Skocz do zawartości
IGNORED

Kto ma do szprzedania wkladke MF 100??

czubekst-ce

Rekomendowane odpowiedzi

Jest akurat wystawiona na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

o ile dobrze pamietam to od 20 - 18khz lub nawet do 16... mialem w latach 80-tych na poczatku jakiegos Bernarda zdaje sie G 603 - tam byla oficjalna ulotka i chrakterystyka - dopiero pozniejsze modele mialy pasmo odpowiednio do 20khz i 21.5khz

za niewiele wiecej mozna kupic nie tylko pozniejsze odpowiedniki - rowniez gnioty - ale np Ortofona czy Audio-Technice do ktorych warto dolozyc

Ceny allegrowe wkładek MF są mocno zawyżone. To jest efekt rozpopularyzowania gramofonów m.in. przez niniejsze Forum.

Za MF104 i 105 chcą już po 70 - zł. Za tę cenę można kupić Audiotechnicę czy Ortofona OM.

Nie znam tych wkładek ale mam przeczucie że te kilka czy kilkanascie złotych więcej za owe wkładki to i tak okazja w porównaniu z jakąś "okazyjną" MF100.

Co popularyzacja gramofonow ma do cen wkladek typu Mf ? Czy ludzie nadal mysla, ze do gramofonu trzeba zakladac taka sama wkladke jaka dostarczyl producent ? Dla pewnosci moze ustalmy raz na zawsze, ze nie trzeba. Do taniego polskiego kreciolka zakladajcie najtanszego ortofona i szluss.

To ma, że najtańsze dostępne gramofony Foniki i części do nich ostatnio bardzo mocno poszły w cenę. Jeszcze niedawno kupienie kompletnego ramienia do GS-a za 20-25zł. nie było problemem.

Ależ ja o tym wiem.

Tylko OM-5 kosztował od ok. 90 zł.

MF-105 kosztował 30 i to było miarą zainteresowanie. Teraz już niektórzy macherzy chcą za niego 70-80zł. co jest ceną mocno zawyżoną. Żeruja na przekonaniu ludzi, że elementy Foniki są najtańsze i podbijają ceny tak żeby istotnie były najtańsze. Pod warunkiem, że już niewiele tańsze od najtańszych Ortofonów czy Audiotechnic.

Mądrze prawią wszyscy Ci, którzy piszą, że ceny polskich wkładek Mf poszły na tyle w górę, że nawet w przypadku taniego sprzętu warto pomysleć o jakiśch innych, bo nie są aż tak dużo droższe. Trochę tum winny, żem dał link do tej aukcji ale z drugiej strony spowodowało to pouczającą wymianę zdań na ten temat.

Osoby słabiej zorientowane w temacie często chcą kupić takie wkładki, jakie były - bo one będą na pewno pasować. Ta obawa, że te inne nie będą jest tu najważniejsza, a do tego dochodzi przekonanie, że polskie powinny być tańsze.

dzieki wszystkim

tak myslalem ze na allegro ceny tych wkladek sa zawyzone dlatego napisalem na forum.

moj gramofon to unitra fonica gs-1100(?chyba?), taki ze wskaznikami wychylowymi..chcialem go uruchomic bo szkoda zeby niszcal na strychu...narazie jest w naprawie..ale tylko mi brakuje wkladki..

wiec jakie macie propozycje??jaka inna wkladka mozna ja zastopic??moze ktos z was ma jakas wkladke(oczywiscie kompletna:)

pozdrawiam!

Rozejrzyj sie na Allegro. Ortofon o którym pisałem - ok. 70 zł, w podobnej cenie widziałem jakąś Audio Technicę, bywają jeszcze licencyjne Shury enerdowskiej firmy RFT, tu szczegóły powinien podac ci Rafał, bo sam takiej używa albo znajdź w wyszukiwarce forumowej jego dawne wpisy na ten temat.

W sklepach ze sprzętem i instrumentami muzycznymi widziałem też jakies taniutkie poniżej 50 zl wkładki z białego plastiku zakładane do dj-owskich gramofonów img-coś-tam (podróbki Technicsa SL-1200, podobnie jak Reloopy itd.)

mf-100 czy 101 (nie pamiętam jaką miałem) to bym Ci wysłał za darmo, tylko trudno ją spakować gdy nie ma orginalnego pudełeczka, ale lepiej zrobisz tak jak już tu doradzano kup najtanszego ortofona om5b lub audiotechnice 3600 , widze że są już tańsze od mf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Przy AT 3600 , wyważysz bezproblemowo, ortofon jest znacznie lżejszy-może nastąpić konieczność dociążenia

Ukryta Zawartość

Mysle, ze ceny wkładek rosną ze względu na odnawiającą się popularność gramofonów w ogole. A wiekszosc nadal jest Foniki. Nadal po domach lezy masa gamofonów Fonica, przez ostatnie nascie lat nieuzywanych. A typowy laik gramofonowy (taki jak ja, znający się na gramofonach o tyle, że Emanuel lezy jeszcze w piwnicy) nie ma pojęcia, że wkładki innych (w szczególności zachodnich) producentów można stosować w gramofonach Foniki.

Przy okazji mam pytanie do znawców: czym zastąpić wkładkę UF-50 ? Jaki model innej firmy sie nadaje? Ile to może kosztować?

Szukałem też wkładki do gramofonu niemieckiego Saba (gramofon wbudowany w skrzynię z radiem i magnetofonem, całość cięzka i solidna). Nie miałem pojęcia jaka wkładka się nadaje, no i sprzęt gdzieś leży u siostry na strychu ze złamaną igłą. A kiedyś fajnie grał, dzieci na tym bajek słuchały.

Na temat możliwości zastąpienia wkładki Uf-50 wkładką Uf-70 i moich co do tego wątpliwości więcej w wątku 21607

We wpisie wyżej było zaproponowane rozwiązanie idealne ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.