Skocz do zawartości
IGNORED

Shure E2 - referencja na każdą kieszeń?

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Re: dudivan, 12 Lis 2005, 23:52

>Prostokątne plastikowe muszle, mikrofon na pałąku

czyli tzw. headset

>Stay tuned graaf, jutro to już za 4 minuty.

yuuup, dzień dobry ;)

BTW operatorów w TV to chyba bardziej zajmuje jakość obrazu niż dźwięku

ciekawe co noszą dźwiękowcy?

Czy ja wczoraj twierdziłem, że kamerzyści używają Kossów ? Przepraszam, pijany byłem. Wygląda na to, że jednak Beyerów. Koss nie ma żadnych prostokątnyvh muszelek a Beyer ma - DT150, na obrazku wszelako bez mikrofonu i w jakimś ciemnym kolorze, zawsze widziałem jasne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a to by się zgadzało: DT100, 150 i headsety DT109 i 190 to klasyka w tych zastosowaniach (broadcasting, TV itp.)

jak się chełpi Beyer na swojej www: "worldwide standard" :)

Ciekawe jak 150-tki grają. Beyer pisze, że High Fidelity i pasmo 5-30000, nieźle jak na szczekaczkę, która ma za zadanie mówić facetowi jedynie, żeby ciaśniej coś tam skadrował albo zrobił najazd. Najważniejsze to, ze zapewniają komfort przy długotrwałym noszeniu. Niestety słuchawki są jak buty w marszu - muszą być wygodne. Ja swoje wybrałem jednoznacznie ze względu na komfort - na pewno są inne grające sliczniej, tylko, ze...krócej.

Re: dudivan, 13 Lis 2005, 00:37

>Ciekawe jak 150-tki grają. Beyer pisze, że High Fidelity i pasmo 5-30000, nieźle jak na

>szczekaczkę, która ma za zadanie mówić facetowi jedynie, żeby ciaśniej coś tam skadrował albo

>zrobił najazd.

z literatury Beyera wynika, że podstawowe przeznaczenie dla 150-tek to jednak monitor studyjny

nota bene na forum działa silne lobby zwolenników DT150 jako najlepszych słuchawek dynamicznych obecnie na rynku - w którym to lobby rej wodzi chyba Darkul

są opinie i liczne wpisy

druga silna frakcja jak się zorientowałem to zwolennicy Beyerów DT880 łaskawie spoglądająca także na audiofilskie modele AKG

jest jeszcze Mr RS-1 - Pan Piotr Ryka

ze swojej strony zdecydowałem się zamówić te Shure E2 (zgodność opinii starego Siegfrieda i pomiarów HeadRoom przeważyły) i przekonać się dowłasnousznie czy rzeczywiście są takie niewygodne ;)

może powstanie nowa frakcja ;)

dobranoc,

graaf

Stanęło na "kupić".

Jak dotąd obejrzałem z nimi dwugodzinny film - tak dla oswojenia, i słuchałem może z 4h.

Komfort noszenia - chyba można się przyzwyczaić. Jest wygodnie, ale jak dotąd nie mogę przestać czuć ich w uszach. Wczorajsze słuchanie 3-4 h (ale z przerwą) zaowocowało bólem głowy do końca dnia... Oby to minęło :)

Dźwięk? Może posłucham dłużej, jak dotąd jest.... tak se.

Tłumienie dźwięków z zewnątrz rzeczywiście rewelacyjne.

>Komfort noszenia - chyba można się przyzwyczaić.

dobre wieści :)

>Dźwięk? Może posłucham dłużej, jak dotąd jest.... tak se.

zdecydowanie brzmi obiecująco :)

Jestem akurat w Niemczech i tutaj kupiłem. Cena 85 e.

Komfort noszenia - myślę, że będę wiedział więcej np. za tydzień, ale jest dużo lepiej, niż sobie wyobrażałem po przeczytaniu chyba z setki opinii.

jeżeli rozważasz zakup, to wiedz że to nie koniec - akcesoria kosztują..

Ceny w US

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napiszę tu:

Ukryta Zawartość

może sami mi przyślą może gdzieś skierują

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy temat kogoś jeszcze interesuje, ale tak na wypadek.

Słuchawki są lepsze z każdym dniem.

