Skocz do zawartości
IGNORED

DVD z DivX i krzaczkami

Simonello

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić DVD do 400zł. Wiem , że Pioneer DV380 zbiera dobre opinie , ale podobno ma spore problemy z DivX-ami. A mi zależy na odtwarzaniu m.in. tego formatu i b.dobrym obrazie. Chciałbym jeszcze , żeby dobrze uzupełniał się TV Thomson WB842 i pozwalał w pełni wykorzystać jego możliwości.

https://www.audiostereo.pl/topic/21748-dvd-z-divx-i-krzaczkami/

DivX tylko jako dodatek - najbardziej interedują mnie polskie litery dobry obraz i dźwięk. A DivX chcę mieć , bo czasami jak jakiś trafi w moje ręcę to chcę go obejrzeć. A że obraz w nich jest kiepski to trudno.

Simonello,

ja mam Sharpa DVSV90, czyta DviX, XviD i inne, obsługuje pliki tekstowe .txt z polską czcionką, dźwięk podłącząny do amplitunera przez wyjście optyczne, a z LCD jest połączony po componencie. Wszystko chodzi OK.

Kupiłem go za 299,-

Pozdro

a dlaczego sharp?

z tego co wyczytałem to ma 2 wady - 1 dosc glosny mechanizm (podczas czytania plyt DVD) - 2 nie mozna ustawic formatu ekranu np 4:3 podczas czytania plyt DivX :(

nie wiem jak pozostałe odtwarzacze ale czy nie lepiej kupic bellwooda 301A?

z tego co wiem to ma wszystko i odtwarza wszystko i progresywne skanowanie cena to jakies 259zł wymiar ma standardowy 43cm szeroki jesli ja miałbym kupic to kupił bym własnie bellwooda cena za taki kombajn jest rewelacyjna i chyba moja opinia jest najbardziej obiektywna bo na razie nie mam zadnego dvd chyba ze jest cos o czym nie wiem to prosze o wypowiedz

Manta Emperor 2 jest niezła. Czyta wszystko, jak dotąd łyka wszystkie napisy i jest całkowicie cicha oprócz jednego - na sygnale stereo po chinchach daje przydźwięk - po podłączeniu zasilania do Heliona jest wyraźnie mniejszy ale przy dużym wzmocnieniu nadal występuje. Szuflada napędu i pilot są elementem humorystycznym ale czego oczekiwać za 196 zł? :-))) Ja jestem zadowolony a gdy padnie za niewielkie pieniądze kupię następną. Niektóre droższe dvd wcale nie odstają jakością wykonania od tej Manty - może są składane w tej samej fabryce? :-))))

Poprawie kolege. Miałem DVD Manta Emperor 2 i niestety nie opsługuje OpeNQ czy jak to tam sie nazywa. Czyli sporo nowych filmow divx nie czyta.

Jesli juz film polecał to nie było problemu nigdy z napismi i płynnoscią filmow divx.

Co do skanowania progresywnego to oczywiscie obsługuje i przez component obraz jak zyleta czyli taka sama jak na DVD Pionier 380 który aktualnie posiadam.

A ja mam pytanie nieco z innej beczki.

Mam Mantę 2 I JVC 28X4. Nie wiem dlaczego ale większości Divx nie mogę wyświetlić na pełnym ekranie tylko w mniejszym lub większym stopniu jako wąski pas. Niektóre da się. Dlaczego tak jest czy to normalne?

Sprawdź ustawienia obrazu w DVD i TV (powinno byc w obu 16:9) oraz zobacz czy czasami te filmy nei sa nagrane w LB (letterbox - z czarnymi pasami na górze i na dole - dostosowanie do 4:3)

UUstawienia Manty nic nie dają bo jest napisane że działają tylko z DVD (wide). W TV próbowałem wszystkiego. Natomiast używając Gspota zauważyłem że rozciąga obrazy tylko o współczynniku zbliżonym do 16/9 - np.

512x272 (1.88:1). Czy to prawidłowo?

Poza tym zauwazyłem że przy ty filmach niedociągniętych (w szególności na szerokość czyli współrzedne y) brzegi górne przy niektórych scenach ulegają pewnym zagięciom. Czy to normalne?

W TV i w pełnym trybie pan. nic takiego nie ma.

Co do wad Sharpa:

- mechanizm działa tak samo cicho, odtwarzając płyty jakiegokolwiek formatu i przy DVD wcale nie robi tego głośniej;

- z ustawianiem formatu też nie mam problemu;

- przy zakupie nie kierowałem się zasadą, "że jest na tyle tani, że jak padnie, to kupię następny"; wiem, że w razie czego, nie ma problemu z serwisem + dobra cena;

- teraz czekam na model DVSV98SB (poniekąd taki sam + wyjście HDMI)

Pozdro

@piohal - divx/Xvid... - mają robione dowolne ratio i stąd problemy z odtwarzaniem na pełnym ekranie.

Częsciowy ratunek to np. :

a/ TV tylko z zoomem pionowym

b/ taka sama funkcja np. w odtwarzaczu DIVX (raczej niespotykana).

Kupując obecny odtwarzacz z Divx/Xvid... musisz sie pogodzić z niedogodnościami ( i to nie tylko o ratio chodzi...) . :(((((

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.