Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

12br70 to fajny glosnik

bas z niego jest naprawde dobry,szybki konturowy i koppiacy ja dawalem go w skrzynke cos kolo 50 L BR i mozna tez sporbwoac zamknietej

wazne tez ze ta beyma nie jest lakoma strasznie na waty

wystrczy jej normalny wzmak

Klasyczny układ dwudrożny: Usher 8945P i Morel MDT29. Miałem do nich gotową zwrote oraz modziłem sam. To moje majsterkowanie na wiele się nie zdało.

Wczoraj miałem przyjemność gościć u siebie ArturaP ze sprzętem pomiarowym. Pobawiliśmy się troche oboma zestawami.

Jeśli Artur będzie miał chwilkę, to może zamieści jakieś wyniki, wtedy możemy dalej dywagować :D

Wita posiadam glosniki fostex FP 203 i w niedlugim czasie palanuje na nich odpalic kolumny jesli mial ktos stycznosci z tym modelem prosze o info interesuje mnie opcja jego zaadaptowania!! na diyaudio znalazlem tylko jedna konstrucje na tym glosniku jesli macie jakes inne ciekawe plany to prosze o pomoc !!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10468-100005351 1170301737_thumb.JPG

post-10468-100005352 1170301736_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Magazynier

Jeśli bys chciał bez zbednych kombinacji (budowa skrzynki) i szerokiej odgrody pobawić się w bas z OB to Eminence Alpha 15 mógłby zadziałać dobrze. Jest duża szansa że wstawiony w miejsce tego który masz dałby dobre rezultaty (oczywiście po zestrojeniu tego odpowiednią zwrotnicą) bez zbędnych kombinacji. Fostexa pewnie trzeba bedzie ciut ściszyć. Wydaje mi sie też ze odciecie Fostexa od dołu da o wiele wiecej głośnego i niezniekształconego dźwięku, nie potrzebnie sie biedak meczy i wychyla działając "full range".

Cena chyba w miarę przystępna:

Ukryta Zawartość

A o dobrych rezultatach stosowania tego głośnika w OB (tylko w innej/aktywnej konfiguracji i liczbie) mozna poczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zanim wkleje pomiary chce cos napisać z wrażen odsłuchowych oraz wniosków , jakie z tych eksperymentów wynikają.

Dzwięk wspaniały - rozmach ,oddech , mikrodetale , dynamika ( wow ! ) - gra muzyka , chce się tego słuchac i wciąga nosem ale ... podkolorowanie średnicy i lekka krzykliwość są wyraźne , brak niskich rejestrów , dla mnie nie było basu poniżej 60Hz . Z drugiej strony bas był piekny , konturowy , szybki i ładnie wybarwiony . Góra ze wstęgi 1 klasa . Czyli prawie ideał . Klasyczne układy 2-3 drozne moga grac bardziej naturalnie barwowo ale mają 50% tego życia jakie grzało z głośników magazyniera .

A wnioski po pomiarach są takie ,że całe opowiadania o zgodności fazowej , cz. podziału i liniowej charakterystyce sa ważne ale ważniejsze są inne rzeczy .

Moim zdaniem na średnice mozna dodac filterek obniżający górki około 2-3kHz i będzie łagodniej ale to tez wiele odbierze w spontaniczności przekazu. Dla wokali załozyłbym filterek a dla muzyki instrumentalnej nie .

No i pomiary - to nie może grać !!! :D

Najpierw cały układ a potem sama wstęga z kondensatorem 2,2mF ,żeby ktoś nie pomyślał ,że przy pomiarze cos było skopane z pomiarówką - tak jet w rzeczywiśrości .

Ukryta Zawartość

post-3970-100005336 1170301758_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

-> Bartek1

A nie lepiej jest dołożyć aktywny dół w obudowie zamkniętej. Po jednym na kanał. Tak sugerują niektórzy ludkowie na diyaudio.com i audiocircle.com. Ja się zastanawiam nad takim czymś do mojego OB.

buble_corp

Wlasnie wyzej o tym pisalem.

Problem w tym (mniejszy) ze dochodza koncowki mocy i w dobrej konstrukcji samego filtra.

Wiekszy bo podobno na wzmacniaczach operacyjnych to nie to co na elementach dyskretnych.

Sam poszukuje takiego filtra stereo z regulacja (potencjomer) na stale elementami RC.

Dodatkowo mozna w takim filtrze wprowadzic korekcje baffle step i wtedy bas w OB.

