwierdzic kazdy kto ma zielone pojecie o elektronice audio. chcesz zrobic dobry wzmacniacz stereo to poszukaj w necie uniampa choc zaczynam watpic czy dasz rade go poskladac..

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Zaglądam do tematu i czytam Wasze wypowiedzi, ale tylko ze względu na zainteresowanie rozwiązaniami układowymi realizowanymi na elementach wykonawczych firm Toshiba i IR.

Hmmmmm, trudno się oprzeć wrażeniu uczestnictwa w temacie dwóch zwalczających się frakcji.

Co gorsze, wypowiedzi uczestnika irek2, przywodzą mi na myśl te z epoki darkula.

Czyżby kolejny wynalazca, konstruktor, którego rozwiązania układowe są jedynie słuszne i wartościowe ?.

Forum Elektroda.pl też przeglądam.

Drogi Irku . Zrobiłem wzamcniacz dokładnie wdług twoich zalecen w opsie kitu , wprowadziłem modyfikacje dla wyższych napięć, które sam zalecasz w tekście do kitu . Więc nie kręć .Zależało mi na dobrej grze tego wzmacniacdz a poniewaz wydałem na niego pieniadze . Trudno abym robił coś słabego z założenia . To ,że wiem od ciebie mniej w zakresie elektroniki to nie znaczy ,że nie potrafie złozyć kitu .

Nie zmienia to jednak faktu ,że to słabizna . Odsłuch obnaża jego ,,szkolne wady " o których pisałem wyżej . Co tu gadać . To nie brzmi dobrze . A to jest wzmacniacz do słuchania muzyki a nie generator albo pralka . Nie udało ci sie . Kropka . Nie ma się co nadymać . Może jesteś wspaniałym technikiem ale wzmacniacze audio służą do słuchania muzyki i sama poprawnośc technologiczna to nie wystarcza . Czy to nie jest dla ciebie jasne ? Jesli nie to przykro mi ale nie rozumiesz co robisz . Twoje działania sa bezwartościowe . Jak można zrobic wzmacniacz do słuchania muzyki , który rzęzi !? Czy ty wogóle tego słuchałaeś ? Jesli tak to albo masz kiepski słuch albo wie jest ci wstyd ,że coś takiego sprzedaja z twoim podpisem . A co do basu i makrodynamiki to faktycznie są bardzo dobre. No ale na basie i łupu-cupu dźwięk się nie kończy . Nie rób tego więcej . Ludzie wydają na to pieniądze i są rozczarowani tak ja . To graniczy z naciąganiem . Nie potrafisz czegoś dobrego zrobic to nie rób bo ludzie za to płacą !Miej trochę poczucia godności i nie wciskaj ludziom szmelcu ,tylko po to aby troche dorobić . Przez to zyskujesz opinię naciągacza .Ja juz nic twojego nie kupię no bo po co ? Jesli ktos nie wierzy w moja opinię to zapraszam na odsłuch . Nie mam nic do ukrycia .Mogę także zabrac wzmacniacz na najbliższy audioshow jeśli będzie pokój DIY . Zapraszam zainteresowanych . Co sie będziemy obgadywać na forum , niech inni też ocenią organoleptycznie.

PS

Tak nienaturalnie brzmiących wokali nie ma nawet moje radio samochodowe ...

...there is no spoon...

heh ludzie czytam wasze wypowiedzi i stwierdzam ze chyba sami nie wiecie co piszecie,logiczna rzecza jest jesli wzmacniacz jest dobrze zaprojektowany na elementach o dobrych parametrach , wiaodmo ze bedzie oferowa tez nie naganny dobrze brzmiacy dzwiek,poruszany temt n-mofeta zostal skomentowany jako zle brzmiacy a czy w tym wypadku to zalezy tylko od jego zaprojetkowania?? wzmacniacz zostal tak zaprojektowany zeby mial jak najdogodniejsze parametry a jakie oferuje zalezy od poszczegolnych elementow-miedzy innymi koncowke mocy,wiec nie rozumiem wogole ataku na Irka,polecam wykonac jakikolwiek projekt wzmcniacza opracowany przez niego bo wiekszosc wypowiadajacych sie o jego projektach i o nim samym nie miala zadnej stycznosci z zadnym jego projetkem,wiec wasze komentarze sa bez podstawne,wykoancjie poruwnajcie a pozniej oceniajcie :/

kaman777 ,

o czym ty piszesz ? Przeciez mowa tu o jednym wzmacniaczu - wykonanym i odsłuchanym . Na dobrych elementach .

