Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

buble_corp 50x130 byloby wskazane, najlepiej jeszcze wiecej. Do experymentow moim zdaniem mozna zastosowac tani blat kuchenny z Obi, w miare stabilny material, szeroki 60cm dlugi 3 metry wiec spokojnie da sie z niego zrobic 2 odgrody. Tu w niemczech takie blaty kosztuja 17 euronow za sztuke, mysle ze w polsce ceny sa podobne albo nizsze. Jak ci sie wkoncu uda to dostroic to mozesz sobie zafundowac piekna kopie Jamo R909 :)))

jt211 w pelni sie zgadzam. Facet ktory ma noboxy na Eminence Delta 15lf pisal mi ze napedza to lampa 12 watt i jest strasznie glosno, podobno latwo jest je wysterowac. 16 omowki ostatnio byly, electro voice z tego co pamietam w komplecie z lampowym wzmakiem gitarowym na ebay.de za smieszne pieniadze. Robi w tej chwili ktos 16 omow??? Moze JBL???

-> jt211

Eminence Beta 15 to właśnie nic innego jak głośnik gitarowy ( a dokładnie dla gitar basowych). Ma on Qt bliskie 0,7, niską częstotliwość rezonansową - 35Hz i wysoką efektywność - 98dB, szczegóły ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> nookie736

16Ohm'owe głośniki robi m.in. Eminence np. Delta 15, więcej szczegółów tutaj ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> jt211

Z tego pdf'a z czułością głośników, niestety nie wynika wprost który się spisze dobrze. Dopalenie szerokopasmowca w OB basem polega na dodaniu naprawdę niskiego basu, czyli

-> nookie736

Ten DELTA 15LF ma trochę większy Xmx (co podobno jest b. istotne w OB), i trochę niżej ciągnie od Bety. Z innych parametrów widać, że ma identyko Qts, cięższą membranę (pewnie sztywniejsza) i lepszy układ magnetyczny (większa induktancja cewki głośnika). Cena niewiele wyższa od Bety (70zł).

buble_corp w twoim wypadku to chyba sensowniejsze byloby jednak zbudownie noboxa...b200 juz masz, dorobilbys tylko zwrotnice, zamienil twoje bety na pare delt lf i po sprawie. Mysle ze ciezko bedzie w domowych warunkach osiagnac lepszy efekt niz w wypadku noboxa. Ja najprawdopodobniej z czasem tak zrobie, z tym ze chwilowo wogole mi sie nie chce nic zmieniac bo podoba mi sie tak jak jest, tzn zmiejszylem odgrody do 40x120 i dodalem aktywny sub quadrala ktory nie jest zbyt wysokiej klasy ale mimo wszystko...wczoraj ogladalem "Good Night and Good Luck", przy napisach koncowych jest w tle ciekawy kawalek....RESPECT!!!!!!!!!!!

buble_corp w twoim wypadku to chyba sensowniejsze byloby jednak zbudownie noboxa...b200 juz masz, dorobilbys tylko zwrotnice, zamienil twoje bety na pare delt lf i po sprawie. Mysle ze ciezko bedzie w domowych warunkach osiagnac lepszy efekt niz w wypadku noboxa. Ja najprawdopodobniej z czasem tak zrobie, z tym ze chwilowo wogole mi sie nie chce nic zmieniac bo podoba mi sie tak jak jest, tzn zmiejszylem odgrody do 40x120 i dodalem aktywny sub quadrala ktory nie jest zbyt wysokiej klasy ale mimo wszystko...wczoraj ogladalem "Good Night and Good Luck", przy napisach koncowych jest w tle ciekawy kawalek....RESPECT!!!!!!!!!!!

Gość jt211

(Konto usunięte)

Tu jest coś innego http://www.mach5audio.com/ z tej strony

http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=79690

Zapytałem o wykres MJ-18 i to mi przysłali cena nie jest zła ja na 18-stkę.

Szkoda że nie robią 16 omówek.