W sumie kase zaoszczedzona na skrzynce mozna wlaozyc w filtr

Tutaj poruszalem i szukalem info na temat dolu akywnego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

buble_corp

Wlasnie wyzej o tym pisalem.

Problem w tym (mniejszy) ze dochodza koncowki mocy i w dobrej konstrukcji samego filtra.

Wiekszy bo podobno na wzmacniaczach operacyjnych to nie to co na elementach dyskretnych.

Sam poszukuje takiego filtra stereo z regulacja (potencjomer) na stale elementami RC.

Dodatkowo mozna w takim filtrze wprowadzic korekcje baffle step i wtedy bas w OB.

W sumie kase zaoszczedzona na skrzynce mozna wlaozyc w filtr

Tutaj poruszalem i szukalem info na temat dolu akywnego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>A wnioski po pomiarach są takie ,że całe opowiadania o zgodności fazowej , cz. podziału i liniowej

>charakterystyce sa ważne ale ważniejsze są inne rzeczy .

To pomysl jak to zagra jak bedzie mialo rece i nogi:)

uwe300, 4 Paź 2006, 16:30

Ano myślę ... człowiek całe życie kręci się w tych głośnikach , marnuje czas i kasę a tu jeden z drugim ancymony sklecili cos na desce i gra az miło !

I gdzie tu sprawiedliwość ?

Z drugiej strony ,, nikt mi nie powie ,że maszyna może w powietrzu latac , w tym musi byc jakas diabelska sztuczka "

Pewnie to grały scan speaki schowane za zasłoną - po długim namysle takie znalazłem uzasadnienie dla tego fenomenu .

...there is no spoon...

magazynier

zadnej to gralo z filtrem aktywnym do suba wiec trudno wyczuc ,ale puszczalem go bez filtracji i nic zlego sie nie dzialo

powiem tak >>>tak swobodnego i konturowego basu za ta kase nie slyszalem

i co wazne to ma sporo dB i nie trzeba do tego elektrowni

wszelkiego rodzaju viki 18 cm to popierdulki przy niej

tylko trzeba uwazac niestety ja ten glosnik utrupilem ,zastosowalem go jako sub kinowy(to nie jego miejsce)i jakis wybuch czy jakies inne pierd.. i cewka udezyla w dno i bylo po nim

Tom uczynił z Tesli ARZ 6608- lepiej niz Fostex ;p

Pierwszy pomiar to Tesla bez filtra a drugi z filtrem - równolegle połączone trzy elementy - cewka 0,82+kondensator 2mF + rezystor 24ohmy

I teraz robię szerokopasmowy na tej Tesli z wooferem rzędu 30-40 cm bo dołu nie ma.

Ukryta Zawartość

post-3970-100005332 1170301764_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

"A nie lepiej jest dołożyć aktywny dół w obudowie zamkniętej. Po jednym na kanał. Tak sugerują niektórzy ludkowie na diyaudio.com i audiocircle.com. Ja się zastanawiam nad takim czymś do mojego OB."

Lepiej nie lepiej, to zależy. Aktywny dół to dodatkowe wzmacniacze, jak obudowa to dodatkowe skrzynki. Ja zasugerowałem w miarę proste roziązanie, które wydaje mi sie powinno działać. Kupić dwa głośniki i garść części żeby to jakoś zestroić to wszystko co potrzebne, nawet nowej deski nie trzeba. Deska wąska więc głośnik raczej z Qts powyzej 1 musi byc zeby był bas.

Do mnie osobiscie jakoś bardziej przemawiaja proste rozwiązania, czyli bez dodatkowych wzmacniaczy i skrzynek, mozna wtedy zastosowac lepsze (drozsze) głosniki i komponenty. Oczywiscie wszystko ma swoje dobre i złe strony, ale osobiscie zamiast sie bawić w aktywne zwrotnice i dodatkowe wzmacniacze wole znaleźc odpowiedni głośnik który zadziała bez tego (o ile to możliwe). Poza tym wydaje mi sie (i nie tylko mnie) że estradowy głosnik papierowy moze sie o wiele lepiej zgrac z takim szerokopasmowcem charakterem brzmienia niż jakieś "audiofilskie" basy.

