Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

A tu pomiar B 200 w zestawie buble corp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

magazynier, 7 Paź 2006, 15:41

>Artur

>A jakiegoś kawałek osikowego, tempo zakończonego kołka w serce Tesli próbowałeś wbijać?

Jeżeli myślisz o korektorze fazy to nie robiłem takiego eksperymentu . Teoretycznie korektor fazy powoduje lepsze chłodzenie cewki oraz lepsze rozpraszanie ale w pomiarach pod kątem 0 stopni ( on axis ) tego nie stwierdzę .

Ostatnio rozmawialiśmy na temat wstawienia korektora zamiast nakładki przeciwpyłowej w twoich fostexach . Moim zdaniem to obnizy wyraźnie poziom wysokich tonów produkowanych przez Fostexa bo to własnie nakładka przeciwpyłowa jest odpowiedzialna za górę pasma. Dyfuzor dodatkowo wzmacnia wysokie tony.

PS

Cos jeszcze przyszło mi do głowy . Nierówna charakterystyka w pomiarze twojego fostexa oraz pewna agresywnośc średnicy wyczuwalna przy głośniejdszym odsłuchu mogą wynikać z braku obudowy dla tego głośnika ( dipol ). Moim zdaniem powinienieś przeprowadzic drobny eksperyment - założyc na Fostexy prowizoryczną , mocno wytłumioną obudowę od tyłu i posłuchac , dźwiek powinien być łagodniejszy i cieplejszy.

...there is no spoon...

Visatona B200 nie słuchałem nigdy

>Artur

"Ostatnio rozmawialiśmy na temat wstawienia korektora zamiast nakładki przeciwpyłowej w twoich fostexach . Moim zdaniem to obnizy wyraźnie poziom wysokich tonów produkowanych przez Fostexa bo to własnie nakładka przeciwpyłowa jest odpowiedzialna za górę pasma"

Na jakiej podstawie twierdzisz że obniży wyraźnie poziom wysokich tonów?? Jest wręcz przeciwnie i jest to efekt ogólnie znany.

Po zamontowaniu dobrych stożków DRAMATYCZNIE wzrasta ilość ilość informacji w śrenicy i górze pasma, wyższa średnica jest mniej krzykliwa a góra lepsza i jest jej więcej.

Gdzies był wątek w którym opisywałem jak wykonywałem kilkanaście kształtów i różnych długości stożków pod Fostexy 20cm. W rezultacie pozostałem przy najbardziej typowym i powszechnie dośc stosowanym kształcie, aczkolwiek nie wiem na ile ten mój jest z nimi zbieżny, wygląda podobnie, ale mój jest takim jaki osobiście uwazałem za najlepszy. Kilka zdjęć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do słuchania Fostexa solo lepiej sprawdza się krótszy stożek , około 4 cm, natomiast w połączeniu ze wstęgą lepiej sprawował się stozek dłuższy 5cm. Ostatnie zdjecie z powyższych zdaje się jest właśnie z 5cm stozkiem.

Kluczowe w stozkach jest to aby powierzchnia była jaknajbardziej gładka (obijająca) oraz to zeby szczelina jaka pozostaje po wstawieniu stożka była jaknajmniejsza. W przypadku moich szczelina jaka pozostaje jest 0,5mm.

Również miejsce po nakładce antypyłowej musi być odpowiednio przygotowane, musi być gladkie i równo wyszlifowane.

Pozdobne stozki, ale z lakierowanego drewna sprzedaje Planet10 z DIY Audio w zakładce Vendors Bazar tu:

Ukryta Zawartość

Mam też parę identycznych stożków wykonanych zmosiądzu, które czekają na wypróbowanie juz od kilku miesięcy. Niestety mosiadz bardzo szybko śniedzieje po wypolerowaniu i potrzebne jest naniesienie lakieru bezbarwnego. Aluminiowe stozki które robiłem wogóle nie śniedzieją, oczywiscie przy zachowaniu odpowiednich reguł (po polerowaniu dotykać je tylko przez szmate i dokładnie wyczyścić benzyna ekstrakcyjną, nie dotykać palcami!!!)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> arturp, 7 Paź 2006, 15:04

W celu wyjaśnienia, arturp zaprezentował pomiary kolumny Visaton SOLO 50, czyli B200 w obudowie wentylowanej z filtrem i takiej właśnie słuchał u mnie w pokoju 9m2.