T/S Parameters - MJ-18 - 8 / 4 Ohms

Fs = 30.4 / 28 Hz

Re = 7.2 / 3.2 Ohms

Qes = 0.39 / 0.34

Qms = 3.41 / 4.99

Qts = 0.35 / 0.31

Mms = 219 / 229 grams

Rms = 12.3 / 8.1 kg/s

Cms = 0.100 / 0.14 mm/N

VAS = 243.8 / 208.4 litres

Sd = 1029.2 cm2

Xmax = 12 mm

Cone Diameter = 36.20 cm

Recommended Box Sizes:

Sealed: 80 litres (2.8 cu. ft.)

Ported: 128 litres (4.5 cu. ft.) 30Hz tuning

EBS: 250 litres (8.8 cu. ft.) 18Hz tuning

post-11588-100008507 1170745832_thumb.jpg

> buble

Może tu jest lekarstwo na twoje problemy z basem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> nookie736

Nie chcę robić NoBox'a bo w jego zwrotce szerokopasmowiec jest cięty od dołu dużym kondensatorem. Wiem z własnego doświadczenia, że nie jest to dobry pomysł, najlepiej pozostawić szerokopasmowce bez żadnego filtra (no może jedynie BSC).

Siedzimy wlasnie z kolega nedj przyd nastepujacym zestawem: open baffle zasilane amplitunerem KD Onkyo TX-DS575X, do tego Marantz PM-16 jako zasilanie dla T+A TMR 160 Criterion, w tym wypadku dzialajacych jako subwoofery. Onkyo dziala jako subwoofer preout i zasilanie open baffles. Jako zrodlo bardzo ch*jowy dvd nieznanej marki podlaczyony cyfrowo do onkyo. A oto pare zdjec

Nookie'mu się nie udało, to teraz ja spróbuję.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

OK, czyli to po prostu forum się tnie. Jak wszystko wróci do normy, to spróbuję jeszcze raz.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Czyżby wklejanie zdjęć już działało?

Ukryta Zawartość

post-2580-100008367 1171557492_thumb.jpg

post-2580-100008368 1171557492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy Qts 0,65 do OB to nie jest zbyt mało? Zastanawiam się nad tym głośnikiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy miał ktoś z nim do czynienia? Jakieś sugestie, porady lub przestrogi?

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam

Chciałbym zapytać szanownych Forumowiczów, czy jest sens spróbować zabawy z obudową otwartą wykorzystując głośnik z linku zamieszczonego poniżej?

Ukryta Zawartość

Cena nie jest zbyt wysoka więc nie ma zbyt wiele do stracenia...

Jakie wymiary odgrody proponowalibyście do tego głośnika?

Zawsze w razie nieudanych prób można z tych głośników zrobić małe estradówki ;)

Ukryta Zawartość

marcin316 za ta cene to chyba nie mozna popelnic rzadnego bledu..mysle ze za te pare groszy warto je wziasc chocby po to ze w razie kiedy nie zagraja, nie bedzie szkoda sie ich pozbyc..z drugiej strony szerokopasmowa 30ka z SPL 98 moze zabrzmiec calkiem ciekawie, szczegolnie w odgrodzie

Słyszałem ten głośnik w sklepie, bez obudowy. Bardzo mnie zaskoczył na plus w porównaniu z innymi, w większości podobnej klasy głośnikami. Bas wydawał się zaskakująco niski a wysokie całkiem przyjemne. Stąd moja myśl nad aplikacją dla tego przetwornika... Pozostaje więc wizyta w OBI w celu nabycia jakiejś oklejonej płyty, wycięcie otworów... Przy odrobinie wolnego czasu zobaczymy co z tego wyjdzie. Niestety jestem troszkę ograniczony wymiarami pokoju i przegrody szerszej niż 50 cm nie będę miał jak ustawić... czy taka szerokość wystarczy i nie ograniczy mocno pasma przenoszenia w zakresie dolnych rejestrów?

-> marcin316

Za tą cenę to faktycznie, więcej dechy Cię wyniosą, ale czytałem gdzieś na forum chyba elektrody, że ten głośnik bywa kiepsko wykonany (krzywo poklejony) i łatwo go uszkodzić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.