Skocz do zawartości
IGNORED

Prosba o test thieli 1.6

kyuss3

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze.

Wiem, ze w ktoryms z numerow "Magazynu Hi-Fi" ukazal sie test thieli 1.6. Gdyby ktos go posiadal i byl tak dobry, zeby zeskanowac go i przekazal mi go via mail bylbym cholernie wdzieczny.

Z gory dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/22286-prosba-o-test-thieli-16/

wiem, wiem....czytalem, ale rozrzut opinii byl wyjatkowo duzy. To bedzie dla mnie po prostu kolejny glos w dyskusji. Glos dosc wazny bo pochodzacy od osoby bardzo osluchanej. Zdecydowanie bardziej ode mnie. Zastanawiam sie nad nimi. Sluchalem ich w hifi klubie na Kopernika w Warszawie. Podobalo mi sie. Cena po upuscie tez do przyjecia. Ale moze w tescie padnie nazwa innych kolumn, na tle ktorych thiele sa takie i owakie. Maja takie wady i takie zalety na tle innych. I wazne jest dla mnie to "tlo innych". Moze pojde tym sladem.... Dlatego o to prosze.

Kyuss3

Zastanów się najpierw jakiego brzmienia szukasz i nie sugeruj recenzjami tylko sam się "osłuchaj" i podejmij decyzję. I nie z "gorącą" głową, ale wtedy jak gorączka opadnie. Sam się przymierzałem do tych kolumn i opatrzności dziękuję, że ich nie kupiłem. Słuchałem ich kilka razy i doszedłem do wniosku, że odciskają niesamowite piętno na brzmieniu. W zasadzie co by się do nich nie podłączyło z elektroniki to grają tak samo.Szybko, detalicznie,przestrzenie, dokładnie, ale też chłodno i twardo, itd. To dobre kolumny jak się lubi taki a nie inny dźwięk.Ale też może się znudzić.

• 1 rok później...

1

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Zgadzam się z PILOTEM.

A jak wypadł bas Twoim zdaniem ?

Thiel jest świetnym, zwartym głośnikiem. Nie muli(z wyjątkiem basu z tego co słuchałem do tej pory:)).

Bardzo dobra przestrzeń, wykonturowanie średnicy. Brakuje jej wielobarwności...polecana lampa. Jak do tej pory najbardziej podobał mi sie z SunAudio SV2A3(dało to odrobinę magii średnicy-czego Thielom troche brakuje).

Technicznie poza basem moim zdaniem bez uwag. Głosniki dla fanów dźwięku ala B&W, tylko bez tego chwaszczącego bowersowego(szybko, ale nie aż tak na twarz) nalotu na śednicy.

U mnie w domu po kilku godzinach faktycznie zauwazyłem ze płyty brzmia trochę jednostajnie barwowo...bo pod wzgledem żwawości(jeszcze nie dynamiki:)) 1.6 wypadają świetnie.

Pozdrawiam

Jeszcze jako uzupełnienie....:)

Z mojego opisu moze wynikaćze że mom zdaniem są to koluny jak każde inna za np. 2KZł z zaletami i wadami....

Moim zdaniem są to bardzo udane kolumny, ja akurat próbowałbym ich z lampą i proszę mój opis traktować jak prywatne zdanie na temat tych kolumn....dla kogoś innego bary mogą sie okazać super, aczolwiek i tak pewnie przyzna ze mogłyby być gęstsze(stad pomysł z lampą).

Spokojnie mógłbym sobie postawić je w domu z jakimś lampowcem i cieszyc sie dźwiękiem.

Wiele koumn za nawet większe pieniądze nie posiada kilku cech jakie posiadają 1.6 ... nie ma tez kolumn idealnych. Jedyny obiektywny minus jaki słyszałem to wspomniany przeze mnie bas. Jest nawet dość dobrze kontrolowany, ale brakuje mu rozedrgania i swobody jaką można uzyskać pewnie z kiku innych konstrukcji za podobne pieniądze, ale tu znów pewnie(nie słucałem przecież wszystkich zestawów za te pieniądze) kosztem innych zalet Thiela.

Pozdrawiam

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Miałem te głosniki 1,5 roku w domu.Urzekły mnie stereofonią i nieprawdopodobną przstrzennościa brzmienia.Na poczatku grały z Makiem(SS) i jak się okazało po wstępnej fascynacji nie było to najlepsze połączenie,te kolumny powinne grać z lampą.Tak stało się u mnie,zamieniłem Maka na lampkę i okazało się,że to krok w dobrą stronę.Pułapka jaką te głosniki zastawiaja na słuchaczu, to bardzo spektakularne brzmienie,jesli jednak przyjrzymy się im przez dłuzszy czas(ja miałem na to 1,5 roku) to okazuje się,że posiadają także parę wad.Mnie akurat rozciągnięcie basu nie przeszkadzało,ale zdecydowanie jego barwa,średnica jest chłodna ale o dziwo wcale nie jest taka transparentna,najgorsze w mojej opinii są jednak wysokie tony,brzmią zawsze tak samo,każde uderzenie w czynel,cyknięcie i syknięcie jest podobne.Kolumny są szybkie i posiadają wyborną stereofonie,natomiast dość przecietnie odtwarzają fortepian co w moim przypadku było na dłuższą metę nie do przyjęcia.Konkluzja jest następująca-jest to rzetelnie zaprojektowany głosnik,bez rzadnych czarów z mleka,jest bardzo wymagający wobec reszty toru a szczególnie wobec amplifikacji,niemniej jednak,w moim oczuciu jego cena jest dość wygórowana,cena 6 tyśiaków w moim odczuciu była by punktowana 5/5.

Jak zwykle musisz posłuchać sam.

• Redaktorzy

Nie ma wprawdzie skanu, ale zajrzyj na stronę hi-fi.com.pl i zamów numer archiwalny, przecież to grosze kosztuje, a dostaniesz całość elegancko opakowaną.

Świetny pomysł jozwa, ale zrobiłem to juz prawie dwa lata temu (zerknij na datę pierwszego wpisu). Redakcja jest kilkaset metrów ode mnie. Osobiście się stawiłem i rzeczywiście grosze zapłaciłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.