Rogus i Magazynier słuchali B200 w odgrodzie (Open Baffle) bez filtra w pokoju 20m2.

IMHO to drugie rozwiązanie jest znacznie lepsze pod każdym, z wyjątkiem ilości basu, względem.

Co prawda nie słyszałem B200 w obudowie Solo50, ale te odgrody grały świetnie. Brzmienie było delikatnie rozjaśnione, ale pokój miał 20m2 więc od basu nie ma co za dużo wymagać.

Wielka szkoda, że z lampami w stopniu końcowym nie mogliśmy posłuchać.

Brtek

Mam małe pytanie? Czy te stożki nie powinny mieć jakiegoś określonego kształtu, dobranego specjalnie do danej membrany, obliczonego matematycznie tak aby charakteryskyka promieniowania nie uległa znacznej zmianie, czy też można wytoczyć go sobie na oko i przykleić do magnesu? Sam chciałem coś takiego zrobić ale zawsze obawiałem się, że mogę więcej popsuć niż polepszyć.

Nigdy nie wstawiałem korektora fazy do wnętrza głośnika szerokopasmowego .Mam i kilka razy pracowałem z głośnikami średnioniskotonowymi ze stożkami fazowymi . Ale tego nie można porównywać .

Kiedys miałem starego poloneza , który ,, brał olej " - jakies 20 lat temu i to był mój pierwszy samochód. Jakis ,, specjalista" na stacji benzynowej poradził mi abym dodał do oleju uszczelniacza - taki tajemny płyn . Po dwóch tygodniach od zastosowania tego wynalazku samochód trafił do serwisu w celu generalnego remontu - ilość oleju jaka brał wzrosła do litra na jeden bak . Facet , który naprawiał silnik wytłumaczył mi ,że ten środek zatkał filtr oleju , wzrosło tarcie i po cylindrach . Powiedział mi wtedy - ,, Jeżeli byłoby to dobre to producenci dodawaliby to do olejów "

Moje traumatyczne przeżycia z młodości kształtują mój stosunek do przerabiania tego co dobre .

...there is no spoon...

magazynier

Na pomiarach samego Fosteksa to może cos będzie widac ale na pomiarach układu ze wstęgą to z pewnością nic - bo to w dużej mierze wstęga kształtuje wyniki pomiarów na górze. Ja wykasowałem cały dyfuzor w tesli i zmiana do 10kHz była rzędu 1-2dB . Na dodatek korektor fazowy wpływa najwyraźniej na charakterystyki kierunkowe a nie on axis .

Przy okazji postaraj sie nie przeciąć cewki , karkasu lub membrany podczas tej operacji . Zastanawiałes się jak zamontujesz taki korektor ?Na klej ? W otworze o średnicy większej od korektora o 1mm ...

Może lepiej sprzedaj mi te Fostexy ;p Po zniszczeniu nie będą wiele warte.

...there is no spoon...

>>Mam małe pytanie? Czy te stożki nie powinny mieć jakiegoś określonego kształtu, dobranego specjalnie do danej membrany, obliczonego matematycznie tak aby charakteryskyka promieniowania nie uległa znacznej zmianie, czy też można wytoczyć go sobie na oko i przykleić do magnesu?

No oczywiście ze powinny, po to robiłem kilkanaście różnych kształtów i bawiłem sie w testy odsłuchowe. Co do obliczania to nie wiem, ale na pomiarach różnice są niewielkie natomiast w odsłuchach spore. Proszę poszukać w sieci, jest dużo o tym. Ludzie robią stożki, testują je, mierza, opisują itd Chociażby Planet10 z DIY Audio.

>Nigdy nie wstawiałem korektora fazy do wnętrza głośnika szerokopasmowego .Mam i kilka razy pracowałem z głośnikami średnioniskotonowymi ze stożkami fazowymi . Ale tego nie można porównywać .

No to dlatego się pytam na jakiej podstawie twierdzisz ze znacznie obniży jakosc wysokich tonów. Napiszesz tak, dziesieciu innych to powtórzy i potem ludzie nie bedący w temacie będą wymontowywać ze swoich Lowtherów stożki i wklejać papierowe krążki bo bedą mysleli że jest lepiej. Cała nadzieja w tym ze usłyszą że nie jest.