Dźwiękowo jest sporo lepiej, chyba się przyzwyczaiłem :) Na początku dźwięk wydaje się bardzo chudy, w drugim dniu słuchania odnalazłem opcję korektora w grajku myśląc, że może ze mnie basolubny audiofil słuchawkowy. Ale przeszło, gram bez, wszystko jest na miejscu, niczego nie brakuje. Ale też nie słucham tu niczego innego, więc może po posłuchaniu domowego systemu znowu mi wróci.. Uzywam ze sprzętem przenośnym (chociaż nieprzenośnie) - iRiver H340, więc zachwyty nad dźwiękiem pominę, bo duch Linkwitza sie zjawi i ukarze mnie za taką profanację :)

Komfort - w praktyce jest dużo ważniejszy, niż to się wydaje przed zakupem. Wczoraj doszedłem do punktu, w którym całkowicie zapomniałem o obecności słuchawek - da się. Wszystko zależy jak sie te korki włoży. Niestety, wiadomo dopiero po kilkunastu minutach po włożeniu, trzeba się tego po prostu nauczyć.. Najlepiej mi służą wkładki piankowe.

graaf kupujesz?

>Tłumienie dźwięków z zewnątrz rzeczywiście rewelacyjne.

moglbys troszke dokaldniej napisac ?

np. spadek o 20 dB ? 40dB ???

albo jak nie bardzo wiesz jaki to spadek w dB to:

1. na otwartej bezwietrznej i cichej przestrzeni :) ustaw kogos mowiacego po cichu (50dB) te samo slowo i odsuwaj sie od niego az do momentu kiedy przestaniesz go slyszec, podaj odleglosc miedzy wami

2. stojac tam wloz sluchawki (oczywisice nie grajace) i zacznij podchodzic do niego i podaj odleglosc w ktorej zaczniesz go slyszec.

kazik

Powinny pasowac. Ja tez profanuje je na h340. Czytalem, ze mozna samemu przerobic stopery piankowe do uszu - kupilem w aptece i usilowalem ale niestety mi sie nie udalo - moze Ty bedziesz mial wiecej szczescia:)

Doman,

niee, ja i DIY to nie to :)

Jak się spisuje H340? Ja mam dopiero od 2 tyg. Fajny jest, tylko robi przerwy między utworami. Może wrzucić jakiś koreański firmware?

>liamk

>18,564 dB

kaziku drogi, to ze nie potrafisz okreslic spadku w dB nie oznacza ze musisz sobie robic z kogos jaja ... ja pytam powaznie i takiej odpowiedzi oczekuje - a dokladniej rzecz ujmujac juz nie oczekuje bo na head-fi znalazlem.

pozdrawiam

Ale co mam ci pomierzyć?

Mogę ci napisać o samochodach. Pierwszego dnia używania byłem na spacerku i tak: przejeżdżający obok motocykl słychać, ale chyba nie tak strasznie. Nie wiem, bo przejechał mnie tylko jeden... Przejeżdżające samochody typu VAN słychać cicho, nie przeszkadza to słuchać muzyki. Przejeżdżający osobowy, jeżeli to nowy samochód którego największym hałasem jest szum wiatru i opon na asfalcie często nie daje się usłyszeć (a to obrzydliwie głośny szum jest, wystarczy spróbować porozmawiac przez tel. żeby się przekonać). Może po weekendzie będę miał doświadczenia z pociągami.

co do tlumienia uzytkownicy na head-fi tlumienie shure e2 okreslaja na poziomie ok 30 dB. Sporo zalezy od rodzaju "stopera" czyli czy to pianka, silikon albo stoperki wlasnej konstrukcji (w tym profesionalny odlew u laryngologa - ktory jest najwygodniejszy i oferuje najlepsze tlumienie nawet do 50 dB a to juz jest Naprawde BARDZO dobre tlumienie - takie samo ma np. wysokiej jakosci szyba w studio nagran)

Etymotic (tez robia IEM) na swojej stronie podaje orentacyjne tlumie

Ukryta Zawartość

A skoro juz o IEM mowa to czesto polecane i uwazane ze lespsze sa te sluchawki:

Ukryta Zawartość

kosztuje tyle samo co e2

a tutaj jeszce maly przeglad IEM na swiecie:

Ukryta Zawartość

oraz - jesli to kogos zainteresuje - DIY stoperow - coprawda dla koss the plug ale w podobny sposob robia zatyczki do innych IEM.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kazik, 18 Lis 2005, 14:34

>Jak się spisuje H340? Ja mam dopiero od 2 tyg. Fajny jest, tylko robi przerwy między utworami. Może

>wrzucić jakiś koreański firmware?

