Skocz do zawartości
IGNORED

THOR by Joseph D'Appolito

exittt7

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zbudować zestaw na dwoch W18E001 i prawdopodobnie Millenium w obudowie zamkniętej. Do głośnika centralnego jest to całkiem wystarczające lecz parę przod/stereo chciałbym wspomóc w basie.

Czy jest sens zastosowania trzeciego W18E001 w BR (lub W18EX001 z niższym Qts)? Czy zaplikowac go jako trzecia droga czy jako 0,5 drogi

https://www.audiostereo.pl/topic/21873-thor-by-joseph-dappolito/

exittt7, 2 Lut 2006, 19:38

Jesli zastosujesz trzeci głośnik średnio/niskotonowy to impedancja spadnie tak nisko ,że uszkodzisz wzmacniacz . Mozna zrobić układ MTM a trzeci głośnik odpowiedziany za bas zasilić z dodatkowej końcówki mocy lub wzmacniacza do subwoofera ( to jest szczególnie ciekawe rozwiązanie bo takie wzmacniacze maja regulację fazy , wzmocnienia i odcięcia - bardzo wygodne w strojeniu )

Moje doświadczenia z głośnikami magnezowymi mówią ( między innymi ) ,że bas mają mizerny . Stosowałem je w obudowie wentylowanej 30 litów ( kit Odin tak ma ) ale nie było lepiej niz w linii transmisyjnej .

Ja zrobiłbym układ taki : cos na kształt THOR w obudowie zamkniętej silnie wytłumionej + oddzielna komora na głośnik niskotonowy zasilany wzmacniaczem do subwoofera . Zastosowałbym Peerlessa SLS 10" - nie wymaga duzej obudowy , ma niezłą efektywność , bas jest mięsisty i dośc szybki a cena zachęcająca. Alternatywa to Alcone HE 8 lub 10.

...there is no spoon...

Ukasz, 2 Lut 2006, 21:14

Kolor tego forniru zalezy od kilku czynników . Od tego czy zastosujesz podkład pod lakier ( wtedy jaśniejszy ) czy dasz lakier bezpośrednio ( wtedy ciemnieje ) i jakiej jakości - no ale to mozesz sprawdzić tylko na własne oczy .

Musze ci jednak powiedziec ,ze jest to fornir tłusty i porowaty . Chłonie lakier nierównomiernie i pozostają placki matowe obok powierzchni gładkich i błyszczących . Moim zdaniem wymaga podkładu .

A kolor w naturze jest lepszy niz na zdjęciach . Ten fornir ma jeszcze inna b. wazną cechę - jest równy i gładki więc kładzie się go znakomicie.

...there is no spoon...

arturp, 3 Lut 2006, 08:48

Proponowana przez Ciebie konfiguracja to już w zasadzie praca z subwooferem. Takowy oczywiście w zestawie kinowym się znajdzie, ale to się raczej w stereo slabo sprawdza. Mam na myśli osobny subwoofer bo Twojego rozwiązania nie testowałem. Spotkałem się z czymś podobnym kiedyś przy studyjnych odsłuchach dalekiego pola (nie pomne co to było), ale i tam brakowało dźwiękowi pewnej spójności.

Moim celem jest jedynie delikatne podparcie poniżej 80Hz bo do tej częstotliwości to dwie W18 powinny sobie chyba idealnie radzić.

Jakie masz jeszcze doświadczenia z magnezowymi?

Chyba najbardziej ewidentna cecha to klarowna i bezpośrednia średnica . Mówia ,ze wielobarwna i naturalna- w zasadzie tak ale sa inne równie ciekawe w tym względzie np. węglowe scan speaki .Wokale sa faktycznie bajeczne - swieże i obecne . Te głośniki zdejmuja zasłonę z muzyki ale nie sa meczące detalicznością . To co innym głośnikom sprawia trudnośc - czyli dalsze plany i artykulacja - tu poprostu jest . To przychodzi im łatwo, lekko i przyjemnie.

Moim zdaniem cechy negatywne to :

- słaby bas , rozlazły , źle wybarwiony ( w porównaniu do 18 cm scan speaków to nieporozumienie )

- rezonas - konieczna pułapka a to odbiera makrodynamikę

- cena ( w Europie te głośniki sa droższe od rewelatorów scan speaka )

- kolor membran ( do czego to pasuje ? ja specjalnie sprowadziłem z madisound w czarnym kolorze )

Kopułka Millenium jest bardzo dobra ale za te pieniadze wybrałbym pierścieniowego scan speaka ( gdybym oczywiście miał wtedy tę wiedzę co teraz )

...there is no spoon...

arturp, 3 Lut 2006, 19:54

>- rezonas - konieczna pułapka a to odbiera makrodynamikę

Czy nie pomaga tutaj odpowiednio niskie cięcie? (np 2khz)

>- kolor membran ( do czego to pasuje ? ja specjalnie sprowadziłem z madisound w czarnym kolorze )

Kolor membran faktycznie nieciekawy, ale miedziane wykończenia przypadły mi do gustu.

Dzięki za opinie.

Niestety , niskie ciecie nie pomaga,niewiele tez daja ostre spadki filtrów- rezonans jest zbyt silny . Ale nie nalezy sie tym zniechecać - sa tego plusy . Np . najlepszy filtr dla magnezowych seasów to filtr 1 rzędu ( ! ) z pułapką rezonansową .Tak jak THOR'y.

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.