>,, Jeżeli byłoby to dobre to producenci dodawaliby to do olejów "

A Lowther?? Fertin?? Supravox Field Coil??? Jest jeszcze wiele innych głośników które je mają. Fostex to głośniki popularne, produkowane w tysiacach sztuk. naprawdę myslisz że tylko najwyższa jakosć i brzmienie jest priorytetem przy produkcji czegoś w tysiącach sztuk?? Czasy się troche pozmieniały a za plecami siedzi ksiegowy, podatki, utrzymanie pracowników itd... :)

W sieci naprawde jest sporo ludzi którzy robią i robili stozki do przeróżnych głosników. Na zachodnich forach jest o tym dużo. Jest kilka firm które je nawet produkują. Jak ktoś nie wierzy ze z odpowiednim stożkiem bedzie lepiej to ja nikogo nie przekonuję i nikomu nie kazę ciąć Fostexa.

Co do montowania to faktycznie nie jest to bardzo proste.

Na potrzeby testów miałem nakładkę z gwintem gr. 5mm którą wkleiłem a stozki tylko dokręcałem (były o te 5mm krótsze i miały gwint.

Natomiast na stałe stożek jest płaski i wklejam go na klej Distal żółto-niebieski, który zasycha w około 20-30 minut. Metodę mam taką iż aplikuję równo romieszczone 3 większe krople kleju na stożek (odtłuszczone powierzchnie), odpowiednio daleko od zewnętrznej krawędzi i odpowiednio małe żeby klej nie wypłynął na zewnatrz. Potem mocno dociskam (głosnik ułożony membraną do sufitu) i jest czas jakieś 20-30 minut na wycentrowanie stożka, najlepiej posługując sie czymś w rodzaju szczelinomierza lub wyciętego z tektury lub plastiku paska odpowiedniej grubosci (najlepiej miec kilka różnych pod ręką) trzeba tak rozmieścić stozek aby szczelina ze wszystkich jego stron była jednakowa.

Co do usuwania tak przyklejonego stożka to metoda jest bardzo prosta. Distal ma wspaniałą zaletę ze jest klejem dosć kiepskim w kategoriach bezwzględnych i łatwo odrywa się od powierzchni. 2-3 delikatne pukniecia gumowym młotkiem w boki stozka powoduje jego odpadnięcie (wykruszenie kleju). Resztki kleju ze stozka i głosnika tez bardzo łatwo usunąć. Ewentualne opiłki ze szczeliny usuwa się odkurzaczem. Jedna ręką przytrzymujemy membranę (za whizzer) w jej naturalnym położeniu a druga powoli przybliżamy okrągłą rurę odkurzacza tak aż bedzie 1-2mm od membrany. Trzeba bardzo silnie trzymać zarówno membranę jak i końcówę odkurzcza.

Szybko można dojść do wprawy :)

Bartek,

uzasadnienie tego ,że wycięcie nakładki przeciwpyłowej spowoduje zmniejszenie wysokich tonów jest dośc proste- bo to nakładka je produkuje a dyfuzor wmacnia , gdyby wyskie tony produkowała cała membrana to dyfoza by nie było a w każdym razie nie w tym miejscu .

Prościej chyba nie można.

...there is no spoon...

Nie ! Można prościej . Kto nie wierzy skąd w szerokopasmowcu z dyfuzorem dochodżą wysokie tony - niech przystawi ucho do membrany i stwierdzi organoleptycznie.

Zrobiłbym pomiary przystawiając mikrofon do różnych miejsc w membranie ale jak znam życie to malkontenci stwierdzą ,że pomiary są zafałszowane w celu udowodnienia mojej tezy ;p

PS

Bartek kończę dyskusję z toba na ten temat bo to obraża moją inteligencję .

Zaraz sie okaże ,że niskie tony produkuje zawieszenie :D

...there is no spoon...

