Skocz do zawartości
IGNORED

Pochylony obraz w JVC Av-28X4

marcessco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem JVC Av-28X4. Telewizor działa sprawnie, za wyjątkiem jednego, bardzo denerwującego "szczegółu": obraz, niezależnie od formatu powiększenia, jest cały czas lekko pochylony w lewo i w dół (albo w prawo w górę, jak kto woli). W pobliżu telewizora nie trzymam żadnych urządzeń generujących pole magnetyczne - zresztą pochylony jest CAŁY obraz, jakby go ktoś po prostu przekręcił, a nie jego część. Być może winne jest pole magnetyczne Ziemi, ale i tak w różnych miejscach w pokoju obraz jest taki sam, czyli po prostu krzywy. Czy jest na to jakaś rada? A jeśli nie, to czy serwis JVC potrafi to wyregulować? Z góry dzięki za odpowiedź!

https://www.audiostereo.pl/topic/22462-pochylony-obraz-w-jvc-av-28x4/

witam

nie czyta się instrukcji !!!

Otóz seria X - JVC - to jedyna seria na rynku która jest produkowana w Anglii . Produkowana jest nie tylko na Europę. Przed wprowadzeniem tej serii -przedstawiciele JVC zauważyli ,że w różnych regionach globu jest różne przyciąganie. W związku z tym w menu jest umieszczona możliwość regulacji pochyłości obrazu w zależności od przyciagania ziemskiego.

pozdrawiam

Przeczytałem dokładnie intrukcję, z której wynika, że możliwość regulacji pochylenia obrazu mają tylko telewizory z przekątną 32 cali (32X4SU lub 32X4BU). Zapewne istnieje możliwość wyregulowania obrazu w 28X4, ale na pewno nie da się tego zrobic przez zwykłe menu użytkownika.

Poczytałem trochę na forach zagranicznych, i wychodzi na to, że podobne 28-calowe panoramiczne modele JVC (choć nie było tam mowy o serii X4) nie tylko nie mają w menu opcji korekcji pochylenia obrazu, ale po prostu nic się z tym pochyleniem nie da zrobić, gdyż cewki są zespolone z kineskopem i nie ma możliwości ich przekręcenia! Niesamowite! Mam nadzieję, że w serii X4 28 cali można jednak coś zrobić, gdyż inaczej świadczyłoby to o braku wyobraźni kontruktorów z JVC i lekceważacym podejściu do klienta, który wydaje sporo kasy, a obraz ma bardziej krzywy niż w 15-letnim Samsungu 14-calowym...

Swoją drogą szkoda, bo jakość obrazu w JVC28X4 (poza krzywą geometrią w prawym górnym i dolnym rogu - którą, mam nadzieję, da się jakoś wyregulować) jest naprawdę znakomita.

Problem w tym, że menu serwisowe też nie ma opcji korekcji pochylenia obrazu, tylko korekcję geometrii. Wygląda na to, że 28X4 wcale nie jest tak znakomitym telewizorem, jak niektórzy mówią...

...niektórzy mówia wiele poto tylko zeby zwiekszyc obroty i przychody

zamiast czytac po tysiąc razy "bezinteresowne"porady lepiej poswiecic chociaż pięc minut na zapoznanie ze sprzetem a jesli nie jest to możliwe może lepiej wybrac z tego co widziało sie na oczy

p.s. ciekawe że tak znakomici dystrybutorzy JVC udzielający sie na forum po setki razy ani słowem nie zająkneli sie na temat wad sprzetu widocznie te łatwo umykają uwadze

pzdr

W modelu 28X4 nie ma opcji regulacji obrazu jedyna rada dla Ciebie to wezwać serwis i ustawią ci to w menu serwisowym.

Ja mam 32X4 i ta opcja jest mialem ten sam problem i wyregulowałem pochylenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.