Skocz do zawartości
IGNORED

Wytłumienie CD matą bitumiczną

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

tzn po wytłumieniu tak jak na zdj jest poprawa w szczegółowości, cz yoklejenie samego napędu coś dało? może tak, może nie ;) więrzę że tak, całość jednak opłacała się.

Co do drgań kręcocej siępłyty ... zauważmy że silnik napędzający płyte jest umocowany osobno a nie na wspólnym elementie z modułem lasera więc na niego nie oddziaływyje. Poza tym nie oszukujmy się ... tylko esperanzy i inne gówna są krzywe. Ja kupuje niebieskie TDK i niegy nie trafiła mi siekrzywa płyta.

Natomiast jełsi chodzi o rezonanse wewnętrzne to takowych w CD nie ma ... bo to za mała puszka na rezonanse odczuwalne, a za dużna na ultrarezonance które mogły by zabrzuć wiązke lasera.

Myśle że jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby obklejenie CD matą ale od zewnatrz ...wtedy fala padająca na pudło wytracała by się jeszcze zanim przedostała by sięna obudowe. Bo jak już na obudowe siędostanie to jużnic nei pomoże ... ani marmury, ani maty, ani kleje.

Miałem okazję dziś posłuchać Maćkowego CD-ka w swoim systemie. Nie opiszę tu zmian, jakie i czy, przyniosło wytłumienie, ale jedynie porównam do swojego CD-ka (Philips CD630 + NOS DAC).

Pierwsze, co uderzyło po podłączeniu klocka, to niesamowita przestrzeń Kolejna rzecz, precyzja, dynamika i analityczność bez utraty neutralności. Moje zabawki wydawały się trochę bardziej ciepłe i jak Maciek powiedział, plastyczne, ale nie wiem czy nie zamieniłbym się z nim.

Nie sądziłem, że taki zonk;) może tak rewelacyjnie zagrać.

Magazynier- powiedz mi proszę, czy posiadasz NOS DAC Premium na zalecanych przez Petera elementach? Czy raczej "z czego popadlo"?:)... Czy Twoj CD ma jakies przerobki pod zastosowanie jako napec- clock, wytlumienie?

Zapomniałem dodać, że dużo powietrza i szczegółów:)

>Olekbiker

Mam dac w wersji prawie Premium (brak BG NX 1000uF oraz jednego Caddocka w CS). CD trochę podkręcony, bez zegara (przymierzam się do Kwaka v.7 z drobnymi zmianami).

Ogólnie moja opinia o tym dac jest jak najlepsza, a popsułem już kilka CDeków:). Zresztą, o DAC w wątku o nim (znajdź tam jedną złą opinię o tym DACu:))

Maćka CD-ek gra bardzo dobrze, jednak jego charakter jest odmienny, u mnie nie ma tej przestrzeni i szczegółowej analityczności.

No własnie.... bez zegara:)...wydaje mi się, że jak zegar się pojawi to i szczegółowość oraz przestrzeń smienią się na plus. Tak było przynajmniej u mnie:)))...

Moja opinia o tym DAC jest rowniez jak najlepsza- slyszalem go u znajomego. Sni mi sie czasami po nocach.... ale portwel na razie z dziurą chyba:)... poki co Pass Aleph P w drodze:)

Mag, moze LC Audio ktoś będzie miał do przedania, minimum X02... wstawisz Oscony SG i jazda ;) bo robić to trzeba by mieć osyloskop... albo zrobić LC ze schematu... nie jest takie to skomplikowane...

apropos NOS-DAC'a, podobało mi się brzmienie tego przetwornika u Magazyniera, jak wspomniałem było plastyczne, bardziej analogowe niż moja kambodża, wnioskuję tutaj że odpowiadają za to trochę elementy w torze wzmocnienia Kambodży. tzn, jakby dać jeszcze BG-N na nużki ad797 oraz zmienić np na Rikkeny rezystory w filtrze pozostawiając 0,1% w sprzęrzeniu oraz wlutować SilverMica to powinno to barwą zbliżyć się do Nos-Daca...

co o tym sądzicie?