Tak, ale nie sama nakładka fizycznie produkuje wysokie tony tylko membrana w miejscu gdzie sie łaczy z cewką, czyli jakby krawędź dookoła nakładki antypyłowej jeżli jest wklejona na samym dnie membrany (czasem na przykład 2cm wyzej), Stąd po wycieciu nakładki antypyłowej najwyzsze tony znikają bo sie kasuja. Wstawienie stożka powoduje że to "kasowanie sie ich" jest w znacznym stopniu redukowane. Samo pozbycie sie nakładki powoduje duzo większą otwartość dźwięku a stozki przywracają brak wysokich, z tym ze zreguły są one lepsze niz z nakładką jeśli odpowiedni stozek. Nakładka jak samam nazwa wskazuje jest tylko po to aby do ceki nie dostawał sie pył i kurz.

"Bartek kończę dyskusję z toba na ten temat bo to obraża moją inteligencję .

Zaraz sie okaże ,że niskie tony produkuje zawieszenie :D"

Nie ma sprawy, co prawda mojej nie obraża, ale niech tak bedzie.

Różnica polega na tym ze Ty tylko teoretyzujesz i gdybasz a ja piszę o tym czego doswiadczyłem i co zrobiłem, względnie opieram swoją wiedzę na cenionych autorytetach , głównie z DIY Audio BD Design i Full Range forum.

W poniższym linku jest test - porównanie Fostexa 167E niemodyfikowanego i ze stożkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

loudspeaker, 9 Paź 2006, 11:13

Dziękuję za wpis.

Dla tych ,którzy nie znają angielskiego i nie potrafią czytać pomiarów .

Jest to porównanie pomiarów i opis wrażen odsłuchowych wyniakających z modyfikacji polegających na wstawieniu korektora fazy w miejsce nakładki przeciwpyłowej w Fosteksie.

Efekty sa następujące :

1. Podbicie średnicy w okolicy 2-5kHz dające więcej obecności i namacalności wokali ale powodujące ostrośc na przełomie średnicy i wysokich tonów

2. Powstanie dziury w okolicy 5-7kHz o głębokości do 7dB powodujące utratę blasku ale dodające ciepło wokalom i ogólnemu charakterowi przekazu oraz ograniczające sybilanty

A tu cytat :>>The first impression was a loss of highs. Cymbals lost their sparkle, harpsichords lost their tinkle. But there was a new warmness to the sound that was intriguing.

...there is no spoon...

Link dotyczy 16cm Fostexów, które mają lepsze wysokie tony niż 20.

Teoria stozków ze strony Dave'a:

Ukryta Zawartość

"The phase plugs work primamarily 2 fronts. 1st they fill the hole left when the dust cap removed. The air trapped in the cylinder inside the voice coil and above the pole piece causes what is called an "oil-cap resonance". This invariably causes some midrange distress. Removal of the dustcap and filling the hole pretty much eliminates this source of coloration. The 2nd thing the phase plug does is to effectively halve the diameter of the cone. Any side-to-side standing waves, reflections, etc are pushed up about an octave. Related to this is an improvement in high frequency dispersion, widening the sweet-spot, and reducing the laser-like hot spot some full-range drivers suffer from. The smaller effective cone diameter means that the point at which beaming starts is pushed up and due to the shaped nature & the hardness of the plugs some HF energy is redirected."

I jeszcze podsumowanie:

"These help kill some of the upper midrange chestiness of the intended drivers, extend their range in the top, and improve off-axis performance."

To czego sam sie nauczylem doświadczalnie to:

1. Powierzchnia musi być gładka i lustrzana.

2. Pozostająca szczelina musi być jaknajmnjiejsza.

Przy supergladkiej powierzchni i bardzo wąskiej szczelinie WYSOKIE TONY SĄ LEPSZE I JEST ICH WIĘCEJ niż z nakładką antypyłową.

Wiem ze Dave'a stozki pozostawiają trochę większą srednicę niz moje, nie wiem tez czy powierzchnia jest tak gładka i lustrzana. Znaczenie moze tez mieć materiał (drewno a nie alu).

Jeśli ktos miał w ręku Lowthera i dotykał i przyglądał się stożkom to będzie wiedział o co chodzi. Tam powierzchnia jest porcelanowa niemal.

>Artur

Jedno male pytanie: co dokładnie chcesz udowodnić i o co dokładnie ci chodzi bo nie rozumiem?

Cały swiat miłośników szerokopasmowców kombinuje i wstawia przeróżne stożki do nich. Czołowi światowi producenci ( Lowther, Supravox, Fertin ) je stosują i również ulepszają (Lowther). To ze przynoszą one korzysci jest na świecie oczywiste, kwestia tylko tego jaki kształ mają mieć i z jakiego materiału maja byc wykonane.