No niestety nie ma takowego - przerwy to jego uroda. Moze kiedys w koncu to zmienia. Ja go wybralem po porownaniach z iaudio x5 i jestem bardzo zadowolony:)

Nie dam się przekonać, słyszałem jakieś plotki o koreańskim firmware :) Że gra głośniej bo nie ma ograniczenia wersji EU - ze względu na prawo we Francji, że coś tam jeszcze - ale nic o przerwach nie wiem. Myślę, że w iriver sprawę oleją - bo teraz mają H10 na głowie. Ale może kiedyś coś wykluje się tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dla zainteresowanych - czyli do Domana :)

Spróbowałem dzisiaj ze stoperami i chyba mam rozwiązanie. Są takie stopery w postaci jakiejś masy, z której dopiero formuje się właściwy kształt wkładany do ucha. Masa robi sie elastyczna gdy się ją ugniata ciepłymi palcami i można uformowac dowolny kształt - w naszym przypadku owinąć wokół rurki na słuchawce. Substancja potem trochę twardnieje, ja włożyłem od razu do ucha, niech się kształt dostosuje :)

Można uformować sobie dowolną wielkość, ja zrobiłem coś chyba mniejszego od najmniejszych pianek shure - przez co słuchawki wchodzę troszkę głębiej. Pierwsze odczucie jest rewelacyjne - wygodniej niż z piankami, wkładanie 3x łatwiejsze (słucham ok. 20 min.).

W paczce jest 6 pasków, mi wyszło po jednym na słuchawkę. Cena całości 1,30.

Nie wiem jak z używaniem przez kilka godzin jeszcze (z piankami shure przeżyłem podróż 8h), ani czy tłumienie się różni - na pierwszy rzut oka jest takie samo jak z piankami. Słucham już z 30 min. i komfort lux :)

Na zdjęciu słuchawka po lewej stronie. Po prawej próba z innym stoperem.

Aha, wg instrukcji "wkładek można użyć welokrotnie dopóki materiał jest miękki i lepki".

Ukryta Zawartość

post-69-100009893 1170280130_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne,

Ide do apteki szukac takich jak Twoje. Ja niestety znalazlem takie zółte podobne do tych które sie dostaje w samolocie:) Niestety słabo właziły na rurki od słuchawek i potem srednio trzymaly sie w uszach. Ciekawe jak bedzie przy dłuższym odsłuchu:)

Pozdrawiam,

Michał

• 1 miesiąc później...

Witam moi drodzy :)

zakupiłem w firmie Polsound, bardzo mili ludzie, polecam :)

co do komfortu potwierdzam opinie Kazika

jeśli dobierze się właściwy "koreczek" (a jest z czego, bo dostaje się trzy rodzaje po trzy rozmiary z każdego) i "zainstaluje się" w uchu zgodnie z instrukcją Shure, to nie ma ŻADNEGO PROBLEMU

co do dźwięku, to jako że słuchałem na razie krótko, to powiem tylko wstępnie, że REWELACYJNY POTENCJAŁ!!

wydaje się, że ostateczną jakość determinuje sprzęt towarzyszący i Linkwitz nie przesadzał!!

słuchałem bezpośrednio z iRivera IMP550, ale już badam temat bateryjnego wzmacniacza słuchawkowego, bo wziąwszy rzecz jasna pod uwagę naturalne ograniczenia źródła powiem, że neutralność, dynamika, przejrzystość znakomite!!

szczegóły w terminie "późniejszem"

ale jeśli kogoś przed zakupem i spróbowaniem powstrzymywały wątpliwości co do ergonomii i wygody to już teraz informuję, że kontrowersje na ten temat są znacznie przesadzone

pozdr.

graaf

Nie wiem co znaczy "słuchałem krótko", ale jak 1-2 dni to nic jeszcze nie wiesz o komforcie :) Ale po 10 dniach ok :)

A Polsound... cieszę się że przybywa użytkowników słuchawek - może sprowadzą do Polski korki w innym rozmiarze niż "S" skoro jest nas już tylu :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.