Skocz do zawartości
IGNORED

W zasadzie nie temat ,a pytanie.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mogę równocześnie podłączyć końcówkę mocy MACa 252 (250W na kanał) na XLR z CD Accu. któren to ma wyjście regulowane, ale równocześnie poprzez RCA z preampem ???

Mogę wtedy słuchać CD bezpośrednio poprzez końcówkę ,a jak chcę radia posłuchać to włączam preamp.

Czy czegoś nie uszkodzę ??

Pytam bo z CD mam inny dźwięk, czy lepszy -gorszy ?? Na pewno inny.

https://www.audiostereo.pl/topic/22162-w-zasadzie-nie-temat-a-pytanie/

Raczej zbyt mało prądu żeby cokolwiek mogło się spalić. Przełącznik może być jednak wbudowany w gniazdo XLR (nigdy nie rozbierałem Maca więc nie wiem na pewno, ale podejrzewam że producent zadbał o to, żeby nie robić takich numerów) bardzo możliwe, że po wpięciu XLR automatycznie odłączy się RCA, a to by oznaczało że nie posłuchasz sobie z dwóch wejśc naraz. Z drugiej strony krótkie pytanko - czemu tak chcesz zrobić? Nie sądzę żeby to dało jakikolwiek przyrost jakości, no, chyba że pre jest wybitnie cienkie...

ARGOS => nie chcę słuchać dwóch źródeł na raz ;-)

Tylko mam zupełnie inny dźwięk jeśli pomijam preamp, a chwilowo znudzilo mi się słuchanie poprzez niego.

Z Cd Accu. dźwięk jest bardziej otwarty, większy i może ciut bardziej namacalny,ale nie bez wad.

Za to pre wprowadza porządek, dużą ogólną kulturę i kontrolę basu.

Także "de gustibus"

A ponieważ nie chce mi się latać i przełączać ,myślałem o wykorzystaniu dwóch wyjść ?

Patrzac na zdjecie w instrukcji obslugi (16 str.) i schemat blokowy , mozna z duza doza prawdopodobienstwa potwierdzic opinie ARGOS-a . Plytka wejsc jest raczej uboga w elektronike , wiec przy braku przelacznika manualnego stawialbym takze na przelacznik zblokowany z XLR , juz takie gdzies widzialem . Sprawdz po prostu , czy wpiecie obu sygnalow nie powoduje ich jednoczesnego wzmacniania . Nie musisz sie obawiac , ze cos uszkodzisz . Jezeli bedzie gral tylko jeden wiadomo , ze jest wbudowany przelacznik . Jezeli zagraja oba to mozesz zrobic jak planowales , nie wiem tylko , czy interkonekty wpiete do niewykorzystywanego zrodla nie spowoduja jakiejs degradacji dzwieku w grajacym torze .

gry-pa => chyba zaryzykuję i tak zrobię jak mówisz, ale już zasiałeś z tym kablem w systemie - teraz nie wiem czy będzie degradował czy nie ? Niby wystarczy posłuchać ,ale wiesz jak jest ;-)

Zrobiłem doświadczenie i niestety nie bardzo wyszło , miałem przydźwięk w kolumnach jak tylko podłączyłem oba kable ,nawet nie włączając Cd czy preamp.

Moze komuś się przyda ta informacja, a swoja drogą to jest to do d........y zrobione, to znaczy,że musiałbym za każdym razem kable przełączać ?!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.