Wiec o co tobie dokładnie chodzi?

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Polecam ciekawy watek o stozkach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to co znaczy?

"..A couple of caveats: This report applies to the Planet-10 phase plugs in Fostex FE167E's. Do not extrapolate this information to any other phase plugs or drivers. The results will be different. Also, I don't feel that these particular phase plugs are optimized for this application. I would like to see the results of phase plugs of different lengths and different tip configurations. I am not in a position to do this kind of testing right now, but in the mean time, I endorse the Planet-10 phase plugs and again suggest that anyone with FE167E consider this modification."

Także chyba na dwoje babka wrózyła.

Temat jest moim zdaniem jest na pewno pracochłonny i rezultatów nie uzyska się od razu, więc przed rozpoczęcniem prac należy poważnie się zastanowić czy starczy nam sił i cierpliwości na doprowadzenie prac do końca. Kilka nieudanych prób może człowieka zniechęcić.

Pozdr

To znaczy ze ten opis dotyczy tylko i wyłacznie stożków od Planet10 i tylko i wyłacznie z Fostexem 167E i zeby nie przekładać tych wnisków do żadnych innych stożków. Takze że gościu uważa że nie wydaje mu sie aby te stożki były zoptymalizowane dobrze pod ten akurat głośnik, że chciałby spróbiować stozków o innej długości i innym kształcie. Że nie ma w tej chwili czasu na robienie testów z innymi stożkami i ze suma sumarum i tak bardzo poleca te stożki kazdemu użytkownikowi 167E

W linku ktory podałem powyzej goscie dyskutują właśnie o tej recencji. Wypowiada sie tam kilku uzytkowników tych samych stozków i żaden z nich ze zauważył spadku ilości wysokich tonów i wszyscy piszą ze różnica in plus jest wyraźna. Pojawia sie też kilkukrotnie stwierdzenie że róznica słyszalna wogóle nie odzwierciedla różnicy na wykresach która jest pomijalnie mała.

Nawet jeśli z jakimiś tam stozkami wysokich nie jest więcej , to to co jest bankowo pewne to ze sa kompletnie innej jakosci, lepszej jakości z uwagi na to o czym pisze na swojej stronie Planet10 (Dave), czyli zalety usuniecia nakładki antypyłowej. Stozek w zasadzie przywraca tylko wysokie po usunieciu dustcapa.

Ja tam gorąco polecam, bo różnica w ilosci informacji, otwartości i klarowności jest nie mała, i nie tylko na wysokich tonach. naprawdę słychać wiecej i jest przyjemniej

Miłego wieczoru :)

-> arturp

Tak zmieniając temat - jak się spisuje ARZtka? Warto ją nabyć, chociażby do testów? Braki dołu czy góry są bardziej uciążliwe? Jak ją dotychczas zmodyfikowałeś?

Simonello, 9 Paź 2006, 17:39

Do testów z pewnością warto kupić bo to wydatek 30 PLN a po przefiltrowaniu ch-ka wychodzi zaskakująco równo od 300 Hz do 16kHz z górka koło 10kHz ale bez negatywnych konsekwencji . Zdecydowanie równiej niz Fostexów ( ! ) .

Na razie góry mi nie brakuje ale nie jest to jakośc kopułek czy wstęgi - jest troche matowo ale np sybilanty sa bardzo naturalne. Ja jestem zwolennikiem wersji solo - bez wstęgi i woofera . Najbardziej brakuje basu ale to postaram się zniwelować robiąc mocno tłumiony bass reflex . Mocno tłumiony - bo ten głośnik podbija wyższy bas i boję sie wycia , buczenia , przeciągania itp.

W ostateczności zamknę rurę br i dodam basy w odrębnych obudowach.

Modyfikacja to wyłącznie dodanie krążka magnesu do każdego głośnika - to nieco pawieksza i poprawia kontrolę basu.

PS

Dzisiaj odebrałem przednie ścianki z MDF - rozmiar 110x35, zgodnie z planem SWING.Więc za miesiąc coś będzie juz grało. Dawno mnie tak nie kręciły nowe głośniki . Wreszcie coś innego .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.