Pozdr

OLES, 9 Lis 2005, 09:18

>jesli na 'nóżki' opa - to również SM dać; rikeny -dobre do masy; w torze sygnału (sprzężeniu) -

>cadock; :)

>pozdrawiam

ok thx, będą pieniadze to coś pomyślę ;)

lepiej kupić dobrego cedeka niż ciągle mordować kambodżę ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Czy ktośmi może powiedzieć jakie na PCB dla LCclocka są cewki ?? na schemacie ich nie ma ... i czy ten element w TO220 to stabilizator napięcia ??

Kolejna sprawa. Podajcie mi jakieś namiery na schemat, i płytka dla kwaka i XO2.... pobawiłbym się tym bardzo chętnie.

Pozdrawiam

wovo, 9 Lis 2005, 13:53

>Czy ktośmi może powiedzieć jakie na PCB dla LCclocka są cewki ?? na schemacie ich nie ma ... i czy

>ten element w TO220 to stabilizator napięcia ??

>

>Kolejna sprawa. Podajcie mi jakieś namiery na schemat, i płytka dla kwaka i XO2.... pobawiłbym się

>tym bardzo chętnie.

>

>Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wovo, 9 Lis 2005, 15:36

>a może by tak płyteczki do tego ?? :> to tak dla bajerku bo w sumie moge sobie samemu zrobić, ale

>jak orginał to orginał. Pozdrawiam

no ja chętnie bym łyknął płytki...ale może lepiej nie SMD ... tylko to co konieczne to w SMD...

Wszystkie elementy z LCclocka można dostać w wersjach normalnych ...scalaki z DIPach a reszte normalnie ... jedynie chyba te tranzystory ... ale ja może bym siepobawił w znalezienie jakiś innych tranów do tego ...

Jak nie znajde płytki to sam ją zrobie

>Matthew

Tak tuningujesz tego swojego CD i nieżle ci to wychodzi, ale czy nie bałe się operacji wylutowywania i wlutowywania elementów. Ja jestem przed modyfikacjami i troche mnie to martwi, że moge uszkodzić cieżki albo nowe kondensatory. Masz jakš specjalnš technikę i używasz jakiego profesjonalnego sprzętu?

Pozdrawiam

ibuks, 9 Lis 2005, 18:49

>>Matthew

>Tak tuningujesz tego swojego CD i nieżle ci to wychodzi, ale czy nie bałeś się operacji

>wylutowywania i wlutowywania elementów. Ja jestem przed modyfikacjami i troche mnie to martwi, że

>moge uszkodzić ścieżki albo nowe kondensatory. Masz jakąś specjalną technikę i używasz jakiegoś

>profesjonalnego sprzętu?

>Pozdrawiam

słuchaj, to co się dzieje z płytką DAC'a to jakby spojrzeć na poligon oczami mrówki ;) w bardzo wielu miejscach ścieżki popękały, musiałem sobie radzić przedłużeniami, oj jest pająka trochę ;), za to prztestowałem z 20 rodzajów kondensatorów ... rezystorów... inne stabilizatory... tylko i wyłącznie został DAC SMD fabrycznie przylutowany i za każdym razem boję się żeby mi nie padł ;) ... na płytce Servo to samo...

nowych kondów nie uszkodzisz, ale uważaj na ścieżki, łatwo odchodzą od laminatu.. jakby co poprawiaj luty, zaginaj nóżki ...no jest to takie machani łapami przy tablicy ale zawsze coś można wymachać ;)))

ja teraz wiem co trzeba, zdobyłem trochę doświadczenia i wiem czego bym nie robił, odrazu BG-N ;))) i Rikeny ... i Caddocki ... zegar .. itp itd ...

powodzenia ..

Pozdr

Matt

moim profesjonalnym sprzętem jest stacja lutownicza za 50zł z grotem za 5zł, który jest za gruby do SMD a i tak odlutowałem tantalowe kondy smd ;) .. co to znaczy ciśnienie ;)

O czym Matthew wczesniej zapomnial:)) Przecież u Niego w cd pod kazdym elementem (poza SMD) powinna być taka podstaweczka. BO moze wymiana kondensatora filtrujacego zasilanie serwo ma wplyw na dzwiek?...kto wie- kto sprawdzal?:)))

Matthew na pewno!:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.