Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie !!!

Może ktos w końcu poda (wzmacniacz Kamyka) jaka wartośc powinno miec napiecie anodowe na wyjściu z zasilacza (obiążone i bez obciążenia).Rozstrzał jest od 260 do 330V

Symuluję własnie PSU i wartości rezystorów w filtrach (sugerowano kilka kiloohm) nijak sie do np 330V nie mają.

W watku z 2006 była symulacja prądów andodowych i wyszło ok 25mA na kanał więc daje ok 60mA obciążenia.

Lampy ECC82 + E88CC

wykres + schemat w załączeniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10115-100004627 1208809260_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>dino

300V i się nie przejmuj ;))

za radą bomarka, podmieniełem wyjściowe kondy na elektrolity, zbocznikowałem polipropylenami, hmmm... narazie kondy słabo uformowane, ale napisze coś na świeżo;

pogorszenie brzmienia niemalże w każdym aspekcie, czyli scena, dynamika (!), szczegułowość, i ta magia nieco zmalała,

plusy: zdecydowana poprawa dolnego pasma, choć i inne dźwięki zyskały masy, albo to narazie takie zaciemnienie brzmienia bo może to byc mylące, posłucham kilka dni i zdecyduję co robić... choć liczę, że wraz z upływem czasu brzmienie się jeszcze poprawi ;)

napewno warto spróbować tej kombinacji...

___

pfp

a gdzie kupiłes/kupujesz te kondy? ;) bo też o tym myślałem, żeby znależć jakiegoś bydlaka mkp, bo i bocznikowanie można wtedy sobie odpuścić jak jest sam mkp...

a gdzie kupiłes/kupujesz te kondy? ;) bo też o tym myślałem, żeby znależć jakiegoś bydlaka mkp, bo i bocznikowanie można wtedy sobie odpuścić jak jest sam mkp...

Rozumiem że bawicie się już gotowym wzmakiem na bazie płytki pkrecza?

hej.

no wiec poskladalem plytki, posprawdzalem napiecia wszystko ok. podalem sygnal i na wyjsciu w zasaszie ciszca... gra delikatnie jeden kanal. co prowda zamiast konda mam zworke.

lampy to e88cc, punkty XL zwarte do masy...

na wyjsciu mam potek potencjometr na pga i przy regulowaniu puka.. tak jakby cos z masa..

pomoze ktos?

miqolaj87, a nie przypadkiem z napięciem stałym? Za mało danych aby pomóc.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

o tak jest smiesznie. w gniazdo RCA wlazylem Wtyk RCA ale tak aby masy sie nie polaczyly i jest dzwiek + brum. potem zmeirzylem napiecie miedzy masa gniazra i wtyku i wyszlo 80V !! co jest?;/ ;(

Musisz mnie oświecić, nie jestem w temacie, kuknałem tu przypadkiem. Czy składasz coś takiego? - dolphin123

7 Kwi 2008, 00:56

Jeśli tak, może nie masz odprowadzenia ładunku z kondensatora wyjściowego do masy i przy każdym załączeniu preampa poczęstuje on ciebie niezłym napięciem na wyjściu.

Trochę sensu poproszę.

>mikolaj

Igrasz ze śmiercią :))))) Zbadaj zapach potka. Nie śmierdzi przypadkiem spalenizną ? Jeżeli tak to do kosza na śmieci. Miałeś napięcie bliskie napięciu anodowemu drugiej triody .... :)))

czyli objaw pukanie mnie nie zmylił, dobrze że już po kłopocie... czy na pewno? Drabinka cała?

Trochę sensu poproszę.

mam jeszcze jedno pytanko, mam konda wejsciowego w koncowce mocy 8,2uF i teraz do pre lampowego wstawilem tez 8,2uF

co zrobic w tej sytuacji wywalic konda z koncowki czy np w PRE dac mneijszego np 0,22uF - bo mam takiego ladnego hovlanda;]

miqolaj87, 25 Kwi 2008, 02:40

>witam,

>jakie napiecia musze uzyskac w zasilaczu do preampu??:)

Ten sam problem

Mimo wielu zapytań też nie uzyskałem odpowiedzi.(1 fw pawilowskiego bez podbudowy teoretycznej)

PISZĘ POWOLI BO WIEM ŻE CZYTACIE POWOLI.

1. PLS O PODANIE DOKŁADNEGO SCHEMATU ZASILACZA Z WARTOŚCIAMI REZYSTORÓW

2. CO ZA TYM IDZIE PLS O ZWERYFIKOWANIE WAROŚCI NAPIĘĆ TRAFA (270V) I WARTOŚCI NAPIĘCIA ANODOWEGO

3. PYTANIE DO "MĄDRYCH" W LAMPACH - PLS O SYMULACJE LUB SOFT DO TAKOWEJ W CELU USTALENIA PUNKTU PRACY LAMPY DLA OTL KAMYKA LUB PODANEGO NAPIECIA ANODOWEGO, KTÓRE TAKI PUNKT USTALĄ

Nie robię w lampach ale wydaje mi się, że projekt Kamyka był "przerabiany" 1000 razy i dlatego warto go "pozradnie" opisać

>dino

jakby coś to pawlikowskiego ;)

rozumiem, że trafo masz na wtornym 270V dla anodowego? na oko stosujac zasilacz pkrecza, wpakuj tam rezystory (R1, R3, R4)) tak po 1k (1-2W),np. R1 1,5k a R3 i R4 po 800R, podlacz zasilanie pod wzmacniacz i zmierz napiecia, bo bez obciazenia napiecie bedzie wieksze, wiadomo ;)) wtedy wyregulujesz rezystorami dokładniej napięcie... możliwe, że trzeba będzie stosować jeszcze większej wartości rezystory jak masz tak duże napięcie na wyjściu trafa...

ten rezystor rozladowujacy kondensatory (R2) powinien miec ok. 270k 0,5-1W...

jak dasz identyczne wartości resów jak na schemacie to punktu pracy lampy dobrze będą wyregulowane, pod warunkiem dobrej jakości rezów i parowanych lamp...

Pozdrawiam!

Ktoś prosił o fotke, więc zamieszczam mojego OTL. Co do wrażeń odsłuchowych powiem tak...kto nie złożył niech NATYCHMIAST grzeje lutownice :) Doskonale napędza HD650. Potężny bas, przestrzeń, swoboda, klarowna scena. Jak widać na zdjęciu złożony na przeciętnych elementach, bez żadnych delikatesów. Zero brumu, odpalił z kopa. Polecam z czystym sumieniem ! Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.