Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

"...a co do tego stozka to moze i cos psuje ale to caly urok tego glosniczka ( jak dla mnie oczywiscie )"

Oczywiście ze nie psuje, a wręcz przeciwnie tylko pomaga i każdy dobry głosnik szerokopasmowy (i nie tylko) ma stożek. To był żart apropo kolegów spierających się kilka stron wczesniej na temat stożków i psucia głośników ich montowaniem.

raffax, 26 Lis 2006, 14:09

>Zainspirowany projektem :

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

............................

>

>Klku ludzi na swiecie twierdzi ze saba to glosniki marzen, a to ze cos gra lepiej niz saba to

>najwyzszy komplement. Moj eksperyment tego nie potwierdza. Pytanie - moze ktos wie jaki blad

>zrobilem. Eksperymenty z odsuwaniem od scian itp nie zmieniaja ogolnego charakteru dzwieku. A moze

>to nie sa glosniki do OB ? A moze ....

W moim przekonaniu nie ma raczej blędu. Saba zielona gra przepięknie i uroczo ale musi mieć warunki. Ciągle się z nią drażnie.... Jedne z kolegów również zainspirowany odkryyciem Łukasza (bo to jego link) też się cytuję "przybliżył do realu". Saba generalnie jak każdy szerokopasmowiec z którym obcowałem ma sporą górkę na 7 kHz. Łukasz ją filtrował. Ty dałeś ją fullrange, a tylko kondensator na wysokim. Jak tą górkę przytłumisz jakąć małą ceweczką to powinno się zrobić ciekawiej. A dół - tu gra rolę przegroda..... Też jeszcze eksperymentuję.

Stare radio SABA (np Freudenstadt) ma komplet takich głośników na 2 kolumny (choć jest mono.) Gra tak naturalnie że nie ma mowy o kiepskich vokalach męskich ani kobiecych. Gra to jakby w open baflu ze skrzydełkami po bokach i góry i dołu ... ;-))

Ukryta Zawartość

A jakie ceny !

Chciaz jesli to hi end to jak za darmo ... a Ryszard słyszy , więc może cos w tym jest .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Zapomniałem dodać link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy, Panowie i Panie

z tą licytacją nie mam nic wspólnego... . Dalej uważam, że radio ma wielką klasę - może nawet królewską ;-). Po prostu ... Szok - ja kupiłem swoje za 139 zł (jako niegrające - wymieniłem lampe prostowniczą i juz ...)

Ta licytacja osiąga gorączkę jaka była rok temu na niemieckim ebayu.

Pierwsze greencone SABA - same głośniki - jakie kupiłem też kosztowały powyżej 150 EUR.

uwe300, 5 Gru 2006, 22:13

>moze w Camarillo bedzie dobry muzyczny klimat:)

Czyli co mozemy sie jeszcze dogadac. Mysle, ze w ktorys z pierwszych dni po swietach bo pozniej Sylwester ktory spedzam juz poza Szczecinem.

Ja niedługo dam znac jak wychodzą eksperymenty z Fostexami FE164E bo wreszcie dotarły .

Ukryta Zawartość

post-3970-100001997 1170306420_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A ja się pochwalę nowym nabytkiem :). Niestety jeszcze dużo pracy przede mną. Zgrać to, to jest niestety problem

Ukryta Zawartość

post-2659-100001799 1170306675_thumb.jpg

post-2659-100001800 1170306673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to gotowe konstrukcje. Niestety graja kiepsko. Cewka 10mH wpięta szeregowo z Eminence'em i notch filter 1mH||6.8R na B200.

Ukryta Zawartość

post-2659-100001797 1170306678_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie to Eminence?

Ależ B200 malutkie się wydają, takie mikrusy.

Nie rozumiem zarzutów co do dźwięku, mając taką pseud-zwrotkę. Zróbże coś porządnego, bo wpięcie cewki i konda to za mało na takie głośniki.

Głośnik basowy to Eminence Beta 15 parametry są tutaj:

Ukryta Zawartość

próbowałem pędzić całość 10W Charlize ale słabo grało. Okazało się akumulator się rozładował do 8V, więc podpiąłem GC, ale też jest kiepsko. Bas schodzi dosyć nisko, ale jest bardzo słabo kontrolowany. Słychać znaczną różnicę między basem z B200 i Beta 15. Visaton ma szybki, zróżnicowany bas, w przeciwieństwie do Bety.

W tej chwili nie ma co pisać o brzmieniu, ponieważ sam Visaton z filtrem w poprzednich ogrodach grał świetnie, a teraz jest tragedia.

Z tą zwrotnicą to wiem, że to nie takie proste będzie. Najlepsze wyjście IMHO to aktywna filtracja, ale zobaczymy ...

Ukryta Zawartość

>Simonello

A jak właśnie miałem cewkę i konda na Beymach i się ludziom podobało.

Mnie zresztą też.

>Buble

Piękne te Twoje nowe deseczki. Charlize pędzi je?

Jakąś zwrotke dałeś już?

-> rogus

Visaton jest tak wysoko ze względu na to, że chcę dokupić drugą parę Eminence'ów, ale faktycznie słychać, że jest za wysoko i lepiej się słucha z krzesła niż z kanapy.

no i sie stanelo...dzis z kolega nedj popelnilismy open baffle. Konstrukcja nastepujaca: oval 24x16 i wysokotonowiec - oba Isophon. OB wysoka na 2 metry szeroka 40cm, boczne skrzydla na zawiasach po 25 cm x 2m wysokie. Wysokotonowy odciety kondensatorem 3,9 mf. Zbyt poreczne to one nie sa ale graja fajnie :) Super szczegolowo i jasno...baaardzo jasno. Co mnie zdziwilo to ilosc basu, nie przypuszczalem ze da sie go az tyle wydusic, no i sa konkretnie glosne. Musze je pare dni "pogrzac", isophony lezaly nieuzywane 3 lata w piwnicy. Na dniach zamieszcze fotki i relacje z dalszych odsluchow. Pozdrawiam

-> nookie736

Nic dziwnego ze masz tyle basu, jak masz tak dużą odgrodę. Ta jasność natarczywość wynika z baffle step, czyli podbicia średnich tonów wynikającego z szerokiej ścianki odgrody. Można je zlikwidować poprzez notch filter, czyli cewkę równlegle z rezystorem włączoną w szereg z + głośnika. Wartości które powinny się sprawdzić to L=1mH i R=6.8-10Ohm

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.