Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia po Audio Show 2005

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

ar2rek,

te głośniki i odgrody od strony technicznej są mi dobrzez znane. Interesują mnie za to właściwości brzmieniowe. BTW, to głośniki koaksjalne z wysokotonowcem w centrum, a w ogole są cholernie drogie - same przetworniki ok. 9 tys./parę. Strone producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może ktoś zatrzymał się na dłużej ?

Ukryta Zawartość

dirt

A Ty byś nie dał rady umówić się ze Stożkiem i gelo29 na przyjazd do mnie ze swoimi Staxami? Byłoby wielkie porównanie słuchawek. (Patrz wątek o wzmakach słuchawkowych.)

Pozdrowienia

uczepiliście sie Pana z futerkiem , to napisze cos na Jego obrone bo to moj kolega :)

Tak sie sklada ze polpak mial stoisko na wprost klatki schodowej na pierwszym dostepnym pietrze dla zwiedzajacych. Byl wiec pierwszym pokojem odsluchowym do ktorego trafilismy po wejsciu na AS. Ledwo usiedlismy i od razu wyszlismy. Powody były dwa. Pierwszy to taki ze trzeba bylo zdjac odzienie wierzchnie ze wzgledu na temperature a drugi taki ze grała KODA i nie było słychac nic poza dudniacym basem.

I ja sie podepne pod garstke osob ktorym podobaly sie tuby avalon. Poczulem sie jak na sali koncertowej. Ktos zarzucił im hałaśliwość. Troche to dziwny zarzut bo prezentowana była na nich miedzy innymi orkiestra dęta. To musiało grac głośno. Poza tym takich głosnikow nie stawia sie w sypialni by wieczorkiem posluchac muzyczki do snu. Chyba ze sie ma sypialnie 100m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piękny współosiowy głośnik...a jak gra?

Ceny faktycznie szokujące 1085 Euro za KM 30 SAG ...chyba za złotą ramkę;-)

Ukryta Zawartość

Problem wystawiających to oni sami. Każdy z dystrybutorów dysponuje tymi a nie innymi komponentami i łączy je ze sobą, często ograniczając możliwości poszczególnych elementów, i np. komponenty od różnych dystrybutorów mogły by zagrać ze sobą lepiej, ale na taką współpracę nie można liczyć, w końcu to konkurencja. Zauważyłem, że w pokojach gdzie nie trzymano się reguły "wszystko od nas" grało lepiej, i systemy były bardziej synergiczne, choć oczywiście były wyjątki. I tutaj wychodzi największa bolączka AudioShow, które jakby nie patrzeć powinno być wskaźnikiem dla obecnych czy przyszyłych audiofili, powinny być zestawiane systemy, które ze sobą dobrze współpracują. Wszyscy by wyszli na tym lepiej, zarówno klienci jak i sprzedający :-) Mało było w tym wszystkim synergii, a co za tym idzie muzyki.

Ci co przyszli pierwszy raz mogą tylko podrapać się po głowie i zapytać po co to wszystko, jeszcze za takie pieniądze. I to jest największa strata, brak nowej krwi w krwiobiegu :-)

Wydaje mi się, że rok temu było lepiej. Szkoda, tendencja spadkowa. Co nie oznacza, że wszystko było do d...., były pokoje, w których fajnie grało, ale było ich za mało.

dudivan, 13 Lis 2005, 20:44

Ja tam byłem trochę. No, grało nawet przyjemnie. I własciwie nic wiecej dodać zbytnio nie potrzafie. Jesli ktos lubuje się w słuchaniu czegos jednogłosnikowego, dźwieku samej srednicy (jak z radyjka) to jest to jakies rozwiąznie. Choc radyjko zajmuje mniej miejsc i jest znacznie tańsze.:-)

Ale, wiesz, moje poglądy są troche inne niż....

>majo

Sluchalem monitorow Harpii

>dudivan

Zatrzymalem sie na dluzej.

Brzmienie jest specyficzne. Wiekszosc odsadza je od czci i wiary. Dla mnie one budowaly klimat, przyznaje dosc daleki od przekazu realistycznego, przy niektorych rodzajach muzyki nieodpowiedni, przy innych bardzo wciagajacy. Zastanowie sie jak bede budowal drugi (trzeci ?) system ;-)

Na przeciwnym biegunie sa Avantgarde, ktore IMO sa tak samo daleko od realiow jak PHY.

Zeby bylo wiadomo o czym pisze:

Ukryta Zawartość

post-7459-100000582 1170279029_thumb.jpg

post-7459-100000583 1170279027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>sa Avantgarde, ktore IMO sa tak samo daleko od realiow jak PHY.

