Skocz do zawartości
IGNORED

2SK1530+2SJ201 lub IRFP240+IRFP9240???

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem na etapie kompletowania elementów do końcówki mocy na schemacie Holtona (200W) i zastanawiam się czy warto inwestować w drogie tranzystory SK i SJ, czy też kupić znacznie tańsze IRFP?

Macie jakieś doświadczenia z tymi tranzystorami?

https://www.audiostereo.pl/topic/21692-2sk15302sj201-lub-irfp240irfp9240/

wdwdług mnie jesli zalezy ci na jakosci wzmacniacza to zainwestuj w Sk/Sj ale jesli to ma byc wzmacniacz tylko duzej mocy współpracujcacy z głosnikami o niskej jakosci to kwesti IRFP jest jasna, wzmacniacz wykonałem i jest w porzadku ,ja akurat wykonałem go na irfp ale napotkałem spore rozbierznosci w pradach jakie płyna przez tranzystory i chyba warto bylo by je sparowac pozatym dzwiek na irfp i rezystorkach metalizowanych był na poziomie LM3886

zycze w wytrwałosci !!!

"czy SK i SJ to nie są Toshiby ?? a jełsi tak to niestety już się ich nie dostanie."

Te pierwsze to Toshiba w TME:

2SK1530 29,9zł

2SJ201 39,9zł

International Rectifier

IRFP240 5,99zł

IRFP9240 5,79zł

Różnica w cenie znaczna, ale jaka w brzmieniu? Te toshiby są stosowane w zmakach za 10tys, a IRFP nie znalazłem jeszcze w jakieś firmowej konstrukcji, ale jeszcze mało szukałem ;-)

Generalnie wysoko mierzę i może zainwestuję w lepszej jakości elementy- elpod 0,1% i dobre kondzie. Na razie tylko się przymierzam i zobaczę jak mi z tym wszystkim pójdzie.

>rafo

Od zamierzeń, do uruchomienia jeszcze trochę, ale zobaczymy jak to zagra.

Znalazłem stronkę z bardzo podobnym (prawie identyczną konstrukcją) do tej, którą chcę wykonać, ale widzę, że przygotowali to na zasilanie 2X70V i piszą, że można z tego wycisnąć 330W na 4ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja nie będę katawał tranzystorów i 200W będzie w sam raz ;-)

Ukryta Zawartość

Mysle ze nie ma co przesadzac z Toshibami, irfp IR to swietne tranzystory zreszta siec heksagonalna to ich patent. Jak Alephy chodza na IR to chyba nie sa zle. Ja mam Holtona wlasnie na IR i sa swietne moim zdaniem. Wszystkie tranzystory mialem z jednej serii i rozbieznosci przy parowaniu byly minimalne. Kupilem na poczatek dokladnie tyle sztuk ile mi bylo potrzeba no i nie musialem dokupywac nawet jednego dodatkowego do pary. Powiedzcie mi ktory to niby parametr 2sj i 2sk maja lepszy od IR ??

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

znalazłem to w sieci moze sie przydac ale wykonanie jego jest tragiczne

Ukryta Zawartość

mam zaprojektowaną płytke w protelu99 do tego wzmacniacza z odzielnym zasilaniem dla czesci sterujacej i stopnia koncowego--- [email protected]

Ukryta Zawartość

Borysgo2:

SK i SJ wyglądają jakby miały mniejszą zależność Vgs(on) od temperatury w zakresie normalnie stosowanych prądów spoczynkowych. Oznacza to mniejsze prawdopodobieństwo zaników biasu przy gwałtownym przejściu od grania głośnego do cichego (stopień końcowy nie musi być aż tak przekompensowany termicznie w celu uniknięcia thermal runaway). IRF'y są dobre do aplikacji z tranzystorami przełączanymi, w kartach katalogowych nie podają nawet jak wygląda zależność Vgs(on) od temperatury złącza dla Id w granicach 0.1 - 0.5A.

Z tego też powodu uważam że te toshiby mają szansę dostarczyć dźwięk wyższej jakości.

Z kolei w alephach bias jest stabilizowany w zupełnie inny sposób i zmiany Vgs(on) z temperaturą nie mają wpływu na punkt pracy - niestety jest to nie do zrealizowania we wzmaku klasy AB.

problem IRF polega głównie na tym,ż są to mosfety przemysłowe, ktorych charakterystyki są zupełnie rózne

(tych z kanałem k i j) dosyć przypadkowo spotykaja sie koło 0.5A i dlatego po ustawieniu na ten prąd jałowy nadają sie do klasy A (konstrukcje Nelson Pass) natomiast 2SK i 2SJ zostały zaprojektowane specjalnie do

audio i prąd drenu prawie idealnie się pokrywa,niewielką ilośc 2SJ201Y i 2SK1530Y moge ci odstąpić(grupa

Y o najwyższym wspołczynniku transkonduktacji)

IRFP kupuje w Krakowie od pewnego pana na gieldzie.

misiomor

Dobrze piszesz ale zlotego srodka jednak nie ma, jak ktos ma kupic powiedzmy 20 tranzystorow po 25zl zeby wybrac z 8 do koncowki stereo to juz sie powoli zaczyna robic cienko w portwelu. Zaleznie od ukladu z biasem mozna sobie jakos poradzic, choc na sluch ja na przyklad nie potrafie odroznic np jak mam 400mA i np 200mA, moze mi slon na ucho nadepnal.