Jeśli chodzi o Fostexa to trzeba nad nim popracować aby było lepiej... stożki fazowe, malowanie membrany, wyklejanie filcem itd itp.... jest tego w necie trochę. Mój Fostex:

Ukryta Zawartość

Osobiscie na dzień dzisiejszy jestem definitywnie za odcięciem Fostexa (wogóle szerokopasmowca) od przetwarzania basu (albo przynajmniej odciążenie, zeby mniej się wychylał), jak i również coraz bardziej sie skłaniam do szerokopasmowców bez whizzera połaczonych z troche niższym podziałem. Whizzer zawsze chyba jednak trochę podbarwia i ma "swój" dźwięk.

Ukryta Zawartość

Bez filtra to straszne jest ale po dodaniu filtra wyrównującego tą górę na średnicy tesla gra bardzo dobrze. Jej charakterystyka jest całkiem wyrównana i to słychac ,że brak ewidentnych podbarwień . Jest podkolorowanie średnicy ale mniejsze niz z Fostexa bez filtra.

Natomiast tesla nie jest tak żywiołowa i namacalna ale to skutek uzycia filtra. Fosteź pod wpływem pasywnego filtrownia tez trochę straci na otwartości .

...there is no spoon...

Jak włączyłem ta tesle za pierwszym razem bez filtra to było, tak fatalnie ,że wziąłem nóż i wyciąłem jeden dyfuzor !

Ale to niewiele zmieniło a w sumie na gorsze . No ale po założeniu filterka na drugi , którego nie wykastrowałem doszedłem do wniosku ,że oddam na Wolumenie 30 PLN za drugi nowy . I tak sie stało minionej niedzieli .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

I taka ,,obudowa" ale nie dipol .

Jednak skrzynia dla tej Tesli daje ciepełko w średnicy , które niknie gdy głosnik jest w odgrodzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

"Jednak skrzynia dla tej Tesli daje ciepełko w średnicy , które niknie gdy głosnik jest w odgrodzie"

To nie skrzynia daje ciepełko, po prostu zmienia się równowaga tonalna. Bez skrzynki nizsze czestotliwości są ściszone, dźwięk ma mniej masy i wypełnienia od dołu.

Bartek1, 4 Paź 2006, 19:21

Równowaga tonalna nie może sie zmieniac - albo równowaga jest albo jej nie ma .

Wiem ,że chciałeś aby twoja wypowiedź zabrzmiała profesjonalnie ale ,, ciepełko " też jest OK.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

>>Artur

Wielkie dzięki za pomiary i za przyspieszony kurs teoretyczno - praktyczny "Nie tylko dla orłów. Jak zestroić głośnik w 15 min." Mała korekta (wkradała się literówka), konada do wstęgi był 2,2uF.

Zgadzam się z tym, że głośniki delikatnie krzyczą, ale pomimo tego mankamentu graj całkiem przyjemnie. Pozostaje przecież jeszcze dużo do zrobienia:). Na początek posprawdzam większość waszych propozycji, tj.:

- zrobię filtr na Fostexa (filtr oraz chyba cięcie od dołu)

- Artur u mnie sugerował, żeby pobawić się jeszcze w inną filtrację wstęgi, co z pewnością uczynie

- Można chyba jeszcze powalczyć z samą deską, robiłem nawet jakieś symulacje rozmieszczenia Fostexa w tejże, ale jak przyszło co do czego, to z Rogusem uznaliśmy ze wykombinowane przeze mnie umieszczeni głośnika (ok. 10 cm od krawędzi oraz środek na wys. 70 cm) raczej średnio bedzie wyglądał i umieściliśmy na wysokości uszu słuchacza :)

- chciałbym również wstawić stożek

Czego boję się robić, to wstawienie basowego do obudowy BR. Ten głośnika ma mały Xmax i wiele osób pisało, że można załatwić w ten sposób cewkę. Poza tym mnie tam bas odpowiada. Narazie. Nie ma przede wszystkie w moim pokoju większych podbić od pomieszczenia.

Samego basowca narazie tez wolałbym nie zmieniać. Ten jest świetny.

"albo równowaga jest albo jej nie ma"

Brzmi bardzo profesjonalnie!

Jak na mój gust to każdy głośnik będzie miał inna równowage tonalną (czyli wzajemny stosunek poszczególnych części pasma) w skrzynce a inną bez niej czy na jakiejś tam wielkosci desce. Każdy głośnik umieszczony na desce będzie miał ściszone niskie częstotliwości w stosunku do tego co otrzyma sie z tym samym głosnikiem w skrzynce.

A ogólnie w absolutnym pojęciu idealnej równowagi to faktycznie albo jest albo jej nie ma, raczej częsciej, albo nawet nigdy jej nie ma.

Bartek (nie profesjonalista)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.