No, tego bym nie powiedział. Tak realistycznych instrumentów detych i głosów to nie słyszałem;-) A gitara live to wręcz porywajaca.

>No, tego bym nie powiedział. Tak realistycznych instrumentów detych i głosów to nie słyszałem;-) A

>gitara live to wręcz porywajaca.

No wlasnie ta gitara. Slyszalem tylko przesuwanie palcow, a gdzie dzwiek wibrujacych strun? Moze takie nagranie ale watpie.

Coraz mniej żałuję że nie byłem w tym roku, z ubiegłego pamiętam tłumy smutnych panów puszczających swoje smutne płyty;-) Czy to znowu było Audio Show czy Audio Drama:-)?

Kolejnosc przypadkowa, podaje tylko najwazniejsze moim zdaniem plusy:

1. dcs-usher-usher - swietne zrownowazenie, poprawna scena, dzwiek potrafiacy sie otworzyc.

2. audioaero-nuforce-gamut - wspaniala energia, szybkosc i kontrola, to bardzo lubie, i pieknie podany material

przez capitole (swietne cdp), moglo byc bingo!, tylko nie wiem co trzeba byloby wymienic, monobloczki czy kolumny?

Jednak te malenstwa sa piekielnie ciekawa propozycja!

3. aa-bat-legacy - wielki dzwiek, cale pasmo rowno prowadzone i kontrolowane, dzwiek nasycony i dociazony, dla mnie

bomba, ale bez sensu takiego bata pchac do ogromnego salonu z legacy, nie wykorzystamy do konca jego

potencjalu, brakuje troszeczke swiezosci i lekkosci.

4. wadia-avantgarde - najlepszy dzwiek. Inne zestawy mogly pomazyc o takiej prezentacji, poprostu 1 do 1, z pomijalnym

minusikiem za bas.

5. kondo-an - zmarnowany potencjal elektroniki, ot taka ciekawostka.

6. Ancient Audio - najlepszy dzwiek nr2, pieknie, eterycznie, plynnosc i wielka klasa, muzyka vivaldiego

barwna, wybrzmienia, rozdzielczosc, otwartosc na najwyzszym poziomie.

>Slyszalem tylko przesuwanie palcow, a gdzie dzwiek wibrujacych strun? Moze

>takie nagranie ale watpie.

A uszy przedtem trzeba było odetkać:-) Były i to w świetnym blasku! Naprawde na mnie zrobiło wrazenie. Dźwiek szarpanej struny z soczystym podłożem basowym...

W nowej wersji jakby nieco brzydszy: DP-78

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jar1, hornet, jakiej muzyki słuchaliscie na PHY oprócz gitary ?

Co do realizmu i odbiegania od niego, ja już doszedłem do wniosku, ze bas z wszelkich kolumn jest nierealistyczny. Mozna go zaakceptować z tego powodu, ze w ogole jest, jedne konstrukcje produkuja go w ilości wiekszej, inne mniejszej, "konrolowany", "niekontrolowany", taki, siaki, zawsze jest osobny, nie pasujący do całej reszty i tym samym tę resztę zakłócający. Na nic B&W, Wilsony, Utopie, Avalony, Thiele itd. wszystkie mają sztucznie przyklejony bas jak politycy uśmiech. Dlatego tak, zaczynam mysleć o grającym środkiem radyjku. Dużym wszelako radyjku, żeby grało "obszernym środkiem" - zahaczając nieco o peryferia.

Poza tym wszystkim należy uwzględnić i w przypadku tych "dziwolągów" poprawkę, którą braliście we wszystkich pozostałych przypadkach - warunki odsłuchu. Thiele też "nie grały". To poprawka pierwsza. Druga to ta, że słuchacze przyzwyczaili się do sztucznego basu takiego, jaki oferują kolumny zupełnie jak "dresy" do ich "umpa-umpa" w ich BMW. Nie ma "umpa-umpa", znaczy gra źle.

>ABs

widze, ze niewiele stracilem nie bedac w tym roku na Audioszol:)

3 lata temu sobie obiecalem, ze juz trzeci raz nie pojade zwlaszcza, ze za kazdym razem najdluzej

przykuwal mnie producent z mojego podworka: Ancient Audio.

Poczekam az Audio Show zorganizuja w Krakowie.

To miasto ma potencjal, klimat i nie rozumiem dlaczego nie przeniesc w tym wypadku stolycy do Krakowa.

Moze zapachy beda bardziej znosne:)))) a od hotelu do hotelu mozna na piechotkę przez ryneczek.

z gamutami juz kombinowalem w watku DIY:

Ukryta Zawartość

te male gamuty to moj faworyt od dawna, tylko troche drogi:(

od tego czasu troche minelo, odsluchalem, gra to pieknie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.