IRFP240/9240 IR sa moim zdaniem bardzo dobre i kosztuja niewiele (7zl/szt). Juz dosyc duzo wzmakow na tym ulepilem i jestem nawet zadowolony.

U mnie ten Holton w 80% skonczony wyglada tak.

Ukryta Zawartość

post-8025-100002066 1170276587_thumb.jpg

post-8025-100002067 1170276585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Borysgo2:

Ja nie piszę o niemożliwości ustawienia biasu, tylko o zachowaniu biasu przy gwałtownym spadku mocy oddawanej przez wzmak (np. koniec głośnego pasażu i początek łagodnej solówki) - wtedy wzmak przekompensowany może stracić na chwilę bias i dlatego tranzystory ze słabszą zależnością Vgs(on) od temperatury są lepsze.

Senicz:

Nie zaśmiecaj proszę wszystkich wątków swoimi rewelacjami nt. DF. W tym wątku człowiek pyta się jakie tranzystory zastosować więc doradź mu coś jeżeli umiesz a nie częstuj go swoimi obsesjami.

Dzięki za info odnośnie tych tranzystorów i postanowiłem najpierw zbudować wzmacniacz na IRFP.

Powód numer jeden - cena, obliczyłem koszt końcówki (jeden kanał) na 186,5zł, a z toshibą wyszło by 100zł więcej :-( Starałem się nie oszczędzać na elementach - wszystkie rezystory ELPOD 0,1% 25ppm- oprócz 5W 0,22, kondensatory foliowe wimy i reszta elektrolitów Rubycon low esr.

Powód drugi - jak już uruchomię końcówkę na IRFP, to ocenie jak to gra i w przyszłości wymiana tranzystorów nie będzie uciążliwa. Wolę poeksperymentować na tańszych tranzystorach niż puszczać z dymem drogie SK i SJ ;-)

jeżeli masz zamiar robic na IRF to tylko klasa A,Pass publikuje schematy bardzo proste,bardzo tanie,synek

kolegi zrobił wg takiego końcówke i efekt przeszedł wszelkie oczekiwania,tata pozbył się swojego kupnego

wzmaka i dał zarobić synkowi

Tak 4 pary na kanał. Trafo 2x55V.

misiomor

Dla mnie IRFP wystarcza calkowicie i jestem zadowolony, z tym spadkiem biasu to naprawde moj system albo moje ucho nie pozwala mi odczuc nadmiernego jego spadku (w takich przypadkach jak piszesz). Nie wiem jak sie zachowuje bias w tym wzmaku w takim przypadku ale jak mierzylem go w funkfji temperatury to od pokojowej do okolo 60C zmalal o jakies 10-20mA z 400mA. Mysle ze nie ma sie co bac.

Nad klasą A będę się zastanawiał jak będę robił klona pass'a do stereo, ale póki co składam końcówkę mocy do subwoofera :-) Nie wspomniałem o tym na początku i tylko chciałem znać opinie o tych tranzystorach.

Klasa A i stosunkowo nie wielkie moce nie pozwalają na użycie takiej aplikacji w obudowie suba :-0

Holton na IRF (dwie pary) w klasie AB zasili mi głośnik mocą 200W na 4 omach i poza kontrola basu, średnie i wysokie są bez znaczenia.

tak tylko klasa A przy pozornie malej mocy ma niesamowitą skuteczność, dam taki przykład kolega ma

aleph 0 moc wg specyfikacji tylko 70W, napedza nimi magneplanary,ale szuka czegoś lepszego mocniejszego,przywozą mu Harman-kardona MC602, 600W na kanał tranzystor z transformatorami na wyjściu,kolega zaprasza mnie na odsluch i pokazuje mi dziwne zjawisko,potencjo na 12 i Harman sie kończy,

wyrażna kompresja mocy, na tym samym poziomie aleph doskonale sobie radzi,ki diabel, na szczęście

Harman w instrukcji podał wartości napięć skutecznych na wyjściu,biorę kalkulator i szybko przeliczam:moc

sinus to tylko 150W! rozumiesz dlaczego klasa A ma taką estymę

Borysgo2

Ciekawa obudowa. Uruchamiałeś to już? Jak Pleksi radzi sobie w pobliżu ciepłych radiatorów (które na dodatek tylko w połowie są na zewnątrz a połowę ciepła oddają do środka)?

Matthew

Ostatnia cena Alepha5 w Polsce to 17tys. zł

Przeszukałem wczoraj temat aleph'a i wszyscy go chwalą " gacie spadają" :-), ale Peter Daniel i tak twierdzi, że słucha tylko na GC a aleph'y siedzą w szafie. I bądź tu mądry....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.