Skocz do zawartości
IGNORED

cd, który ociepli dźwięk

cie??ki Bolek

Rekomendowane odpowiedzi

Głównie słucham rocka. Problem polega na tym że czasami dźwięk jest jakby za jasny i metaliczny, taki zimny. Wiadomo, gitary, talerze. Chciałbym kupić odtwarzacz cd, który nieco ociepli ten dźwięk. Próbowałem podkręcić nieco basu na wzmacniaczu i zmniejszam wysokie tony bo przy niektórych płytach przy poziomie głośności jak lubię talerze zaczynają denerwować i robi się za durzo średnicy. Posiadam denona pma 1560, który napędza jbl'e e90. Gdy puściłem vroom crimsonów dają wykop niesamowity ale jak wrzuciłem one more red nightmare powiało strasznym chłodem. Czy odtwarzacz dałby radę jakby przyciszyć średnie i wysokie tony. I oczywiście "ogrzać" nieco dźwięk? Cdekiem jakiej firmy powinienem się raczej zainteresować aby osiągnąć cel? Mało jestem osłuchany i raczej nie mam możliwości żeby posłuchać stąd to pytanie.

Zwróciły moją uwagę 2 aukcje allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy moglibyście rzucić okiem fachowców? Może jakieś sony? Odtwarzacz w późniejszym czasie będzie upradowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/22290-cd-kt%C3%B3ry-ociepli-d%C5%BAwi%C4%99k/

Kiedyś miałem ten sam problem (Akai CD-57+Marantz PM-40+ESA Vivace), rocka trudno było słuchać - krew z uszu. Na Twoim miejscu szukałbym raczej źródła które nie wyostrza ale nie koniecznie ciepłego. Jak sam wspomniałeś o upgradzie to polecam Andrzeja Stelmacha - mi pomógł bardzo;-)

Myślałem o Panu Andrzeju. Puki co nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu. Znalazłem jeszcze w moim mieście (Wrocław) elektronika który coś poprawia. Pożyjemy zobaczymy. Całości się zmienić nie da. Dlatego pytanie.

Dokładnie.Jakiś starszy CD z TDA1541. One grają na tyle ciepło,że uspokoją Denona. Tutaj swoją opinię może wyrazić Jaro4444, u którego swego czasu CD630 Philipsa uspokoił wysokie tony.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

-> cieńki Bolek

Mam rozumieć, że szukasz CD do Denona PMA-1560? Z "ciepło" brzmiących odtwarzaczy polecam Ci Yamahę CDX-993 - pastelowy, ciepły, "pluszowy" dźwięk ;-) Wspomniany tu Jaro4444 słuchał PMA-1560 właśnie z tym CDkiem - może napisze kilka słów - wiem, że mu się podobało to zestawienie ;-)

ktos powie ze jak sie pojawi pavulon to pojawi sie propozycja regi planet 2000:)))

prawda jest taka, ze moze nie ociepli a sprawi ze przekaz zyska analogowy analogowy charakter

z dobra rozdzielczosci.

"Ja szukasz ocieplenia to polecam cos ze starszych CDkow na TDA 1541"

ja słuchałęm PMA1560 z CD z takim układem i takiej muzyki i ciepło to nie było...wydaje mi sie ze taki charakter brzmienia wzmacniacza i kolumn,połączenie tego daje włąsnie taki efekt jak opisałes.

Dzięki za wpisy. Czy jakieś konkretne modele moglibyście polecić? Widziałem ze ten polecany Arcam alpha 5+ by się nadawał. Powiedzcie czy ten soniak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest coś wart. Czy może taki Marantz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na wnętrzu klocków to ja się nie znam i szczerze mówiąc jak ludzie nic nie napiszą to nie wiem co tam w środku siedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego Sony konkretnie nie słuchałem, ale mam dwa odtwarzacze - Yamahę i Pioneera - po tuningu u rusha (Roberta) i jestem więcej niż zadowolony. Gość zna się na rzeczy, a przy tym jest uczciwy i sympatyczny. Osobiście polecam człowieka, ale sprzętu to już trzeba posłuchać.

zwolennik łagodności

• 2 lata później...

Odświeżam temat.

Pozbywam się SONY CDP-XE200 bo gra jak dla mnie za ostro.

Co kupię w cenie do 150 zł, żeby grało cieplej z miękkim, ale mocnym basem??

Najlepiej jakiś inny model SONY, ale jaki?

Jak gra AKAI CD-57??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.