Skocz do zawartości
IGNORED

Premp phono do wkładki Goldring Electra

Alexander

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z Was, ma może PCB do projektu VSPS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), w pliku *.brd (Eagle), *.dwg (AutoCAD) lub pokrewnym. Chciałbym zamówić płytkę, ale zamieszczony na powyższej stronie plik *.gif nie nadaje się do tego celu.

Protel PCB (*.pcb)

Eagle (*.brd)

Tango (*.pcb)

AutoTrax (*.pcb)

AutoCAD (*.dwg)

Gerber (format 274X)

Pozdrawiam,

P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Pi_etro

Mam coś narysowane (eagle) ale bez zasilania tzn bez stabilizatorów i kondów - mnie to niepotrzebne było.

Krzysztof

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

vspssingleopamp1qp.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz chyba działa.... :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Asterix

Zasilanie polecam 2x15V (+-30V). Z reguły opampy wytrzymują (data sheet) +-36V ... Jak chcesz LM317/337 to polecam użyć do tego płytki Veterana.

Phonoclone jest do wkładek MC low output a Denon którego masz ma 1,6mV na wyjściu ... sam nie wiem. Ja używam Phonoclona do MC 10mkII Ortofona - 200uV (0,2mV).

Asterix

Zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - masz płytki do VSPS Phonoclone z LM317/337 ... tylko , że tam masz napięcie chyba zafiksowane a korzystając z płytki Vet'a możesz go regulować.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Panowie, ponieważ kończę preampik na płytkach Veterana, VSPS RIAA HI-Z, jakich najlepiej użyć rezystorów, tzn jakie najlepsze wartości to Elektry oraz jakiego typu rezystorki... do masy węglowe? w sprzężenie Beyslagi metalizowane...???

Polypro film and foil for C1 and C2. For the Lo-Z version I used Vishay BC components KP 461 as these are available in 1% tolerances. Wima MKP, FKP etc. also ok. Black Gate non-polar electrolytic for C3. All resistors carbon film 1/4W 5%. - to ze strony autora. Ale rezystory w korekcji RIAA powinny być dobrane przecyzyjnie.

Gain może być z rezystorem 1k a może i nieco mniej. Ale wydaje mi się, że 1k będzie ok. Wtedy trzeba zmienić R3 (= 10k-R2).

robie na częściach tych co mam... SM, Nichicony, WIMA, rezystory na wyjściu to AllenyBradleye, na wyjściu dałem Silmic II 47u + 100n polipropylen...

czyli jakie najlepsze wartości rezystorów?

Ano wyszło mi z doświadczeń. Przy wkładce Ortofona 510 miałem gain ustawiony rezystorem 68om (LO-Z) a z Elektrą Goldringa 1k - każdy zrobi jak lubi ... ja lubię/wolę duży gain (oczywiście bez przesady). Oczywiście R2 jest od gain, ale przy jego zmianie z wartości 2,2k do 1k trzeba zmienić R3 tak żeby razem z R3 dawały około 10k.

"Choosing resistors and capacitors

Recommendations:

Resistors

Carbon film or carbon composition, alternatively precision metal film. The main noise-significant resistor is R2. The others don't contribute much to the total noise.

RIAA capacitors

I'd recommend WIMA FKP2 (polypro film+foil) or better. WIMA MKP or equivalent metallized polypropyelene as a minimum. Multicap PPMFX is an option. Other possibilities include polystyrene, teflon, polycarbonate or silver-mica.

Output coupling

The non-polar Black Gate models N and NX are very good, but there are questions for availability. Wima MKS are available up to 4.7 µ:F with 22.5 mm lead spacing and will fit in the space provided. Larger film caps can be jury-rigged by flying them between the PCB and the RCA output jack, for instance. Lower values, 3.3 µ:F or 2.2 µ:F can be used instead.

Bypass and filter capacitors

Standard types work well. Low impedance models are also good, such as Panasonic FC, or try audio models from Nichicon, ELNA, Black gate etc.

Regulators

3-pin fixed regulators of the 78xx 79xxin type in TO-220 package. Maximum current isn't important. 0.5 A, 1.0 A and 1.5 A are available from various manufacturers and any can be used.

Note: If you're cartridge requires a capacitor in parallel with the load R1, solder it directly between the pin and shield lugs of the input RCA jack."

"Choosing your op-amp

Choose a single not a dual package op-amp. The best option to try first is perhaps the OPA134. That will provide a baseline of good performance. Then you can experiment. OPA604, NE5534, any standard "audio" grade op-amp available in single package will work. You can also try "precision" op-amps like OP27, OP37 and varients (OPA27, OPA37, OPA637 and OPA627 (FET version), OP227 OP237 OPA227 OPA237 (improved versions), plus various options from Linear Tech like the OP1007. If you can get your hands on a DIL-SOIC adapter board, you might try the AD825."

czyli z tego co widzę potrzebuję standardowe wartości rezystorów, 2k2/7k8...

ponieważ nie chcę za bardzo już wydawać kasy na części "super" (to przejściowe przed Xono) czy w sprzężeniu mogą być metalizowane Beyslagi 1%? a do masy AllenyBradleye.. zagrać to zagra chyba nie?

Jasne , że zagra :-) ...ale lepiej z większym gainem :-). Zresztą sam możesz sobie sprawdzić wkładając rez 2,2k a potem 1,5k czy 1k. Przy nóżkach opa warto dać (zasilanie) tantalki male 1u-4,7u do masy. Znaczącą poprawę zauważyłem stosując lm337/317 w zasilaniu na płytkach Vet'a - do serii 78xx/79xx raczej ni wrócę. Dodatkowo przed stabilizatorami a za mostkiem mam dławiki.

no dobra.. pokazuje postępy... czekam na reszte elementów i trafko z Toroidów

Ukryta Zawartość

post-5385-100009025 1170296413_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.