Przy okazji . Ile mozna zrobić błędów ortograficznych w jednym wpisie ?

Porównać

W ogóle

Nienaganny

Bezpodstawny

...there is no spoon...

kaman777, 11 Sie 2009, 22:19

>heh ludzie czytam wasze wypowiedzi i stwierdzam ze chyba sami nie wiecie co piszecie,logiczna

>rzecza jest jesli wzmacniacz jest dobrze zaprojektowany na elementach o dobrych parametrach ,

>wiaodmo ze bedzie oferowa tez nie naganny dobrze brzmiacy dzwiek

No właśnie arturp pisze że tak nie jest, a czy jest dobrze zaprojektowany...?

>poruszany temt n-mofeta zostal

>skomentowany jako zle brzmiacy a czy w tym wypadku to zalezy tylko od jego zaprojetkowania??

>wzmacniacz zostal tak zaprojektowany zeby mial jak najdogodniejsze parametry a jakie oferuje zalezy

>od poszczegolnych elementow-miedzy innymi koncowke mocy

tego to już całkiem nie rozumiem "najdogodniejsze"? "koncowke mocy"? najdogodniejsze dla kogo?

>wykoancjie poruwnajcie a pozniej oceniajcie

no właśnie arturp to właśnie zrobił

Kaman777 zauważyłeś chyba że na tym forum nie panuje Kult Pana Irka jak na innym Tobie znanym.

Tu nie moderuje się postów które li tylko poddają w wątpliwość nieomylność Wielkiego Guru.

Aby była jasność ja nie kwestionuje wiedzy rzeczonego Pana - napewno jest większa od mojej.

Najdogodniejsze dla samego ukladu,wiesz co to jest w ogóle końcówka mocy i wzmacniacz?? znajdz definicje do jednego i do drugiego a bedziesz wiedzial o co mi chodzilo,ludzie z tego forum wydaja duze sumy na elemnty w celu?? poprawienia parametrow samego wzmcnaicza a co zatym idzie jakości dzwięku.Projekty Irka nie wymagaja takich zabiegów wymiany na tzw. hi endowych elementow sprawuja sie bardzo dobrze jak i dobrze grają,arturp poruwnal co?? wzmcniacz ktory zaprojektowal Irek a do czego go poruwnywal do wzmacniacza wykonanych na tych samych traznystorach koncowych??moze sam odpowie.

Nie rozumiem twojego pytania . Jakieś ,,niespójne " te wypowiedzi . Czy chodzi ci o to czy wykonałem kilka wersji z użyciem róznych elementów i porównywałem ich brzmienie ? Czy o to ,że wstawianie ,, audiofilskich" elementów nie ma sensu ? Czy o to że wytwory irka2 nie wymagają ,, audiofilskich " elementów aby dobrze grać ? Zadaj , proszę , jasne pytanie prawidłowo sformułowane w języku polskim . Przeciez to co piszesz jest trudne do rozszyfrowania .

PS

Kilka postów wyżej pisałem jakie byki wstawiasz a ty znowu je pakujesz . Oczy bolą od czytania twoich wpisów .

...there is no spoon...

kaman777

12 Sie 2009, 09:01

Oprócz tego, że jesteś miłośnikiem dźwięku, jesteś także Polakiem (a może jednak nie?). Zastanów się nad jakością swoich wypowiedzi, a przede wszystkim nad samą pisownią!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.